Home / Famous Talks  / Μιρέλα Πάχου: “Χαίρομαι που μπορώ να συστήνομαι με τρεις νότες”

Μιρέλα Πάχου: “Χαίρομαι που μπορώ να συστήνομαι με τρεις νότες”

Η Μιρέλα Πάχου έχει καταφέρει μέσα από τις επιλογές της να έρχεται σε πλήρη αρμονία με τους στόχους και τα συναισθήματά της.

 

Έχει την τύχη να συστήνεται στους άλλους με το πιο μελωδικό όνομα. Πίσω από τρεις νότες κρύβεται μια παιδική ηλικία γεμάτη τραγούδια, μια αξιοθαύμαστη μουσική πορεία και, κυρίως, ένας φωτεινός άνθρωπος, που κυνηγάει όλα όσα αγαπάει, ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα σε δύο κόσμους. Η Μιρέλα Πάχου είναι οι επιλογές της και από αυτές μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά για εκείνη. Μας μιλά για τους διαφορετικούς κόσμους της, την προσωπική της εξέλιξη, αλλά και για τη νέα της δισκογραφική δουλειά, μέσα από την οποία μας υπόσχεται ότι… Εδώ θα μείνει!

 

Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο ότι διαθέτεις το πλέον μελωδικό όνομα, το οποίο από τη φύση του είναι σαν να μαρτυρά το μουσικό σου υπόβαθρο, ενώ έμελλε να αναδειχθεί σε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια σου…

Σε ευχαριστώ για την τόσο όμορφη επισήμανση. Υπάρχει μια μελέτη -αρκετά αμφιλεγόμενη, είναι αλήθεια-, που υποστηρίζει ότι το όνομα που.θα σου δώσουν όταν γεννηθείς σε καθορίζει σε κάποιο βαθμό. Δεν ξέρω αν ισχύει, υποθέτω πως όχι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, χαίρομαι που μπορώ να συστήνομαι με τρεις νότες. Και ακόμα μεγαλύτερη είναι η χαρά για το ότι οι νότες αυτές.ενέπνευσαν τον αγαπημένο Σπύρο Γραμμένο, για να γράψει το “Μιρέλα”.

 

Μιρέλα Πάχου

 

Πώς είναι να μεγαλώνεις σε ένα σπίτι γεμάτο μουσική; Ποια ήταν τα μουσικά σου ακούσματα από παιδί και πώς αυτά σε εξέλιξαν;

Δεν έχω εμπειρία από το αντίθετο, πιστεύω, όμως,.πως το να μεγαλώνεις σε ένα σπίτι γεμάτο μουσική μπορεί να σε επηρεάσει σε πολλά επίπεδα. Σίγουρα, μπορεί να αναπτύξει την ικανότητά σου να εκφράζεις τα συναισθήματά σου μέσω της μουσικής,.να αυξήσει τις πιθανότητες να μάθεις να παίζεις ένα μουσικό όργανο και να συμμετέχεις σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες,.αλλά και γενικά να βάλει τα θεμέλια μιας δυνατής σχέσης με τη μουσική και την τέχνη.

 

Αν μάλιστα έρχεσαι σε επαφή με διάφορα είδη μουσικής, όπως στη δική μου περίπτωση, με τα τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Σαββόπουλο κ.ά.,.ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά, ροκ, ποπ και πολλά άλλα, αυτή η ποικιλία μπορεί να σε εμπνεύσει να εξερευνήσεις διάφορα είδη μουσικής.

 

Από το πρώτο εκείνο μικρό πιανάκι της παιδικής σου ηλικίας και τα μαθήματα κλασικού πιάνου, μέχρι το πτυχίο της Νομικής και τα μαθήματα ακορντεόν, τι διαμόρφωσε τη Μιρέλα του σήμερα; Όταν κάνεις μια αναδρομή στο παρελθόν, σε ποιους σταθμούς της ζωής σου “στέκεσαι” και χαμογελάς;

Προφανώς είναι μια σύνθεση πολυπαραγοντική. Είναι πρώτα-πρώτα το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα, η Ρόδος, η οικογένεια, το σπίτι με τα μουσικά ακούσματα που λέγαμε πριν,.οι φίλοι, οι παρέες, το κοινωνικό περιβάλλον. Και ύστερα η ζωή στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο.-που ήταν για μένα, και για όλους υποθέτω, ένα μεγάλο σχολείο, κυριολεκτικά και μεταφορικά- η μουσική μου πορεία,.η δουλειά, οι προκλήσεις, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες, οι προσωπικές επιλογές, οι διαδρομές, σωστές και μη.

 

Τώρα  όσον αφορά στις επιμέρους στιγμές, είναι πολλές αυτές που με κάνουν να χαμογελάω,.όποτε κάνω αναδρομή στο παρελθόν. Είναι η αποφοίτηση από τη Νομική και η υποστήριξη του διδακτορικού μου, το Καλλιμάρμαρο με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, το Ηρώδειο με τον Διονύση Σαββόπουλο, η κυκλοφορία του πρώτου μου CD και η πρώτη μου προσωπική συναυλία. Είναι όμως και πάρα πολλές στιγμές που έχω περάσει με αγαπημένα πρόσωπα, γιορτές, γενέθλια, ταξίδια ή απλά στιγμές καθημερινής ευτυχίας, που πάντα με κάνουν να χαμογελάω.

 

Μιρέλα Πάχου

 

Έχεις πολλές και αξιοζήλευτες συνεργασίες στη μέχρι τώρα μουσική σου πορεία. Πώς είναι για έναν νέο καλλιτέχνη να βρίσκεται στο πλάι καλλιτεχνών, που φαντάζομαι ότι, ίσως, αποτελούσαν και ένα παιδικό του όνειρο; Με τι εφόδια νιώθεις ότι έχεις γεμίσει τη μουσική σου φαρέτρα;

Τις συνεργασίες που έκανα τις ονειρευόμουν από μικρή, αλλά υπήρχαν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας μου. Δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα βρισκόμουν δίπλα σε καλλιτέχνες που έγραψαν και γράφουν ιστορία:.τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Γιάννη Κότσιρα, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστο Θηβαίο,.τον Βασίλη Καζούλη, τον Φίλιππο Πλιάτσικα, τον Νότη Μαυρουδή, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Σάκη Μπουλά, τον Γιάννη Κούτρα. Τους ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη, την ενθάρρυνση, τα πρότυπα  και τα πολύτιμα εφόδια που μου προσέφεραν: τις εμπειρίες, τις γνώσεις, την έμπνευση, τα κίνητρα για δημιουργία και προσωπική εξέλιξη.

 

Μιρέλα Πάχου

 

Και πάμε στην άλλη μεγάλη σου αγάπη, τη Νομική, ως διδάκτωρ πια στον τομέα Δημοσίου Δικαίου. Για τις παράλληλες πορείες που διανύεις μίλησες στο TEDxNTUA,.δίνοντας στην ομιλία σου τον τίτλο “Between two worlds”. Πώς είναι να ισορροπείς ανάμεσα σε δύο κόσμους, που έχουν ακριβώς την ίδια θέση στην καρδιά και στο μυαλό σου;

Η ισορροπία αυτή ούτε εύκολη είναι, ούτε βέβαια αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση. Τη διαχειρίζομαι κάθε στιγμή και προχωρώ παρακάτω, επειδή ακριβώς οι δύο πόλοι έχουν.για μένα την ίδια βαρύτητα, την ίδια ξεχωριστή θέση, όπως είπες, στην καρδιά και στο μυαλό μου. Το balance δεν είναι πάντα το ίδιο επιτυχημένο, αλλά, όπως έχω ξαναπεί, δεν ξέρω αν θα ήμουν καλύτερη στον έναν από τους δύο τομείς,.αν του είχα αφοσιωθεί αποκλειστικά. Γιατί καμιά φορά, αν τα δίνεις όλα, ίσως πιέζεσαι περισσότερο και δε δίνεις το μάξιμουμ των δυνατοτήτων σου.

 

Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι το κέρδος για μένα από όλο αυτό είναι η ισορροπία ως εσωτερική κατάσταση, η αρμονία με τον εαυτό μου, με τις επιθυμίες, τους στόχους και τα συναισθήματά μου. 

 

 

Είμαστε οι επιλογές μας”, έχεις πει χαρακτηριστικά. Ποιες είναι, τελικά, οι επιλογές που θα έκανες ξανά και ξανά;

Έχουμε την απόλυτη ευθύνη για τις επιλογές μας. Και σίγουρα δεν επιλέγουμε πάντα αυτό που μας αρέσει, πολύ συχνά διαλέγουμε να κάνουμε πράγματα για να ικανοποιήσουμε ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εμάς,.όμως και αυτό είναι μια επιλογή. Επιλογή είναι επίσης και το να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Και επειδή ποτέ δε μαθαίνουμε τι θα γινόταν αν κάναμε άλλες επιλογές,.μπορώ αποενοχοποιημένα να πω ότι έκανα τις επιλογές που θεώρησα ότι ήταν οι καλύτερες με βάση τα δεδομένα που είχα τις συγκεκριμένες στιγμές.

 

Έχεις συμμετάσχει μουσικά σε όλες τις ιστορίες κινούμενων σχεδίων “Το μυστικό της Νίκης” για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Ως κοινωνικά ευαισθητοποιημένος άνθρωπος και καλλιτέχνης, τι είναι αυτό που σε “αγγίζει” ιδιαίτερα στα σημεία των καιρών μας;

Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας. Γι’ αυτό και ονομάστηκε “ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ” η εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης,.που αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Με συντονίστρια στην Ελλάδα τη βουλευτή Έλενα Ράπτη, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης,.η ελληνική εκστρατεία προχώρησε στη δημιουργία ιστοριών κινουμένων σχεδίων, από τις οποίες κάποια τραγούδια είχα την τιμή να ερμηνεύσω.

Ό,τι πιο αποτρόπαιο στις μέρες μας είναι η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση μικρών παιδιών και νέων, όλες αυτές οι πράξεις με τις δραματικές επιπτώσεις και τα επώδυνα ψυχολογικά τραύματα, που σημαδεύουν τη ζωή των θυμάτων.

 

Το ζητούμενο για μένα είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η αντίθεση στην κάθε είδους βία, ψυχολογική, σωματική και λεκτική, και γενικά στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα όταν αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα αφορούν στα παιδιά.

 

 

Μίλησέ μας για τον καινούργιο σου δίσκο, με τίτλο “Εδώ θα μείνω” από την εταιρεία OgdooMusicGroup. Τι αγαπάς περισσότερα στη νέα σου δουλειά και τι θέλεις να επικοινωνήσεις μέσα από αυτή;

Τρίτος προσωπικός δίσκος, με τίτλο “Εδώ θα μείνω” θα κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούνιο. Ήδη κυκλοφόρησαν δύο singles, το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου σε δικούς μου στίχους και μουσική και το “Τυχερά Τριφύλλια” σε στίχους της Τασούλας Θωμαΐδου και μουσική δική μου. Ο δίσκος δεν είναι θεματικός, περιλαμβάνει διαφορετικά μεταξύ τους τραγούδια, που με έναν μαγικό τρόπο αποτυπώνουν τη μέχρι σήμερα μουσική διαδρομή μου. Και είναι αυτό που αγαπώ σε αυτή τη δουλειά, το ότι όλα τα κομμάτια, δικά μου και μη, είναι σαν ιστορίες που κουβαλώ μαζί μου, έγιναν τραγούδια και γεννούν συναισθήματα, όπως χαρά, συγκίνηση, αισιοδοξία, νοσταλγία και ένταση. Αυτή η συναισθηματική σύνδεση θα ήθελα μέσω του δίσκου να μπορέσει να επικοινωνηθεί.

 

 

Oι στίχοι του ομώνυμου single του δίσκου ακτινοβολούν φως και αισιοδοξία. Συνήθως, βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Τι γεμίζει με φως τη ζωή σου;

Τείνω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά στον βαθμό που μπορώ, εστιάζω στα θετικά που συμβαίνουν γύρω μου, βλέπω την καλή πλευρά των πραγμάτων, πιστεύω ότι τα προβλήματα καταρχήν έχουν λύση και γενικά νιώθω όμορφα για όλα τα όμορφα στη ζωή μου. Για τα αγαπημένα πρόσωπα, τα λαμπερά χαμόγελα, τις μουσικές, τους στόχους που κάποτε πραγματοποιούνται…

 

Ένα μεγάλο σου μουσικό όνειρο;

Κάθε μέρα και διαφορετικό!

 

Brief Q&A

Όταν πιάνω το ακορντεόν, βάζω το αριστερό χέρι στα μπάσα και το δεξί στα πλήκτρα!

Ένα μoυσικό κομμάτι που με διαμόρφωσε… Είναι δεκάδες, μη σου πω εκατοντάδες, ελληνικά και ξένα τραγούδια.

H Mιρέλα με 3 λέξεις: 1.70, 55 κιλά, καστανή.

Θέλω να ταξιδέψω στο Περού, στο Μάτσου Πίτσου.

Όταν κλείνω τα μάτια μου, με παίρνει αμέσως ο ύπνος!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath