Το Πάσχα έφτασε και έρχεται η ώρα να ψήσουμε το κρέας. Αρνί η κατσίκι; Αυτή είναι η αιώνια απορία όλων. Και οι δύο επιλογές έχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας!
Είναι πλούσιες σε βιταμίνες B3, B6 και B12, σελήνιο και ψευδάργυρο.Ίσως, όμως, να υπάρχουν διαφορές ανάμεσά τους. Το κρέας που θα επιλέξεις για το πασχαλινό τραπέζι, συνήθως εξαρτάται από την οικογενειακή παράδοση. Είναι απαραίτητο, όμως, να γνωρίζεις τι έχει να σου προφέρει το καθένα, προτού πάρεις την τελική απόφαση. Συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο, για να μάθεις περισσότερα…
Αρνί
Η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη είναι το κύριο διατροφικό συστατικό του αρνιού. Περιέχει, επίσης, ποικίλες ποσότητες λίπους, κυρίως κορεσμένα λιπαρά, αλλά και μικρές ποσότητες CLA, το οποίο έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Το αρνί είναι πλούσια πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12, του σιδήρου και του ψευδαργύρου.
Από μόνο του, το κρέας δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο λιπιδαιμικό προφίλ του αίματος. Για την ακρίβεια, έχει αποδειχθεί ότι έχει παρόμοια αποτελέσματα με τα ψάρια ή το λευκό κρέας, όπως το κοτόπουλο. Ωστόσο, το αρνίσιο κρέας περιέχει περισσότερο κορεσμένο λίπος και συνεπώς περισσότερη χοληστερόλη, σε αντίθεση με το κατσίκι. Πιο συγκεκριμένα, το ολικό λίπος του αρνιού αγγίζει 15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος, ενώ του κατσικιού δεν ξεπερνά τα 4,2 γραμμάρια.
Κατσίκι
Το κατσικίσιο κρέας είναι εξαιρετικά θρεπτικό και αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ζωικής πρωτεΐνης, με λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Το κατσικίσιο κρέας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ενώ παράλληλα παρέχει σίδηρο και βιταμίνη Β12. Από οικονομικής άποψης, το κατσίκι αποτελεί μια πιο ακριβή επιλογή, συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο κρέας, και προσφέρει περισσότερο νάτριο και κάλιο, σε σχέση με το αρνί.
Όταν το κόκκινο κρέας μαγειρεύεται “καλοψημένο” σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών (HCAs) και πολυκυκλικών αμινών (PAHs). Οι HCAs και οι PAHs είναι χημικές ουσίες για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στον άνθρωπο. Επομένως, προτιμάται το μαγείρεμά του σε αργές και χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς είναι δυνητικά ασφαλέστερο και οδηγεί σε ένα πολύ πιο νόστιμο τελικό προϊόν.
Συνοψίζοντας:
- Η χοληστερόλη στο αρνί είναι λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με το κατσίκι.
- Και τα δύο κρέατα έχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
- Το κατσίκι περιέχει περισσότερο νάτριο και κάλιο, σε σχέση με το αρνί.
- Από οικονομικής άποψης το κατσίκι είναι πιο ακριβό.
- Το αρνί περιέχει περισσότερο κορεσμένο λίπος σε σύγκριση με το κατσίκι.
- Το ολικό λίπος του αρνιού αγγίζει τα 15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος, ενώ του κατσικιού δεν ξεπερνά τα 4,2 γραμμάρια.
Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να διαλέξεις πιο εύκολα το κρέας του πασχαλινού σου τραπεζιού. Έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν σου, παράλληλα με την προσωπική σου προτίμηση, εμείς σου ευχόμαστε να περάσεις υπέροχα!
Πηγές: https://www.healthline.com/nutrition/foods/lamb#:~:text=A three-ounce cut of a source of saturated fat.
https://www.healthline.com/nutrition/goat-meat-benefits#:~:text=Goat meat is a great other forms of red meat.