Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Γιατί δε χάνεις κιλά, ενώ δεν τρως βραδινό;

Γιατί δε χάνεις κιλά, ενώ δεν τρως βραδινό;

βραδινό
Η ομάδα της Restart Diet εξηγεί πώς θα χάσεις κιλά τρώγοντας το κατάλληλο βραδινό και ποιον ρόλο παίζουν η μελατονίνη και η σεροτονίνη στην απώλεια βάρους.

 

Για να απολαύσεις έναν καλό ύπνο, θα πρέπει η παραγωγή της μελατονίνης σου να μη διαταραχθεί καθόλου. Πώς, όμως, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Με την παρουσία της σεροτονίνης… Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η σεροτονίνη, λοιπόν, είναι πρόδρομος ουσία για την παραγωγή της μελατονίνης. Σε περίπτωση που το βραδινό γεύμα δεν είναι πλήρες, τότε δε θα παραχθεί αρκετή ποσότητα μελατονίνης, για να απολαύσεις τον ύπνο σου.

 

Αν, για παράδειγμα, το βραδινό σου είναι ένα σκέτο φρούτο, γιατί έτσι πιστεύεις πως θα χάσεις περισσότερα κιλά, τότε:

  • Ο οργανισμός σου δε θα παράγει αρκετή σεροτονίνη, με αποτέλεσμα να μην παραχθεί πολύ μελατονίνη. Άρα, θα έχεις κακή ποιότητα ύπνου.
  • Ο οργανισμός σου θα παράγει κορτιζόλη και όσο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα τόσο θα μειώνεται ο ρυθμός μεταβολισμού σου (ο εγκέφαλος νιώθει ότι βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου).
  • Το σώμα σου, με αφορμή τα παραπάνω, θα κάνει οικονομία ενέργειας, μειώνοντας τις ορμόνες του θυρεοειδούς, που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των ημερήσιων θερμίδων σου.
  • Έτσι, το σώμα σου θα πάρει ένα μέρος των θερμίδων που έφαγε και θα τις συσσωρεύσει σε λίπος, δημιουργώντας το -γνωστό σε όλους- σπλαχνικό λίπος.

 

food for sleep

 

Υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν μελατονίνη;

Φυσικά! Αν και δεν έχει καθοριστεί συνιστώμενη διαιτητική δόση (RDA) για τη μελατονίνη, ορισμένοι ειδικοί συστήνουν συμπληρώματα μελατονίνης για θέματα που σχετίζονται με τον ύπνο. Ωστόσο, πριν επιλέξεις κάποιο φυτικό συμπλήρωμα, δες τις διατροφικές πηγές μελατονίνης, που μπορούν να σε βοηθήσουν:

  • Γάλα: Συγκεκριμένα το ζεστό γάλα θεωρείται εδώ και χρόνια ένα “παραδοσιακό φάρμακο” για την αϋπνία. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη.
  • Κεράσια: Ο χυμός βύσσινο είναι ένα από τα πιο γνωστά βοηθήματα ύπνου. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό και ενισχύει τον ύπνο.
  • Αυγά: Μεταξύ των ζωικών προϊόντων, τα αυγά είναι μία από τις καλύτερες πηγές μελατονίνης. Τα αυγά είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά, προσφέροντας πρωτεΐνες και σίδηρο, μεταξύ άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών.
  • Ψάρια: Οι καλύτερες επιλογές είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, τα οποία παρέχουν επίσης πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Ξηροί καρποί: Οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν μια καλή ποσότητα μελατονίνης, με τα φιστίκια και τα αμύγδαλα να υπερέχουν.

 

Επομένως, επιλέγοντας ένα θρεπτικό βραδινό, ανάλογα με τις θερμιδικές σου ανάγκες, αποκτάς έναν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος. Θυμήσου, με τη σωστή επιλογή βραδινού, περίπου 2-3 ώρες πριν από τον ύπνο, θρέφεις τον οργανισμό, ενισχύεις το ανοσοποιητικό και, εν τέλει, πετυχαίνεις τον στόχο σου, που είναι η δημιουργία αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας.

 

Πηγή: https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-melatonin

 

Το άρθρο “Γιατί δε χάνεις κιλά, ενώ δεν τρως βραδινό;” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος