Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Σαλάτα για κυρίως γεύμα; 4+1 must-do tips!

Σαλάτα για κυρίως γεύμα; 4+1 must-do tips!

Πώς μπορεί μια σαλάτα να μετατραπεί σε ένα πλήρες, θρεπτικό και γευστικό γεύμα; Ακολούθησε αυτα τα tips και θα μας θυμηθείς!

Συχνά, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι, νιώθουμε πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού. Η ζέστη δεν ενδείκνυται για “βαριά” φαγητά, και η σαλάτα μοιάζει ιδανική επιλογή, ακόμα και για κυρίως γεύμα μέσα στη μέρα.

 

Πώς μπορεί, όμως, μια σαλάτα να μετατραπεί σε ένα θρεπτικό και γεμάτο γεύση κυρίως γεύμα;

 

Βάλτε ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης

Σαλάτα δε σημαίνει μόνο λαχανικά. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στη σαλάτα, γιατί βοηθάει σε πολλαπλά επίπεδα. Eνισχύει τον μεταβολισμό μας στο να τρέξει πιο γρήγορα, βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των μυών, του δέρματος και των κυττάρων μας. Ιδανικά, προσθέστε στα λαχανικά σας μισό φλιτζάνι πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης όπως π.χ φακές ή ένα κομμάτι άπαχο κρέας ή ψάρι. Από γαλακτοκομικά ιδανικό είναι το τυρί cottage (μισό φλιτζάνι) ή ένα βραστό αυγό. Προσοχή στις ποσότητες! Όλα είναι θέμα ισορροπίας.

 

Επιλέξτε μεγάλη ποικιλία λαχανικών

Το λάθος που συνήθως κάνουμε, όταν φτιάχνουμε σαλάτες, είναι ότι τις κάνουμε λιγάκι… βαρετές. Μην περιορίζεστε στο μαρούλι και τη ρόκα. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι η εποχή πολλών λαχανικών. Μπορείτε να ψήσετε στο grill μερικά κολοκυθάκια, πιπεριές και μελιτζάνες, και να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας. Αυτό εκτός από τη γεύση που θα δώσει, θα κάνει την υφή ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Όλα τα λαχανικά περιέχουν διαφορετικά είδη αντιοξειδωτικών και θρεπτικών ουσιών. Δώστε, λοιπόν, χρώμα αλλά και γεύση στη σαλάτα σας, με μικρές προσθήκες.

 
Λιπαρά σε ικανοποιητική ποσότητα

Συνήθως, όταν ακούμε για λιπαρά στο μυαλό μας έρχονται παχυντικές τροφές. Να σας ενημερώσουμε, όμως, ότι είναι και αυτά απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού μας. Αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, του εγκεφάλου και του δέρματος. Επιπλέον, όταν υπάρχουν στη σαλάτα βοηθούν στην απορρόφηση όλων των αντιοξειδωτικών ουσιών των λαχανικών. Φυσικά, υπαρχουν τα καλά λιπαρά, τα οποία μπορείτε να τα βρειτε στο αβοκάντο ή στους ξηρούς καρπούς. Κόψτε ένα αβοκάντο σε κύβους και μαζί με αυτό προσθέστε και λίγα φουντούκια ή κάσιους. Η γεύση θα σας ενθουσιάσει!

 

 

Βάλτε και υδατάνθρακες!

Φυσικά και είναι απαραίτητοι οι υδατάνθρακες στην καθημερινή μας διατροφή! Μας εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια, ενώ, αν δεν υπήρχαν, θα αναγκαζόμασταν να κάψουμε πολύτιμη πρωτεΐνη. Φροντίστε να έχετε πάντα μια μικρή ποσότητα υδατάνθρακα στη σαλάτα σας, όπως κινόα, καλαμπόκι και γλυκοπατάτα. Και εδώ οι ποσότητες είναι σημαντικές. Ιδανικά βάλτε ένα τρίτο του φλιτζανιού, από έναν κάθε φορά υδατάνθρακα.

 

 

Προσθέστε μυρωδικά

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές τα ξεχνάμε ακόμα και στο φαγητό. Τα μυρωδικά έχουν την ιδιότητα να προσφέρουν αρώματα και γεύσεις στα πιάτα μας, ακόμα κι αν μιλάμε για μια σαλάτα. Επιπλέον, βοηθούν στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας αρωματικό λάδι με βασιλικό, κόλιαντρο και δυόσμο, αν δεν επιθυμείτε να τα βάλετε αυτούσια στη σαλάτα σας.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath