Home / Famous Talks  / Γιώτα Τσιμπρικίδου: “Kεραίες ανοιχτές, και νέοι κόσμοι ανοίγονται πάντα”

Γιώτα Τσιμπρικίδου: “Kεραίες ανοιχτές, και νέοι κόσμοι ανοίγονται πάντα”

Η Γιώτα Τσιμπρικίδου έχει καταφέρει πολλά, και ένα από αυτά είναι η μαγεία του να μπαίνει στη ζωή αμέτρητων ανθρώπων με “κλειδί” τη φωνή της.

Η επαφή της με τα μικρόφωνα και το σπικάζ ήρθε σαν ευλογία από πολύ μικρή ηλικία. Αν πιστεύει κανείς στη μοίρα και το πεπρωμένο, θα μπορούσε να πει ότι αυτό ήταν το δικό της. Το ραδιόφωνο είναι το “σπίτι” της εδώ και πολλά χρόνια, όμως, μία νέα αγάπη καταλαμβάνει πια σημαντικό χώρο στην καρδιά της. Μέσα από το Art Podcast τα τελευταία τρία χρόνια συναντά σημαντικούς ανθρώπους του καλλιτεχνικού στερεώματος, δίνοντάς μας την ευκαιρία να “ακούμε την Τέχνη”, όπου κι αν βρισκόμαστε. Η οραματίστρια και αεικίνητη Γιώτα Τσιμπρικίδου μάς μιλάει για τη γοητεία του. ραδιοφώνου και των podcasts, τους πολλαπλούς ρόλους της, αλλά και τους νέους κόσμους που πάντα θα ανοίγονται μέσα από την Τέχνη.

 
Αν υπάρχει μία αναγνωρίσιμη φωνή στο ραδιόφωνο -και όχι μόνο- αυτή είναι σίγουρα η δική σου. Σκέφτηκες ποτέ ότι η φωνή σου μπορεί για κάποιον να είναι από μία απλή συντροφιά έως και στήριγμα σε μία δύσκολη στιγμή; Πώς νιώθεις που μπορείς να είσαι “παρούσα” στη ζωή των ακροατών με αυτόν τον τρόπο;

Αυτή είναι η ευλογία της δουλειάς μου… 26 χρόνια τώρα νιώθω πως είμαι η παρέα των ανθρώπων που ζουν στην/με τη μοναξιά τους. Έχω γνωρίσει οικογένειες που στα δύσκολα άκουγαν μια καλημέρα με φωνή αισιόδοξη και συνέχιζαν! Αυτό το μοίρασμα με κάνει να αγαπώ ακόμη περισσότερο αυτό που κάνω!

 

Ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που, μπορεί να πει κανείς, πως ήταν προορισμένοι για αυτό που κάνουν. Η πρώτη σου επαφή με το μικρόφωνο ήταν μόλις στα πέντε σου χρόνια. Ήταν, τελικά, έρωτας με… το πρώτο σπικάζ; Θυμάσαι τι ένιωσες τότε ως παιδί;

Ααααα…. Τα χρόνια μου στη Δράμα είναι αυτά που περιγράφεις. Τότε ήμουν το πιο ευτυχισμένο κοριτσάκι γιατί μάθαινα να σπικάρω δίπλα στον πατέρα μου,.δηλαδή δούλευα κι εγώ μαζί του, μάθαινα τη φωνή μου, έβλεπα όλη τη διαδικασία της ηχογράφησης. Ήταν έρωτας, ναι!

 

 
Οι ρόλοι σου μέχρι σήμερα πολλαπλοί και ποικίλοι: δημοσιογράφος, τηλεοπτική παρουσιάστρια, ραδιοφωνική παραγωγός, voice-over artist, podcaster… Tι αγαπάς περισσότερο σε καθέναν από αυτούς;

Δημοσιογραφία ήταν αυτό που ήθελα να σπουδάσω και κάθε φορά που βρίσκομαι μπροστά στο laptop μου και αραδιάζω λέξεις, “χτίζω” κείμενα.και “γεννάω” συνεντεύξεις, καταλαβαίνω πόσο καλή επιλογή έκανα! Η τηλεοπτική παρουσίαση ήρθε από νωρίς στην πορεία μου και μου έμαθε πολλά για το τι θέλω να παρουσιάζω και τι όχι. Τα voice over είναι η καθημερινότητά μου, η συνήθειά μου, η τροφή μου! Τώρα, το ραδιόφωνο το υπηρετώ με σταθερότητα και ενθουσιασμό όλα αυτά τα χρόνια.και δεν αναπνέω χωρίς αυτό, απλά τα τελευταία χρόνια το “απατώ” με τον νέο μου έρωτα, τα Podcasts.

