Home / Lifestyle  / naked summers: To brand που μας καλεί σε ένα αιώνιο καλοκαίρι!

naked summers: To brand που μας καλεί σε ένα αιώνιο καλοκαίρι!

Η Xριστίνα Μανδηλάρη υμνεί μέσα από το brand “naked summers” τα καλοκαίρια της ζωής της!

 

Για τη Χριστίνα Μανδηλάρη το ξέσπασμα της πανδημίας έφερε την πιο σωστή απόφαση της ζωής της, τη δημιουργία του “naked summers”. Αγαπά το ανθρώπινο σώμα και το αναδεικνύει μέσα από τις προσωπικές δημιουργίες της, ακολουθώντας μια αληθινά eco-friendly προσέγγιση. Η νέα της συλλογή “Eternal Sundance SS22” εκφράζει μια ζωή σε αρμονία με τη φύση και τον εαυτό μας, φέροντας το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα.

 

Πότε αποφάσισες ότι η Τέχνη είναι μια αγάπη, που μπορεί να εξελιχθεί σε επαγγελματική επιλογή; Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσεις το δικό σου brand;

Η ενασχόλησή μου με την Τέχνη ξεκίνησε από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Διαρκώς ζωγράφιζα, σκίτσαρα, έπλαθα και όλο αυτό γινόταν τελείως ασυναίσθητα. Είναι για εμένα ανάγκη και ευτυχία να μπορώ να εκφράζομαι μέσα από τα σχέδιά μου και να μοιράζομαι τις δημιουργίες μου με τους γύρω μου.

Ξεκίνησα να αποτυπώνω τα σχέδιά μου σε ρούχα και αξεσουάρ πριν από 2 χρόνια, όταν ακόμα ζούσα στο Βερολίνο, όπου έμαθα την τέχνη της μεταξοτυπίας, και ήρθα σε επαφή με την ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή. Τον Μάιο του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας και έχοντας μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα, αποφάσισα πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην κάνεις αυτό που αγαπάς. Ίδρυσα το “naked summers” και ξεκίνησα την πορεία μου ως επαγγελματίας καλλιτέχνης, με όλες τις επιτυχίες και τα ρίσκα που φέρει μια τέτοια απόφαση.

 

naked summers

 

Το brand name που επέλεξες αντιπροσωπεύει πλήρως τις δημιουργίες σου, αφού όλα σου τα σχέδια είναι μια αναφορά στο ελληνικό καλοκαίρι. Γιατί επέλεξες τη συγκεκριμένη θεματική και τι σημαίνει για εσένα;

Οι συνθέσεις των ερωτευμένων παραθεριστών στα σχέδιά μου βάφτισαν το project “naked summers”. Βρίσκω το ανθρώπινο σώμα πολύ όμορφο. Με αυτό εκφραζόμαστε και υπάρχουμε στη ζωή. Δε βρίσκω κάτι πρόστυχο ή προκλητικό στο γυμνό σώμα. Το αντίθετο. Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που έρχομαστε πιο κοντά στη φύση και στο σώμα μας. Νιώθουμε πιο ελεύθεροι, πιο ξέγνοιαστοι.

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μια πολύ έντονη εμπειρία, βαθιά ριζωμένη μέσα μου. Τα συναισθήματα, τα χρώματα, οι μυρωδιές, οι μελωδίες… Όταν δημιουργώ αυτές τις συνθέσεις, αναβιώνω αυτή την εμπειρία και νιώθω πως μοιράζομαι τις σκηνές πλάι στη θάλασσα, που όλοι έχουμε ζήσει, έχουμε τραγουδήσει, έχουμε ονειρευτεί.

 

 

Τα κομμάτια σου στηρίζουν την ecofriendly φιλοσοφία. Πώς μεταφράζεται για εσένα η βιωσιμότητα στη δημιουργική διαδικασία;

Αυτό που συμβαίνει στη φύση μας αφορά όλους. Έχουμε χρέος να κάνει ο καθένας μας ό,τι περνάει από το χέρι του, υιοθετώντας συνήθειες που να προστατεύουν το περιβάλλον. Σίγουρα, χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο, χρόνος και κόστος, για να έχεις μια sustainable προσέγγιση στη δημιουργική διαδικασία. Ωστόσο, όταν έχεις την επιλογή, πρέπει να το κάνεις.

Στο naked summers τα υφάσματα προέρχονται από ethical & sustainable προμηθευτές, τα χρώματα είναι αποκλειστικά νερού και η παραγωγή γίνεται on demand, ή σε πολλά editions σε συγκεκριμένες ποσότητες.

 

naked summers

naked summers

 

Τα σχέδια των συλλογών σου είναι όλα ζωγραφισμένα και τυπωμένα στο χέρι, με την παραδοσιακή μέθοδο της μεταξοτυπίας. Μύησέ μας σε αυτήν τη μέθοδο και τις δυσκολίες που περιλαμβάνει.

Πρόκειται για μια πολύ παλιά τεχνική αποτύπωσης σχεδίων σε ύφασμα, πολύ αγαπητή σε σύγχρονους καλλιτέχνες. Όταν η μεταξοτυπία γίνεται στο χέρι, σου δίνει τη δυνατότητα να αναπαράγεις το σχέδιό σου, αλλά να διατηρείς μέσα σε αυτήν τη διαδικασία την καλλιτεχνική έκφραση. Έτσι, λοιπόν, φαινομενικά έχεις το ίδιο τύπωμα πολλές φορές. Ωστόσο, το καθένα από αυτά είναι μια μοναδική δημιουργία.

Στο naked summers, για τη μεταφορά των σχεδίων πάνω στα τελάρα της μεταξοτυπίας, δε χρησιμοποιείται κάποια ειδική λάμπα, αλλά η έκθεση γίνεται στο φως του ήλιου. Είναι μια επιλογή που κάνει τα σχέδια να “γενιούνται” μέσα στο φως. Όπως κάθε τεχνική, χρειάζεται εξάσκηση, έρευνα για τα υλικά και προσοχή στη λεπτομέρεια. Είναι πολύ ευχάριστη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει πολύ καθάρισμα και προσοχή των εργαλείων. Σύντομα, μετά το άνοιγμα του studio μου στην Αθήνα, πρόκειται να οργανώσω εβδομαδιαία μαθήματα μεταξοτυπίας, workshops, drop in sessions και να υποδεχτώ κάποιους μαθητές.

 

naked summers

Mandilari

 

Τι σε εμπνέει και αποτελεί έναυσμα για μία νέα συλλογή;

Κάθε συλλογή είναι ένας θεματικός κύκλος και τα σχέδια είναι αποσπάσματα, που διηγούνται μια ιστορία. Τα στοιχεία των συλλογών έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Τα χρώματα, οι σκηνές, ακόμη και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι προσεκτικά επιμελημένα. Η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης είναι η φύση και τα συναισθήματα, όπως αυτά μπορούν να εκφραστούν μέσα από ποιήματα, χρώματα και τραγούδια.

 

Mandilari

 

 

Λίγα λόγια για τη νέα σου συλλογή Eternal Sundance SUMMER22; Τι αγαπάς περισσότερο σε αυτή και τι θέλεις να εκφράσεις μέσα από τις δημιουργίες σου;

Η συλλογή Eternal Sundance SS22 γιορτάζει την αρχή του καλοκαιριού και τον κύκλο της ζωής, ως έναν αιώνιο χορό κάτω από τον ήλιο. Το θεϊκό φως, το οποίο φωτίζει κάθε ανάσα που παίρνουμε, ζεσταίνοντας το δέρμα μας, τα πρώτα άνθη της Μεσογείου, το θρόισμα των ελαιόδεντρων στο καλοκαιρινό αεράκι και οι αντανακλάσεις των κυμάτων πίσω στον ουρανό. Μια ζωή σε αρμονία με τη φύση και τον εαυτό μας. Συνθέσεις ζευγαριών, χειρονομίες, βλέμματα, μοτίβα της Μεσογείου ζωγραφισμένα σε κεραμικά και υφάσματα. Πρόκειται για μια συλλογή με αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα.

 

 

 Τι περιλαμβάνει για τη Χριστίνα το ιδανικό καλοκαίρι;

Απέραντο γαλάζιο, μουσική, γέλια με φίλους και πολύ… naked summers!

 

BRIEF Q&A

Αγαπημένο μέρος στη γη: Απόγευμα Ιουλίου στην παραλία.

Στην τσάντα θαλάσσης μου θα βρεις: Τη φωτογραφική μου μηχανή και κράκερς.

Ένα αντικείμενο που μου θυμίζει αγαπημένα καλοκαίρια: Βότσαλα, που μάζευα και ζωγράφιζα όταν ήμουν παιδί.

Quote που θα μπορούσα να είχα γράψει εγώ: Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς.

Το καλοκαίρι μυρίζει: Ε, γιασεμί!

 

www.nakedsummers.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath