Home / Family  / Φάκελος “κινητά τηλέφωνα”: Oι γονείς επαναπροσδιορίζουν!

Φάκελος “κινητά τηλέφωνα”: Oι γονείς επαναπροσδιορίζουν!

Ο φάκελος “κινητά τηλέφωνα” στις παιδικές ηλικίες ανοίγει ξανά και φαίνεται ότι οι γονείς προσπαθούν να αναστρέψουν τις δυσάρεστες συνέπειες.

Έρευνες αναφορικά με τον εθισμό των παιδιών στις οθόνες και τα ολέθρια αποτελέσματά του δημοσιοποιούνται διαρκώς, με τους γονείς να επαναπροσδιορίζουν πολλά.

 

Ξεκινώντας από τις επιπτώσεις της ψηφιακής ζωής στην πρόσληψη της γνώσης και τη συγκέντρωση,.τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά από δασκάλους, καθηγητές και ψυχολόγους. Όπως διαπιστώνουν, τα έντονα ερέθισματα που δίνουν οι ψηφιακές συσκευές είναι τόσο έντονα, που πολύ δύσκολα πια τα παιδιά μπορούν να συγκεντρωθούν σε κάτι άλλο. Το ενδιαφέρον για τα βιβλία χάνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ όλα χωρίς κινητό ή τάμπλετ μοιάζουν απλά βαρετά και η νευρικότητα που τους δημιουργείται είναι εμφανής.

 

Τα ηλικιακά όρια που αφορούν την απόκτηση κινητού τηλεφώνου ή την έκθεση σε αυτά διαρκώς μειώνεται. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία-Αγλαΐα Κυριακού.το 78% των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών χρησιμοποιεί το Ιντερνετ, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 90% στην ηλικιακή ομάδα 10-12 ετών.

 

Φάκελος

 

Η έντονη επίδραση της έκθεσης στις οθόνες διαφαίνεται από τον περιορισμό των απλών απτικών ικανοτήτων και της λεπτής κινητικότητας,.και φυσικά στη μικρότερη απόδοση σε ό,τι αφορά την προσεκτική μελέτη ενός κειμένου ή ενός μαθηματικού προβλήματος.

 

Έκθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) αποκάλυψε ότι το 1/4 των νέων, ηλικίας 17 έως 19 ετών στην Αγγλία, διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν πρόβλημα ψυχικής υγείας.

 

Οι γονείς “επαναστατούν”

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País χιλιάδες γονείς ξεκίνησαν ένα μαζικό κίνημα.για τον περιορισμό της έκθεσης των παιδιών στα κινητά τηλέφωνα και τη μείωση του ηλικιακού ορίου απόκτησης ψηφιακών συσκευών. 

 

Μια ομάδα συνομιλίας γονέων στο WhatsApp με έδρα τη Βαρκελώνη της Ισπανίας γέμισε σε λίγες μόνο εβδομάδες με οικογένειες. που θέλουν να περιορίσουν τις συσκευές μεταξύ των μαθητών. Είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα ενός κινήματος, που ολοένα και αυξάνεται μεταξύ των γονέων σε όλη την Ισπανία.

 

Φάκελος

 

Η μαμά ενός έφηβου κοριστιού, η Garcia Permanyer, δημιούργησε μια ομάδα στο WhatsApp επειδή όσα άκουγε για προβλήματα εθισμού,.ψυχική υγεία, ανορεξία, αυτοκτονία και πολλές ακόμα συνέπειες της έκθεσης στις οθόνες τη θορύβησαν. Έτσι, θέλησε να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με άλλους γονείς.

 

Έδωσε στην ομάδα συνομιλίας ένα όνομα με τη γειτονιά της και ένα σύνθημα: “Poblenou_adolescència lliure de mòbil” (“Poblenou_free-cell-phone adolescence”). Μόλις ένα μήνα αργότερα, η ομάδα είχε αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα, φτάνοντας τους 1.024 συμμετέχοντες και μέλη από όλη τη Βαρκελώνη.

 

Οι στόχοι του κινήματος

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι πίσω από αυτό το κίνημα: να αφαιρεθούν τα κινητά τηλέφωνα από τα σχολεία της γειτονιάς και να διασφαλιστεί ότι περισσότερες οικογένειες δεν αγοράζουν κινητό τηλέφωνο με internet για τα παιδιά τους πριν κλείσουν τα 12 και ξεκινήσουν το Γυμνάσιο.

 

Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες ο συντονιστής των οικογενειακών συλλόγων από 15 σχολεία στη γειτονιά Gràcia της Βαρκελώνης ξεκίνησε ένα έντυπο για γονείς με τίτλο “Οι ανήλικοι και η χρήση κινητών τηλεφώνων και μέσων ενημέρωσης”. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είχε λάβει 901 απαντήσεις, που καταδείκνυαν ότι οι γονείς θέλουν πια να προστατέψουν τα παιδιά από την έκθεση στα κινητά τηλέφωνα, ενώ παραδέχονται ότι η κοινωνική πίεση τους οδηγεί στο να επιτρέπουν στα παιδιά να έχουν social media.

 

Φάκελος

 

Ένα νέο κοινωνικό ρεύμα;

Φαίνεται ότι πλέον τα κινήματα γονέων έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται, δημιουργώντας ένα νέο κοινωνικό ρεύμα. Στην Καταλονία υπάρχουν παρόμοιες ομάδες στο Sant Cugat, το Cardedeu, το Sabadell και τη Girona. Η συζήτηση έχει εξαπλωθεί σε ομάδες συνομιλίας γονέων σε όλη την Ισπανία.

 

Στην Ιρλανδία βρίσκεται η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγορεύει στα παιδιά να έχουν κινητό τηλέφωνο. Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα των δημοτικών αρχών της ιρλανδικής πόλης Greystones,.οι γονείς κλήθηκαν να μην αγοράζουν κινητά τηλέφωνα στα παιδιά τους μέχρι να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο.

 

Και τα οκτώ δημοτικά σχολεία της ιρλανδικής πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 24 χιλιόμετρα νότια του Δουβλίνου, ζήτησαν από τους μαθητές να μη φέρνουν μαζί τους ηλεκτρονικές συσκευές,.ενώ οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου συμφώνησαν να απαγορευτούν τα κινητά στα σχολεία για τα νήπια και τα παιδιά του δημοτικού.

 

Πρόσφατα, η υπηρεσία εκπαίδευσης, επιστήμης και πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών της Unesco ζήτησε από τα σχολεία. ανά τον κόσμο να απαγορεύσουν τα κινητά τηλέφωνα σε όλες τις τάξεις.

 

Η άλλη πλευρά

Η Gemma Martínez, ερευνήτρια στην ευρωπαϊκή ομάδα EUKids Online στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων,. στον αντίποδα των παραπάνω, εκφράζει ανησυχία για τα αντίθετα αποτελέσματα αυτού του περιορισμού. “Ανησυχώ από πού προέρχεται αυτός ο πανικός”,.λέει η ίδια, τονίζοντας πως βλέπει αυτό το κύμα γονεϊκού ακτιβισμού να επικεντρώνεται σε κινδύνους και όχι σε ευκαιρίες, φοβούμενη ότι θα βλάψει ακόμη περισσότερο τα παιδιά. “Το επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών στην Ισπανία αφήνει κάτι το επιθυμητό σε σύγκριση με άλλα παιδιά της Ευρώπης. Δεν μπορείς να πείσεις τον γείτονά σου να μην δώσει στο παιδί του κινητό με βάση τον λόγο του φόβου,. είναι πολύ επικίνδυνο. Είναι ένα βήμα προς τα πίσω, με αποθαρρύνει”, προσθέτει.

 

Η Martínez υποστηρίζει την εισαγωγή κοινών συσκευών στις τάξεις,. απελευθερώνοντας τους γονείς από μια ευθύνη που δεν είναι μόνο δική τους. Επιμένει ότι, από νεαρή ηλικία, ο κριτικός ψηφιακός γραμματισμός είναι απαραίτητος και ότι η απόκρυψη των κινητών τηλεφώνων δεν είναι λύση. Ίσως όμως ο περιορισμός τους να είναι μια απλούστερη λύση…

 

 

Το σίγουρο είναι ότι μιλάμε για ένα κοινωνικό ζήτημα που χρήζει προσεκτικής μελέτης και αντιμετώπισης,.με προσοχή σε ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες των άκρων. Οι ερευνητές, οι παιδαγωγοί και οι επιστήμονες ψυχικής υγείας παίζουν. καταλυτικό ρόλο στην εύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων.

 

Πήγη: El País

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath