Home / Good Life  / Πάσχα στα νησιά: Έθιμα με θέα το απέραντο γαλάζιο

Πάσχα στα νησιά: Έθιμα με θέα το απέραντο γαλάζιο

Οι διακοπές του Πάσχα είναι μια καλή ευκαιρία, για να γνωρίσουμε τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Και τα ελληνικά νησιά, που ακολουθούν, επιφυλάσσουν μοναδικές γιορτινές εμπειρίες στους επισκέπτες τους.

 

Σπέτσες

Οι Σπέτσες το Πάσχα μπορoύν να είναι πραγματικά μοναδικές. Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι επιτάφιοι από τις 4 εκκλησίες του νησιού, συναντιούνται μπροστά από το ξενοδοχείο Ποσειδώνιο. Πέρα από τις θρησκευτικές παραδόσεις του, το νησί προσφέρει την υπέροχη αίσθηση της άνοιξης, με θέα τη θάλασσα

 

Πάσχα

 

Ύδρα

Το μαγευτικό νησί του Σαρωνικού έχει κι αυτό μία ξεχωριστή παράδοση για την ημέρα του Επιτάφιου. Ο Επιτάφιος μπαίνει μέσα στη θάλασσα, στα Καμίνια, για να ευλογήσει τόσο το νερό, όσο και τις βάρκες, που βρίσκονται στη θάλασσα.

 

 

Σύρος

Στο κοσμοπολίτικο νησί της Σύρου, τα δύο θρησκευτικά δόγματα, Ορθόδοξοι και Καθολικοί, συναντιούνται για να περάσουν μαζί αυτές τις Άγιες ημέρες. Ο Επιτάφιος του καθολικού ναού της Ευαγγελίστριας συναντιέται με εκείνους των τριών Ορθόδοξων εκκλησιών του νησιού, στην κεντρική πλατεία του Μιαούλη. Είναι μία μαγευτική στιγμή, η οποία ενώνει τα δόγματα του Χριστιανισμού.

 

Πάσχα

 

Φολέγανδρος

Και αυτό το Κυκλαδίτικο νησί έχει τις δικές του Χριστιανικές παραδόσεις για το Πάσχα. Οι κάτοικοι του νησιού δίνουν μεγάλη έμφαση στη δοξασία της Παρθένου Μαρίας. Μάλιστα, την Κυριακή του Πάσχα η εικόνα της Παναγίας περνάει από όλα τα σπίτια με τη συνοδεία πυροτεχνημάτων.

 

 

Κάλυμνος

Αν επισκεφτείς την Κάλυμνο το Πάσχα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αντικρίσεις ένα εντυπωσιακό θέαμα. Το Μεγάλο Σάββατο, στις 12:00, που πραγματοποιείται και η πρώτη Ανάσταση, καίγονται οι Ιούδες, ενώ παράλληλα ξεκινάει η ρίψη δυναμιτών και πυροτεχνημάτων. Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα πραγματοποιείται γλέντι στην κεντρική πλατεία του νησιού, με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό θέαμα ξεκινάει το απόγευμα. Δυναμίτες και πυροτεχνήματα κατακλύζουν το νησί μέχρι το βράδυ.

 

 

Κέρκυρα

Εννοείται πως από αυτήν τη λίστα δε γινόταν να λείπει η Κέρκυρα. Το πανέμορφο νησί του Ιονίου είναι γνωστό για τις εντυπωσιακές πασχαλινές του παραδόσεις. Η περιφορά του Επιταφίου στην Κέρκυρα πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή.

 

Τo Μεγάλο Σάββατο, όταν γίνεται και η Ανάσταση, κάτοικοι και τουρίστες συγκεντρώνονται στο ιστορικό κέντρο του νησιού για το περίφημο σπάσιμο των “Μπότηδων”. Στις 11 το πρωί, μόλις ο Μητροπολίτης ψάλλει «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τήν γῆν», οι κάτοικοι πετούν από τα μπαλκόνια πήλινα κανάτια, γεμισμένα με νερό.

 

νησί

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada