Home / Family  / Διαζύγιο και πώς να μιλήσετε μέσα από ένα βιβλίο

Διαζύγιο και πώς να μιλήσετε μέσα από ένα βιβλίο

To διαζύγιο είναι ένα πολύ λεπτό θέμα σε μία οικογένεια και χρειάζεται προσεκτικό χειρισμό. Τα βιβλία είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αυτό.

Όταν δύο γονείς παίρνουν διαζύγιο, μία από τις πρώτες αγωνίες είναι ο τρόπος με τον οποίο θα το επικοινωνήσουν στα παιδιά.

 

Σίγουρα δεν είναι ένα εύκολα διαχειρίσιμο θέμα και ενέχει πάντα άγχος και φόβο για ενδεχόμενες άσχημες αντιδράσεις. Τα βιβλία είναι και πάλι εδώ, για να μας βοηθήσουν να μιλήσουμε στα παιδιά με προσοχή και σεβασμό απέναντι στα συναισθήματά τους.

 

Οι παρακάτω αναγνωστικές επιλογές μπορούν να φανούν άκρως βοηθητικές, πάντα στα πλαίσια μιας συζήτησης με όλα τα μέλη της οικογένειας.

 

“Mετέωρα”, Mάριος Μάζαρης, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τι είναι βράχος και τι μετέωρο; Τι σταθερό και τι αβέβαιο; Ίσως να μην υπάρχουν πάντα απαντήσεις, ίσως να χρειάζεται χρόνος να τις δούμε. Μια ιστορία για τα αβέβαια μιας οικογένειας, για τη στιγμή της εκείνη όπου μεταμορφώνεται από μία σε δύο, και για τα μετέωρα που δε χρειάζεται να μάθουν ποτέ ότι είναι μετέωρα, αρκεί να ξέρουν πώς μοιάζουν οι βράχοι.

Ηλικία: 5+

 

“Και η αγάπη; Σε ποιο σπίτι μένει;”, Φρόσω Φωτεινάκη, Εκδόσεις Διόπτρα

Ένας χωρισμός δεν αναιρεί την αγάπη που νιώθουν οι γονείς. Ας τους το εξηγήσουμε μέσα από μια όμορφη ιστορία της ψυχολόγου Φρόσως Φωτεινάκη.

Όταν οι γονείς χωρίζουν, η αγάπη σε ποιο σπίτι μένει; Στο σπίτι του μπαμπά ή στο σπίτι της μαμάς; Ο Ιορδάνης νιώθει στενοχωρημένος από την ημέρα που του είπαν οι γονείς του πως θα πάρουν διαζύγιο. Ωστόσο, η ενσυναίσθηση που δείχνουν αλλά και η μαγική δύναμη που του δίνει η αδελφή του Νεφέλη φέρνουν ηρεμία στην ψυχή του και λάμψη στα μάτια του!

 

Ηλικία: 4+

 

 

“Σπίτι είναι εκεί που κατοικεί η καρδιά”, Ηeidi Howarth, Εκδόσεις Παρισιάνου

Το Ρομποτάκι κοιμόταν για πάρα πολύ καιρό. Όταν ξύπνησε, βρέθηκε εκτός τόπου και χρόνου, σ’ ένα εντελώς άγνωστο μέρος, γεμάτο από τα θαύματα της φύσης!

Ένας μεγάλος κίνδυνος απειλεί το δάσος. Μόνο το Ρομποτάκι μπορεί να σώσει τη φύση και τα ζώα. Τα ζώα το χρειάζονται, αλλά και το φοβούνται. Πώς μπορείς να βρεις τη θέση σου μέσα στον κόσμο, όταν δεν μοιάζεις με κανέναν;
Αναζητώντας την καλοσύνη μέσα στους άλλους, μπορεί να βρεις νέους φίλους ή ακόμη και μια καινούργια οικογένεια!

 

Ηλικία: 5+

 

“Τι στο καλό να κάνεις όταν οι γονείς σου χωρίζουν;” Οδηγός επιβίωσης για παιδιά, Κεντ Γουίντσεστερ -Ρομπέρτα Μπέγιερ, Εκδόσεις Κέδρος

Μπορεί η λέξη “διαζύγιο” να είναι μικρή, όμως οι αλλαγές που φέρνει είναι μεγάλες. Για τη μαμά σου, τον μπαμπά σου, την υπόλοιπη οικογένειά σου και… για σένα.

Το βιβλίο αυτό θα προσπαθήσει να σε βοηθήσει σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο της ζωής σου. Ίσως σου δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να σε βασανίζουν, όπως: Mήπως φταίω εγώ για το διαζύγιο; Kαι τώρα τι θα γίνει με την οικογένειά μας; Πώς να χειριστώ τα συναισθήματά μου; Ποιος θα νοιάζεται για μένα τώρα; Τι γίνεται αν νιώσω ότι βρίσκομαι στη μέση; Θα τα ξαναβρούν ποτέ οι γονείς μου;

 

8 ετών+

 

“Είσαι η χαρά της μαμάς και του μπαμπά”, Richy K. Chandler, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το βιβλίο εξηγεί με απλά λόγια στα μικρά παιδιά που βιώνουν τον χωρισμό των γονιών τους γιατί η μαμά και ο μπαμπάς ζουν σε διαφορετικά σπίτια, και τα καθησυχάζει ότι θα συνεχίσουν να τα αγαπούν και να τα προσέχουν -κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ! Η ιστορία συνοδεύεται από “παιδικές” ζωγραφιές για να δημιουργήσει οικειότητα στα παιδιά και να τα βοηθήσει συναισθηματικά. Περιλαμβάνει ιστοσελίδες υποστήριξης και συμβουλευτικής για γονείς που βρίσκονται σε διαδικασία χωρισμού.

 

Ηλικία: 4+

 

Όποιο κι αν επιλέξετε, να θυμάστε πάντα ότι η αγάπη είναι πάνω από οτιδήποτε και νικάει κάθε εμπόδιο!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath