Home / Wellness  / Mind  / Ευδαιμονία: Μπορούμε να την κατακτήσουμε;

Ευδαιμονία: Μπορούμε να την κατακτήσουμε;

ευδαιμονία
Τα αισθήματα ευδαιμονίας έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευημερία μας και μία νέα ψυχολογική μελέτη δίνει τους τρόπους για να τα καλλιεργήσουμε.

 

Μια νέα ψυχολογική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Positive Psychology και εισάγει μια νέα έννοια στην ψυχική υγεία. Μάλιστα, είναι εμπνευσμένη από τη βουδιστική φιλοσοφία. Η έννοια, που ονομάζεται “Φροντίδα για την ευδαιμονία”, αποτελείται από πρακτικές που καλλιεργούν τη sukha -μία κατάσταση απεριόριστης, αιώνιας εσωτερικής χαράς.

 

Η επικεφαλής συγγραφέας και ψυχολόγος στο Florida State University, Myriam Rudaz, και ο συνεργάτης της Thomas Ledermann μελέτησαν την ευδαιμονία και τις επιπτώσεις της στην ευημερία. Οι ερευνητές μέτρησαν την ευδαιμονία σε 638 φοιτητές, με βάση τέσσερα βασικά κριτήρια. Πώς μπορεί κανείς να βρίσκει την ευτυχία στη στιγμή και μέσα του. Αν μπορεί να εκτιμά αυτό που έχει. Και αν ακολουθεί τις βαθύτερες επιθυμίες του. Εξέτασαν, επίσης, μια σειρά από άλλες συναισθηματικές εμπειρίες, όπως η αυτοσυμπόνια, η επίγνωση και η κατάθλιψη.

 

Τα ευρήματα

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η ευδαιμονία ενίσχυσε την αυτοσυμπόνια. Παράλληλα, διόρθωσε την επίδραση της χαμηλής ενσυνειδητότητας στα καταθλιπτικά συμπτώματα. Επίσης, έδειξαν πως η ενηλικίωση είναι μια εξαιρετική στιγμή, για να ξεκινήσει κανείς να αναπτύσσει πρακτικές ή συμπεριφορές για την καλλιέργεια εσωτερικής χαράς. Αυτές θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ευημερία και να έχουν θετικά αποτελέσματα στις ικανότητες του ατόμου για συμπόνια και επίγνωση.

 

bliss

 

Σύμφωνα με τη Rudaz, όλοι μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτήν τη διαδικασία, εισάγοντας μικρές ασκήσεις και αλλαγές νοοτροπίας στην καθημερινότητά μας.

 

Δημιουργούμε συναισθήματα ευτυχίας εδώ και τώρα

Η ψυχολόγος συνιστά να εστιάζουμε περισσότερο στα θαύματα της ζωής που είναι πάντα παρόντα, όπως ο γαλάζιος ουρανός, τα δέντρα ή το χαμόγελο ενός παιδιού.

 

Αναγνωρίζουμε τα πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες

Η Rudaz αναφέρει τον βουδιστή Thich Nhat Hanh για να εξηγήσει αυτό το σημείο: “Όταν έχουμε πονόδοντο, θα ήμασταν ευτυχείς που δεν πονάμε. Μόλις δεν έχουμε πονόδοντο, δε θεωρούμε πολύτιμο τον μη πονόδοντο”.

 

Ακούμε βαθιά τη φωνή της καρδιάς μας

Είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας και αν αυτό θα μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Συχνά, ο λόγος της δυστυχίας μας δεν είναι ότι δεν κάνουμε τίποτα, αλλά ότι δεν κάνουμε αυτό που θέλουμε.

 

“Η βουδιστική παράδοση της sukha μιλά για μια αληθινή ή γνήσια ευτυχία, που είναι διαρκής. Σε αντίθεση με την ευχαρίστηση, δεν εξαρτάται από συγκεκριμένους χρόνους, τόπους και συνθήκες. Έτσι, μας δίνει τους εσωτερικούς πόρους για να αντιμετωπίσουμε τα σκαμπανεβάσματα της ζωής”, λέει η Rudaz. Και καταλήγει: “Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα, που πρέπει να κάνουμε για να κατακτήσουμε την ευδαιμονία, είναι να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει καμία συνθήκη –όπως μια τέλεια δουλειά ή ένα ονειρεμένο σπίτι– που πρέπει να επιτευχθεί, για να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι”.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin