Home / Famous Talks  / Γιάννα Βασιλείου: “Νόμιζα κάποτε πως η απάντηση σε όλα ήταν η μουσική”

Γιάννα Βασιλείου: “Νόμιζα κάποτε πως η απάντηση σε όλα ήταν η μουσική”

Η Γιάννα Βασιλείου είναι μία από τις ομορφότερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού πενταγράμμου, με αξιοζήλευτες δουλειές και συνεργασίες.

Έχει μία βελούδινη, αισθαντική φωνή που σε μαγνητίζει από τις πρώτες κιόλας νότες. Είναι μουσικός, ερμηνεύτρια, συνθέτης και στιχουργός, με μια παιδική ηλικία γεμάτη μουσική, από όπερα μέχρι ροκ. Η Γιάννα Βασιλείου μάς τραγούδησε τα πρώτα “Λόγια Αγάπης” το 2013 και έκτοτε εδώ και μία δεκαετία κάνει σταθερά βήματα, με δουλειές που ξεχωρίζουν για τη μουσική τους αρτιότητα. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της τραγουδιού “Ο Κόσμος Όλος” από τη Heaven Music, μας μίλησε για όλα αυτά που απαρτίζουν τον δικό της κόσμο, όσα την ολοκληρώνουν και την εξελίσσουν καλλιτεχνικά και προσωπικά

 
Σπουδάσατε στο τμήμα μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είστε αριστούχος διπλωματούχος πιάνο, αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας. Να υποθέσω ότι η μουσική ήταν κομμάτι του εαυτού σας από πολύ μικρή ηλικία; Ποιες είναι οι πρώτες μουσικές αναμνήσεις σας;

Ένα πιάνο στο σπίτι ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν οι σπουδές μου όταν ήμουν τεσσάρων ετών. Η φυσική μου κλίση στο τραγούδι φάνηκε πολύ άμεσα. Ζούσαμε σε ένα διαμέρισμα έξι άνθρωποι και ένας σκύλος, και όλοι έπρεπε κάπως να συμβαδίσουν με τη μόνιμη μουσική υπόκρουση που υπήρχε στο σπίτι εξαιτίας μου.

 

Γιάννα Βασιλείου

 

Έχετε μία φωνή που καλύπτει ένα ευρύ μουσικό φάσμα. Υπάρχουν είδη στα οποία δεν έχετε δοκιμαστεί και θα θέλατε; Για εσάς υπάρχουν μουσικοί διαχωρισμοί ή θεωρείτε ότι στην Τέχνη δεν χωρούν στεγανά;

Δεν κάνει καλό σε μία καλλιτεχνική προσωπικότητα για τη δημιουργικότητα και την εξέλιξή της να έχει στεγανά. Χωρίς αυτό να καταργεί την ύπαρξη του προσωπικού γούστου και αισθητικής. Λίγο πολύ έχω ήδη ασχοληθεί σε κάποιο επίπεδο με τα είδη που ταιριάζουν στα ακούσματά μου, από κλασικό τραγούδι, μέχρι λαϊκό, ποπ και jazz. Έχω καταλήξει για την επαγγελματική μου πορεία σε αυτά που νιώθω πως είμαι πιο αληθινή, πιο “Γιάννα”. Αν κάποιος έρθει σε ένα live μου, θα ακούσει πολύ γνωστά ελληνικά τραγούδια, “ευγενώς λαϊκά” όπως μου αρέσει να τα χαρακτηρίζω, αλλά και μπαλάντες και βαλκανικούς ρυθμούς.

 

 

Η καταγωγή σας από την Κωνσταντινούπολη φαντάζομαι ότι έχει “γράψει” μέσα σας σε πολλά επίπεδα. Νιώθετε αυτές τις επιρροές έντονα στη μουσική σας αντίληψη και πορεία;

Όταν αγγίζω ηχοχρώματα που έχουν να κάνουν με την καταγωγή μου, νιώθω πως συνδέομαι με τους δικούς μου και με πιάνει μια νοσταλγία. Δεν είναι όμως αυτές οι κυρίως επιρροές που υπήρχαν στη μουσική του σπιτιού μας. Η γιαγιά μου με πήγαινε στην όπερα, η μαμά μου άκουγε ροκ, η μεγαλύτερή μου αδερφή μου μάθαινε όλες τις εκάστοτε σύγχρονες επιτυχίες όπως μεγαλώναμε. Η Κωνσταντινούπολη και το όραμα της ανάμνησης της ζωής των δικών μου εκεί όμως, θα έχει πάντα μια έντονη ιδιαίτερη επιρροή.

 

 

Δισκογραφικά ξεκινήσατε το 2013, με πρώτο σας τραγούδι το “Λόγια Αγάπης”. Τι σας έχει διδάξει η τελευταία δεκαετία και πώς νιώθετε ότι σας έχει εξελίξει καλλιτεχνικά;

Η τελευταία δεκαετία είχε πολλές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Με βεβαιότητα μπορώ να πω πως όλα αυτά έχουν φανεί στη δισκογραφική μου πορεία. Μία πολύ δύσκολη περίοδο της ψυχολογίας μου, τελικά δεν την πέρασα μόνη μου, αλλά με όλον τον κόσμο που άκουσε μαζί μου τον δεύτερό μου δίσκο. Τη στιγμή που αποφάσισα να βγω από το τέλμα στο οποίο ένιωθα ότι βρισκόμουν, αυτό φάνηκε και πάλι με το “Έλα Μάτια Μου”.

Εξελίσσομαι μόνο όταν είμαι ειλικρινής για αυτό που νιώθω και αυτό που θέλω. Μέρα με τη μέρα στη δουλειά αυτή, αλλά και όπως μεγαλώνω και κατασταλάζω σε πολλά διαφορετικά πράγματα, μαθαίνω κι εγώ τον ίδιο μου τον εαυτό και μπορώ να τον παρουσιάζω όλο και πιο ολοκληρωμένα μέσω της μουσικής μου.

 

 

Το μουσικό θέατρο είναι μία ακόμα μεγάλη σας αγάπη, με σημαντικές δουλειές έως τώρα, όπως η απόδοση στίχων και η φωνητική διδασκαλία στο μιούζικαλ “Rocky Horror Show”,.η “Φρουτοπία” στο θέατρο Rex σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου κ.ά. Λίγα λόγια και για αυτό το κομμάτι της πορείας σας.

Δε με γεμίζει καθόλου τελικά, γι’ αυτό και δεν το κάνω πλέον. Είμαι ευγνώμων για όλες τις μοναδικές εμπειρίες που μου πρόσφεραν αυτοί μου οι ρόλοι,.ευγνώμων και για τους υπέροχους καλλιτέχνες με τους οποίους δούλεψα, αλλά θα επέλεγα πια να είμαι επί σκηνής, ή να συνδυάσω κάπως τη σκηνή με το δημιουργικό κομμάτι ενός έργου. Ο ρόλος μόνο του συντελεστή μού.έπαιρνε πάρα πολλή από την ενέργειά μου και τον καθημερινό μου χρόνο. Πλέον είμαι αφοσιωμένη στο τραγούδι και τη δημιουργία γύρω από τη δική μου δισκογραφία.

 

Γιάννα Βασιλείου

 

Ποιες θα ξεχωρίζατε ως τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές επιρροές σας;

Δεν μπορώ να πω κάτι ή κάποιον συγκεκριμένο γιατί ποτέ δεν ένιωσα ποτέ ότι είχα πρότυπα. Έχω ακούσει και θαυμάσει πολλούς. Σαφώς έχω αγαπημένους αλλά, για παράδειγμα, αν σας πω πως από τις αγαπημένες μου φωνές είναι η Whitney. Houston, δεν είναι κάτι που έχει αντίκρισμα τελικά σε αυτό που είμαι εγώ σήμερα μουσικά.

 

Πώς είναι να τραγουδά κανείς με τον Κώστα Χατζή; Τι γεύση σάς άφησε αυτή η συνύπαρξη επί σκηνής;

Ένα από τα τραγούδια που είπαμε μαζί, το “Πάρε ένα κοχύλι απ΄το Αιγαίο” είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια, που με συγκινούσε πάντα. Θα μου μείνει αξέχαστη η στιγμή αυτή. Ήταν η δεύτερή μας συνύπαρξη επί σκηνής με τον Κώστα Χατζή. Είναι ένας άνθρωπος δοτικός, με διάχυτη ενέργεια ανθρωπιάς και αλήθειας. 

 

 
Πάμε στη συνεργασία σας με τη Heaven Music και την κυκλοφορία του νέου σας τραγουδιού με τίτλο “Ο Κόσμος Όλος”,.σε μουσική του καταξιωμένου Κώστα Λογοθετίδη από τους “Εκείνος και Εκείνος” και στίχους της μοναδικής Ελένης Γιαννατσούλια. Λίγα λόγια για αυτό το νέο κεφάλαιο.

Κι εγώ πραγματικά το νιώθω ως ένα νέο κεφάλαιο που έχει ξεκινήσει με τόσο ωραία διάθεση από όλους τους συντελεστές και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. “Ο Κόσμος Όλος” είναι ένα τραγούδι εξωστρεφές,.άμεσο, ευχάριστο, κάτι που ταιριάζει στη φάση που περνάω τώρα και στη ζωή μου.

 

 

“Γιατί είσαι όσα θέλησα όνειρό μου και σύνορό μου. Με στιχάκια σου ανέλυσα πως ο κόσμος όλος είσαι εσύ” είναι στίχοι του νέου σας τραγουδιού. Τι περιλαμβάνει ο δικός σας κόσμος; Τι σημαίνει για εσάς ολοκλήρωση;

Νόμιζα κάποτε πως η απάντηση σε όλα ήταν η μουσική. Είμαι πιο ευτυχισμένη από τότε που συνειδητοποίησα πως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο δικός μου κόσμος έχει την οικογένειά μου, τους γονείς και τα αδέρφια μου,.αλλά και την πολύτιμη οικογένεια που έχω δημιουργήσει με τον σύντροφό μου και τα δύο μας σκυλάκια, τον Πρίνσιπαλ και τον Σκουντούφλη. Η μουσική έρχεται για να συμπληρώσει,.να εξελίξει και να ευχαριστήσει την καθημερινότητά μου. Αυτά όλα μαζί δημιουργούν την ολοκλήρωση των διαφόρων πτυχών της προσωπικότητάς μου. 

 

 

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά πλάνα σας και οι στόχοι σας για μία πορεία όπως ιδανικά την έχετε φανταστεί;

Θέλω να περνάω καλά σε κάθε μουσικό βήμα, να έχω δίπλα μου ανθρώπους.που θα αντιλαμβάνονται το μουσικό μου όραμα και θα θέλουν με ωραία ενέργεια να συμπορευτούμε. Αυτά είναι τα σημαντικότερα δεδομένα για την επιτυχία και την προσωπική ευτυχία.

 

Photo credits : Παναγιώτης Καδίγκος

 

www.yannavasileiou.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath