Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Κιτρουλίνη: Ένα θαύμα κρυμμένο στο καρπούζι σου!

Κιτρουλίνη: Ένα θαύμα κρυμμένο στο καρπούζι σου!

Κιτρουλίνη
Tο καρπούζι, με τη δροσιστική του γεύση και τα ζωηρά του χρώματα, είναι το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο όλων. Γνώριζες όμως ότι αυτό το ζουμερό φρούτο περιέχει ένα κρυμμένο διαμάντι που ονομάζεται κιτρουλίνη;

 

Η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο καρπούζι, προσφέρει μια σειρά από οφέλη τόσο για τη υγεία, όσο και για την αθλητική σου απόδοση. Δώσε βάση γιατί παρακάτω εξηγούμε τα θαύματα της κιτρουλίνης και πώς μπορεί να επηρεάσει θετικά το σώμα και τον οργανισμό σου.

 
Η δύναμη της κιτρουλίνης

Η κιτρουλίνη, που προέρχεται από τη λατινική λέξη “citrus”, πήρε το όνομά της από την αρχική της ανακάλυψη στο καρπούζι. Όταν καταναλώνεται, η κιτρουλίνη υφίσταται μετατροπή σε ένα άλλο αμινοξύ που ονομάζεται αργινίνη. Η αργινίνη παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), ενός ισχυρού αγγειοδιασταλτικού που χαλαρώνει και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία. Ακολουθούν τα πιθανά οφέλη της κιτρουλίνης:

 

1.Ενισχυμένη απόδοση κατά την άσκηση:

Για τους αθλητές και τους λάτρεις της γυμναστικής, η κιτρουλίνη έχει κερδίσει την προσοχή, λόγω της δυνατότητάς της να βελτιώνει την απόδοση κατά την άσκηση. Προάγοντας την αυξημένη ροή του αίματος προς τους μυς, η κιτρουλίνη βοηθά στην παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, ενισχύοντας την παραγωγή ενέργειας και μειώνοντας τη μυϊκή κόπωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική χορήγηση κιτρουλλίνης μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη αντοχή,.επιτρέποντας στους αθλητές να προπονούνται σκληρότερα και περισσότερο.

2.Ταχεία αποκατάσταση:

Οι έντονες προπονήσεις συχνά μας αφήνουν με μυϊκό πόνο και παρατεταμένες περιόδους αποκατάστασης. Η κιτρουλίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των προβλημάτων. Υποστηρίζοντας τη ροή του αίματος στους μυς, βοηθά στην απομάκρυνση των μεταβολικών αποβλήτων που συμβάλλουν στον μυϊκό πόνο. Η ενισχυμένη παροχή θρεπτικών συστατικών βοηθά επίσης.στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών, προωθώντας μια ταχύτερη διαδικασία αποκατάστασης.

 

 
3.Ενισχυτής της καρδιαγγειακής υγείας:

Η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς είναι απαραίτητη για τη συνολική ευεξία. Η μετατροπή της κιτρουλίνης σε αργινίνη διεγείρει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και στην προώθηση μιας πιο υγιούς καρδιάς.

4.Υποστήριξη της ανδρικής σεξουαλικής υγείας:

Η αργινίνη, που προέρχεται από την κιτρουλίνη, έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για την ήπια έως μέτρια στυτική δυσλειτουργία. Βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή του πέους,.η αργινίνη που προέρχεται από την κιτρουλίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της σεξουαλικής απόδοσης.

 

 

Με λίγα λόγια, η κιτρουλίνη, προσφέρει μια σειρά από οφέλη τόσο για τα άτομα όσο και για τους αθλητές. Από τη βελτιωμένη απόδοση κατά την άσκηση και την ταχύτερη αποκατάσταση έως την ενισχυμένη καρδιαγγειακή υγεία και την υποστήριξη της ανδρικής σεξουαλικής υγείας, αυτό το αμινοξύ είναι ένας απίστευτος σύμμαχος της συνολικής σου ευεξίας, υγείας και απόδοσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το καρπούζι περιέχει κιτρουλίνη, η συγκέντρωσή της μπορεί να ποικίλει. Ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος του καρπουζιού. Μια μερίδα καρπούζι περιέχει περίπου 250-300 mg κιτρουλίνης. Εσύ, πλέον, θα τρως με την ίδια όρεξη το καρπούζι σου πλέον;

*Bonus tip: Για μία άριστη αθλητική απόδοση, η κιτρουλίνη είναι απλά ο σύμμαχος σου,.καθώς κυρίαρχο ρόλο παίζουν η προπόνηση και η συνολική διατροφή σου. Κανείς δεν έγινε πρωταθλητής τρώγοντας μόνο καρπούζι.

 

Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook και στο restartdiet.gr  για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος