Home / Family  / Παιδί μόνο στο σπίτι: Πώς θα γίνει με ασφάλεια;

Παιδί μόνο στο σπίτι: Πώς θα γίνει με ασφάλεια;

Στο άκουσμα της φράσης “παιδί μόνο στο σπίτι”, πολλοί γονείς τρομοκρατούνται. Ωστόσο, είναι κάτι που θα συμβεί και εσείς μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι θα γίνει με ασφάλεια!

Στις μέρες μας πολλοί γονείς αφήνουν το παιδί τους μόνο στο σπίτι, λόγω διάφορων συγκυριών και υποχρεώσεων. Όπως είναι φυσικό, πάντα θα υπάρχει φόβος και ανησυχία, αλλά με τις δικές σας κινήσεις μπορείτε να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η διαδικασία θα δώσει στο παιδί σας αυτονομία. Ένα στοιχείο που θα το βοηθήσει να γίνει ανεξάρτητο, αλλά και να αναπτύξει υγιή σχέση μαζί σας. Εσείς είστε αυτοί που θα το διευκολύνετε να αποκτήσει μία αυτόνομη συμπεριφορά και την προσωπική ταυτότητα του εγώ.

 

 

Το Χαμόγελο του παιδιού είναι εδώ για τους γονείς και τους προσφέρει συμβουλές για το σημαντικό αυτό ζήτημα. Πριν, λοιπόν, αφήσετε το παιδί μόνο στο σπίτι, υπάρχουν κάποια σημαντικά πρωταρχικά στάδια που πρέπει να προσέξετε. Για αρχή, αξιολογήστε την κατάσταση, παρατηρώντας αν το παιδί είναι έτοιμο για μία τέτοια ευθύνη. Ρωτήστε το πώς θα νιώσει αν εσείς φύγετε από το σπίτι για λίγο, δίνοντας χώρο και στα δικά του συναισθήματα.

 

Φροντίστε να του γνωστοποιήσετε κάποιους βασικούς κανόνες και κάντε μία λίστα με βασικά τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει το πλήρες όνομα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση κατοικίας και τρόπο επικοινωνίας με εσάς. Κάτι πολύ χρήσιμο, που μπορείτε να κάνετε, είναι να επινοήσετε διάφορες υποθετικές καταστάσεις, να δείτε πώς θα αντιδράσει το παιδί, όταν θα είναι υποθετικά μόνο στο σπίτι, και έπειτα να το συμβουλέψετε.

 

Πριν φύγετε από το σπίτι τονίστε του τα εξής:

Δεν πρέπει να ανοίγει την πόρτα σε αγνώστους, παρά μόνο σε άτομα εμπιστοσύνης που εσείς οι ίδιοι του έχετε υποδείξει. Να κλειδώσει το σπίτι και έπειτα να τοποθετήσει τα κλειδιά σε ασφαλές μέρος. Αν κάποιος καλέσει στο σταθερό τηλέφωνο, να μη δηλώσει ότι είναι μόνο στο σπίτι. Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο και φύγει κάποια στιγμή από το σπίτι, όταν επιστρέψει να σας ενημερώσει.

 

 

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε δωρεάν στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.