Home / Wellness  / Health  / Αστικό περιβάλλον: Το πράσινο και η υγεία των παιδιών

Αστικό περιβάλλον: Το πράσινο και η υγεία των παιδιών

αστικό περιβάλλον
Μελέτη διαπιστώνει ότι τα παιδιά που ζουν σε πράσινο αστικό περιβάλλον αναπτύσσουν καλύτερες συμπεριφορές υγείας.

 

Το αστικό περιβάλλον με περισσότερη βλάστηση, χαμηλότερη πληθυσμιακή πυκνότητα και μικρότερους δρόμους συνδέεται με καλύτερες συμπεριφορές υγείας στα παιδιά. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας μελέτης σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η μελέτη διεξήχθη από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal).

 

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ζουν περιτριγυρισμένα από περισσότερους φυσικούς χώρους είναι πιο δραστήρια σωματικά. Αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες, κοιμούνται περισσότερες ώρες και είναι πιο πιθανό να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο για να μεταβούν στο σχολείο τους.

 

Οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση του αστικού περιβάλλοντος στους ενήλικες, εξετάζοντας μόνο έναν τύπο έκθεσης, χωρίς να τον συσχετίσουν με άλλους παράγοντες. Αυτή η νέα μελέτη προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Αξιολογεί τη συσχέτιση ενός ευρέος φάσματος αστικών περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών και υγιεινών συνηθειών σε 1.581 παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών από έξι ευρωπαϊκές δομές. Η μελέτη αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο το αστικό περιβάλλον συμβάλλει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές στα παιδιά και αν μια αλλαγή στον αστικό σχεδιασμό θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση πιο υγιεινών τρόπων ζωής.

 

Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές υπολόγισαν την έκθεση σε 32 χαρακτηριστικά του αστικού περιβάλλοντος κοντά στα σπίτια και τα σχολεία των παιδιών. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η πυκνότητα κυκλοφορίας στον πλησιέστερο δρόμο και η παρουσία χώρων πρασίνου ή υγρών χώρων (παραλίες, ποτάμια, λίμνες κλπ). Συγκέντρωσαν, επίσης, πληροφορίες για τις υγιεινές συνήθειες των παιδιών, όπως ο συνολικός χρόνος που αφιερώνουν σε σωματική δραστηριότητα, η ενεργή μεταφορά και η διάρκεια ύπνου. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο πολλαπλής έκθεσης.

 

αστικό περιβάλλον παιδιών

 

Ο αστικός σχεδιασμός επηρεάζει την υγεία

Η μελέτη έδειξε ότι η ενεργή μεταφορά αυξήθηκε και ο χρόνος που αφιερώθηκε σε καθιστικές δραστηριότητες μειώθηκε σε μέρη όπου τα παιδιά ήταν εκτεθειμένα σε περισσότερο πράσινο. Διαπίστωσε, επίσης, ότι η εγγύτητα σε έναν κύριο δρόμο συσχετίστηκε με μικρότερη διάρκεια ύπνου (4,80 λιγότερα λεπτά ανά νύχτα, κατά μέσο όρο).

 

“Τα ευρήματά μας έχουν επιπτώσεις στις πολιτικές πολεοδομικού σχεδιασμού”, σχολίασε η Martine Vrijheid. Σύμφωνα με την επικεφαλής του προγράμματος Childhood and Environment του ISGlobal και συγγραφέας της μελέτης: “Τα στοιχεία μας ενισχύουν την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον αστικό σχεδιασμό, για τη βελτίωση των συμπεριφορών υγείας των παιδιών και την πρόληψη της κακής υγείας των ενηλίκων. Μία τέτοια στρατηγική πρέπει να είναι η αύξηση του αριθμού των χώρων πρασίνου και της ποσότητας βλάστησης στους δρόμους.”

 

Το 63,6% των παιδιών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη δεν πληρούσαν την τρέχουσα σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα. Το 58,6% ξόδεψε περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Επιπλέον, η ενεργή μεταφορά ήταν χαμηλή, με τα παιδιά να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 6,9 λεπτά την ημέρα για να μεταβούν στο σχολείο.

 

videogame παιδιών

 

Οι δομές που συμμετείχαν στη μελέτη

Η μελέτη βασίζεται στο συλλογικό έργο Human Early-Life Exposome (HELIX). Χρησιμοποίησε δεδομένα από τις ακόλουθες έξι ευρωπαϊκές δομές γεννήσεων:

  • Born in Bradford (BiB, Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Μελέτη πρώιμων προγεννητικών και μεταγεννητικών καθοριστικών παραγόντων της ανάπτυξης και της υγείας του παιδιού (EDEN, Γαλλία)
  • INfancia y Medio Ambiente (INMA, Ισπανία)
  • Kaunas cohort (KANC, Λιθουανία)
  • Norwegian Mother, Father and Child Cohort Study (MoBa, Νορβηγία)
  • Ομάδα Μητέρας-Παιδιού στην Κρήτη (RHEA, Ελλάδα)

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin