Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Διατροφή το Πάσχα: Τι να προσέξεις

Διατροφή το Πάσχα: Τι να προσέξεις

διατροφή το Πάσχα
Διανύουμε αισίως τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι διατροφικές προετοιμασίες για την εορταστική περίοδο του Πάσχα ξεκινούν! Παράλληλα με τις οικογενειακές στιγμές, όλοι έχουμε συνδυάσει αυτές τις μέρες με συγκεκριμένα φαγητά και εδέσματα. Μαγειρίτσα, αρνί, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, πασχαλινά και σοκολατένια αβγά και τσουρέκι αποτελούν μερικές από τις καθιερωμένες συνταγές, που κάθε ελληνικό σπίτι τιμά το Πάσχα.

 

Γράφει ο Πάρης ΠαπαχρήστοςΔιαιτολόγος στην Αθήνα, M.Sc.

Ιδρυτής του medNutrition.gr, Συγγραφέας

 

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν μία -ενδεχομένως παρατεταμένη- περίοδος νηστείας, έπεται από υπερέκθεση σε αγαπημένες γεύσεις, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να μειώσουμε το βάρος μας ή και να μην το αυξήσουμε; Η αλήθεια είναι πως το Πάσχα οι πειρασμοί είναι πολλοί. Πάμε να δούμε αναλυτικά τα πασχαλινά έθιμα!

 

Αναστάσιμο γεύμα

Μετά την Ανάσταση, συνήθως μαζευόμαστε (ίσως και τρέχοντας από την πείνα, λόγω της προχωρημένης ώρας), μαζί με αγαπημένα φιλικά και οικογενειακά πρόσωπα, στο γιορτινό τραπέζι. Είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε ένα κανονικό πρόγραμμα γευμάτων εκείνη τη μέρα και να μην καταλήξουμε εντελώς νηστικοί μετά τα μεσάνυχτα. Αυτό θα μας οδηγήσει σε καθεστώς προχωρημένης πείνας, με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Καλό θα ήταν να προηγηθεί ένα κανονικό πρωινό, ίσως ένα ελαφρύ μεσημεριανό, καθώς και ενδιάμεσα σνακ.

 

mageiritsa pasxa

 

Μαγειρίτσα

Η πρωταγωνίστρια του κυρίως γεύματος είναι συνήθως η μαγειρίτσα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και κάθε τόπος έχει τη δική του παράδοση. Θα πρότεινα μαγειρίτσα με λαχανικά, καθώς υπάρχουν πολύ γευστικές συνταγές με σπανάκι, μαρούλι, ακόμα και με ντομάτα! Αν θέλετε να τηρήσετε την παράδοση της μαγειρίτσας, αλλά να κρατήσετε το θερμιδικό περιεχόμενο χαμηλό, προσπαθήστε να αποφύγετε την προσθήκη επιπλέον αρνίσιου κρέατος, όπως συνηθίζεται σε κάποιες περιοχές. Αν, πάλι, δεν σας αρέσει η μαγειρίτσα, μία κοντινή εναλλακτική είναι η κοτόσουπα.

Σαλάτα & Νερό

Φυσικά, οι σαλάτες είναι πάντα ευπρόσδεκτες! Πλούσιες σε βιταμίνες, περιέχουν φυτικές ίνες, ένα συστατικό που προωθεί το αίσθημα του κορεσμού. Ξεκινήστε γεμίζοντας το μισό σας πιάτο με όποια σαλάτα σας αρέσει. Τέλος, καλό θα ήταν να έχετε πάντα κοντά σας το νερό σας, για να ξεδιψάτε.

 

Κυριακή του Πάσχα

Μετά το βράδυ της Ανάστασης, έρχεται η στιγμή για τον απόλυτο Πασχαλινό εορτασμό! Οι σούβλες παίρνουν θέση, ενώ αβγά, τσουρέκια και λοιπά εδέσματα δεν μπορούν να λείπουν.

Τα μυστικά του ψησίματος

Συνήθως, το ψήσιμο ξεκινάει από νωρίς το πρωί, ενώ το τραπέζι είναι έτοιμο αργά το μεσημέρι. Μία συνήθης εικόνα στα ελληνικά σπίτια είναι οι καλεσμένοι, πριν καθίσουν στο τραπέζι, να περιφέρονται, δοκιμάζοντας μικρές ποσότητες από πιατέλες και ταψιά. Θα πρότεινα, λοιπόν, να μην παραλείψετε το πρωινό, για να μην πεινάτε. Επίσης, ξεκινήστε να τρώτε καθιστοί, όταν ετοιμαστούν όλα. Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας.

Αν είστε ο διοργανωτής ή ο ψήστης, θα ήταν σκόπιμο να αγοράσετε όση ποσότητα κρεατικών αντιστοιχεί στον αριθμό των καλεσμένων σας για ένα γεύμα. Οι παραπανίσιες αγορές θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατανάλωση δεύτερου ή και τρίτου πασχαλινού γεύματος. Επίσης, καλό θα ήταν ο εξοπλισμός ψησίματος να καθαριστεί καλά προηγουμένως. Έτσι, θα αποφευχθεί η μεταφορά λίπους από προηγούμενο ψήσιμο στο φαγητό σας.

Ψήσιμο στον φούρνο

Αν δε διαθέτετε εξοπλισμό σούβλας ή αν σας φαίνεται κουραστική διαδικασία, μπορείτε κάλλιστα να ψήσετε το αρνί ή το κατσικάκι στον φούρνο σας. Θυμηθείτε να διαχωρίσετε τις πατάτες από το κρέας και να τα ψήσετε σε διαφορετικά σκεύη. Αυτό θα εμποδίσει την προώθηση του λίπους από το κρέας προς τις πατάτες.

 

pasxa arni

 

Το Πασχαλινό πιάτο

Ξεκινώντας το γεύμα σας, θα πρότεινα και πάλι να γεμίσετε το μισό πιάτο με σαλάτα, που σίγουρα θα υπάρχει στο τραπέζι. Προχωρώντας στο κρέας, σας συμβουλεύω να αφαιρέσετε την πέτσα και το ορατό λίπος. Ειδικά αν το κρέας είναι αρνί, αυτή η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη. Μαζί με την πέτσα και το λίπος, διώχνετε και αρκετές θερμίδες από το πιάτο σας. Αν δεν σας αρέσει γευστικά το αρνί ή το κοκορέτσι, μπορείτε εκείνη τη μέρα να ψήσετε μία μοσχαρίσια μπριζόλα.

Συνοδευτικά φαγητά

Σίγουρα, το Πάσχα στο τραπέζι θα υπάρχουν και άλλα φαγητά, όπως σουφλέ και πίτες. Προσπαθήστε να διαλέξετε ένα από αυτά. Επίσης, είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν διάφορες sauce και σάλτσες. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα λιπαρά dressings. Αντ’ αυτού, μπορείτε να διαλέξετε μία σάλτσα με βάση το γιαούρτι. Όσον αφορά στο αλκοόλ, μπορείτε να πιείτε 1-2 ποτήρια κρασί ή μπύρα. Και πάλι, το νερό είναι πολύτιμος σύμμαχος δροσιάς!

Επιδόρπια

Και το Πασχαλινό τραπέζι ολοκληρώνεται με το κεφάλαιο επιδόρπια! Σίγουρα θα υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία, μπορείτε να διαλέξετε το γλυκό που σας αρέσει περισσότερο!

 

tsoureki pasxa

 

Τι να κρατήσετε

Κλείνοντας, θα ήθελα να θυμάστε πως είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε πότε να τελειώσετε το γεύμα σας. Όταν, λοιπόν, βρίσκεστε στο σημείο να αισθάνεστε πως δεν πεινάτε πλέον, αλλά θα μπορούσατε να φάτε λίγο ακόμα χωρίς πρόβλημα και δε νιώθετε κάποιο δυσάρεστο φούσκωμα, τότε σημαίνει πως είστε πραγματικά χορτάτοι. Ώρα να σηκωθείτε από το τραπέζι και ίσως να πάτε μία βόλτα!

 

Καλό Πάσχα!

[email protected]

Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc και παρέχει υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, τόσο δια ζώσης στο Παγκράτι, όσο και online, μέσω skype ή viber, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις διαιτολογικές συνεδρίες του συνδυάζει την ευρύτερη επιστημονική γνώση με την προσωπική του εμπειρία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο “Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας”.