 

 

Έχεις μία αδιάλειπτη παρουσία 26 χρόνων πια στο ραδιόφωνο, στις πιο δημοφιλείς ζώνες. Ποιες αλλαγές διακρίνεις στο ίδιο το ραδιόφωνο, αλλά και σε εσένα, κάνοντας μια μικρή αναδρομή από εκείνη την πρώτη σου εκπομπή πλάι στον Νίκο Μαστοράκη;

Σε όλα αυτά που αναφέρεις, μόνο ένα είναι σταθερό: η ζώνη που ακούγομαι -σταθερά στις 10 το πρωί πάντα! Οι αλλαγές στο συνοδευτικό αυτό μέσο που λέγεται ραδιόφωνο είναι πολλές και μεγάλες,.όπως η εισαγωγή του playlist, οι φωνές στα μικρόφωνα που πια είναι περισσότερο τηλεοπτικές (αναγνωρίσιμα πρόσωπα δηλαδή και όχι απαραίτητα αγαπημένες χαρακτηριστικές φωνές), διαφορετικός on air λόγος και πολλά άλλα… Με θυμάμαι σε όλα αυτά τα στάδια των αλλαγών και πάντα προσπαθούσα και προσπαθώ να κρατάω την ταυτότητά μου.

 

 
Τα podcasts είναι η νέα λατρεία των τελευταίων περίπου δύο ετών και ήσουν από τους πρώτους ανθρώπους που πίστεψαν από πολύ νωρίς σε αυτά, ως δημιουργός του Art Podcast. Τι σε οδήγησε εκεί και πώς το οραματιζόσουν εξαρχής;

Το Art Podcast τον Οκτώβριο γίνεται τριών ετών και θα έχει στην αγκαλιά του 100 επεισόδια! Αυτό από μόνο του είναι πιο πάνω από το αρχικό μου όνειρο.  Ήθελα να κάνω podcast γιατί τα άκουγα στα ταξίδια μου στο εξωτερικό,.γιατί με φανταζόμουν να μοιράζομαι ιστορίες με ενδιαφέροντες καλεσμένους, γιατί ήταν η ευκαιρία μου να έρθω πιο κοντά στην Τέχνη που τόσο αγαπώ. Ωστόσο, όταν ξεκίνησα να τα δημιουργώ μαζί με την ομάδα μου και να δουλεύω με συνέπεια για αυτά, κανείς δεν καταλάβαινε τι είναι! Χαίρομαι που τώρα αρχίζουν και μπαίνουν στις συνήθειές μας και στην Ελλάδα.

 

 
Αυτό το ιδιαίτερο μοίρασμα με έναν συνεντευξιαζόμενο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι και τι απαιτήσεις κρύβει; Τι απολαμβάνεις περισσότερο σε αυτό;

Ποτέ δεν το αντιμετωπίζω ως κάτι εύκολο, αλλά δε με σταματάει και κάτι στο να πλησιάσω επί της ουσίας τον καλεσμένο μου,.να τον κάνω να νιώσει άνετα και να αφεθεί σε έναν διάλογο με σεβασμό και φιλικό τόνο. Το βασικότερο για μένα, ωστόσο, είναι να είμαι πάρα πολύ καλά διαβασμένη για τον άνθρωπο που θα με τιμήσει και θα έρθει καλεσμένος. -ψάχνω παλαιότερες συνεντεύξεις του, διαβάζω λεπτομέρειες για την πορεία του, προσπαθώ να αντιληφθώ τι θα του άρεσε να ρωτήσω και τι θα ήταν καλό να αποφύγω. Η προετοιμασία πριν από κάθε συνέντευξη είναι το σημαντικό στάδιο. Το πιο απολαυστικό για μένα είναι όταν παίρνω το feedback των καλεσμένων στο τέλος κάθε επεισοδίου.

 

 

 
“Άκου την Τέχνη” είναι η παρότρυνση του ArtPodcast. Τελικά, τι μπορεί κανείς να “ακούσει” μέσα από κάθε μορφή Τέχνης και πώς μπορεί αυτή να αλλάξει τον κόσμο μας;

Ο καθένας από εμάς “ακούει” ένα διαφορετικό κάλεσμα για την ίδια τη ζωή μέσα από την Τέχνη  κι αυτό εγω το βρίσκω μαγικό… Kεραίες ανοιχτές, και νέοι κόσμοι ανοίγονται πάντα. Νομίζω πως ο Πάμπλο Πικάσο έχει πει το πιο ωραίο για να κουβαλάμε μέσα μας: “Η Τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας”.

 

 

Το Artpodcast καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στις λίστες με τα αγαπημένα podcasts. Δεν είναι τυχαίο ότι στα φετινά Digital Media (DIME) Awards 2023 απέσπασε βραβείο στην κατηγορία “Best Podcast in Arts &Culture” – Silver σε συνέχεια της περυσινής βράβευσης “Best Podcast in Arts &Culture” – Gold. Τι σημαίνουν για εσένα αυτές οι διακρίσεις και τι πιστεύεις ότι αγάπησε περισσότερο ο κόσμος στο δικό σου podcast;

Τα δύο βραβεία του Artpodcast είναι σημαντικά για εμάς, αλλά πιο σημαντικό είναι να βλέπεις τις ακροάσεις -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά όπου υπάρχουν Έλληνες- των επεισοδίων να πολλαπλασιάζονται. Ταυτόχρονα, αυτός είναι και ο λόγος που έχω πάντα το άγχος για τη συνέχεια,.για να μπορώ να ικανοποιώ τους ακροατές! Κάθε επεισόδιο είναι άρτιο, καλοφτιαγμένο, απολαυστικό. Οι επιλογές πολλές και όσοι μπαίνουν στο περιβάλλον του Artpodcast κάτι βρίσκουν, που να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους και να πατήσουν play.

 

 

Τι να περιμένουμε από τον νέο κύκλο των Αrt podcasts και τι σχεδιάζεις για το μέλλον της πλατφόρμας;

Ιδέες και όνειρα, σχεδιασμοί και προκλήσεις, όλα μαζί στο μυαλό μου τώρα το καλοκαίρι για μια τέταρτη σεζόν με εξίσου σημαντικές προσωπικότητες να μιλούν για την Τέχνη,.με ωραία (νέα) αφιερώματα και με μια μεγάλη γιορτή για τα 100 μας επεισόδια!

 

 

Πού και πώς σε βρίσκει το φετινό καλοκαίρι;

Εύχομαι να τα καταφέρω και για 15 μέρες να είμαι μακριά από επαγγελματικές υποχρεώσεις,.στους μαγικούς Παξούς και στην Κύθνο.

 

Brief Q&A

Χωρίς ραδιόφωνο: η καθημερινότητα λειψή!

Tρία podcasts που ξεχωρίζω: Μικροπράγματα του Άρη Δημοκίδη,.τα Podcasts της Σεμίνας Διγενή και Artpodcast φυσικά!

Aν η ζωή μου ήταν τραγούδι: θα ήταν το My Way του Frank Sinatra.(βασική προτροπή που θυμάμαι από τον πατέρα μου!)

Aπό τη φωνή κάποιου μπορείς να καταλάβεις: το συναίσθημά του.(εκτός αν είναι επαγγελματίας εκφωνητής, οπότε δε θα βγάλεις άκρη!)

Όταν ακούς την Τέχνη: ακούς ξεκάθαρα Artpodcast!

 

 

***Αναζητήστε τα δικά σας αγαπημένα Art Podcast στο www.artpodcast.gr.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath