Home / Family  / Αντιπολεμικά μηνύματα μέσα από 5+1 παιδικά βιβλία

Αντιπολεμικά μηνύματα μέσα από 5+1 παιδικά βιβλία

Βιβλία με τα πιο όμορφα αντιπολεμικά μηνύματα μιλούν στα παιδιά για όσα θέλουμε να πούμε για τα γεγονότα που βιώνουμε.

 

Πώς να μιλήσει κανείς στα παιδιά για όσα ζούμε; Για μία ακόμη φορά, τα παιδικά βιβλία γίνονται “σύμμαχοι” στον δύσκολο αγώνα των γονέων να αγγίξουν φλέγοντα θέματα, όπως ο πόλεμος. Τα μηνύματα που επικοινωνούν σε τόσο τρυφερές ηλικίες σημαντικά και ευαίσθητα.

 

Τα παιδιά τα τελευταία δύο χρόνια βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Μετά την πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε για να μας κάνει να αναρωτηθούμε ακόμη περισσότερο για τα βαθύτερα νοήματα. Ειρήνη. Ακόμη ένα άυλο αγαθό, που ξαφνικά μοιάζει να γλιστρά από τα χέρια μας… 

 

Επιλέξαμε 5+1 παιδικά βιβλία, που μιλούν για τον πόλεμο και την ειρήνη, μέσα από τα πιο δυνατά μηνύματα. Τα παιδιά οφείλουν να ξέρουν.

Ευτυχώς, η γνώση είναι πάντα αυτή που θα μας προχωράει σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. 

 

1. ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΡΟΔΕΣ, ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗΣ

 

Ηλικία: 6 έως 9 ετών

 

Ο δάσκαλος Μπεσάρ αγαπούσε τα παιδιά και τα βιβλία. Με το κατακίτρινο ποδήλατό του κουβαλούσε σε τόπους μακρινούς μια αγκαλιά βιβλία για μικρούς και μεγάλους. Κι ενώ δίπλα του χόρευαν οι βόμβες, κάθε φορά που ένα βιβλίο έφτανε στα χέρια των παιδιών, μια μικρή αχτίδα χαμογελούσε στον ουρανό.

Το νέο βιβλίο για παιδιά της Μαρίας Ανδρικοπούλου, σε εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη, αφηγείται μια ιστορία που συγκινεί. Βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Saber Hosseini, του «δασκάλου-ήρωα» από το Αφγανιστάν, που μετέτρεψε το ποδήλατό του σε βιβλιοθήκη. Ενός ανθρώπου, που αναζητούσε το καλό και το δίκαιο μέσα από την παιδεία.

 

2. IMAGINE, ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

 

mhnymata

 

Εμπνεόμενο από τους στίχους του θρυλικού τραγουδιού του Τζον Λένον, και με τη συνεργασία της Διεθνούς Αμνηστίας, αυτό το βιβλίο τολμάει να οραματιστεί έναν ειρηνικό κόσμο. Τα μηνύματα για παγκόσμια ειρήνη διατρέχουν τις σελίδες του υπέροχου αυτού βιβλίου.

 

3. Ο ΜΟΛΣΑ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΙΡΙΣΙ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗΣ

 

mhnymata

Ηλικία: 9 έως 12 ετών

 

Ο Μόλσα δεν καταλαβαίνει γιατί γίνονται πόλεμοι. Κι αυτό όχι επειδή δεν είναι άνθρωπος. Ο Μόλσα είναι ένας σκύλος, που είδε το σπίτι και την οικογένεια με την οποία ζούσε να εξαφανίζονται, όταν έπεσε η βόμβα και τα κατέστρεψε όλα. Ανάμεσα στα ερείπια ψάχνει απεγνωσμένα τα δύο παιδιά, τη Γιανίνκα και τον Μίρεκ. Φεύγει για να σωθεί, περνάει πολλές περιπέτειες και αλλάζει αφεντικά. Ωστόσο, η αίσθηση της απώλειας δεν εξαφανίζεται. Σε κάθε μυρωδιά ψάχνει τους δύο αγαπημένους του φίλους. Και δε θα πάψει ποτέ να αναζητά τα ίχνη της ευτυχίας…

Η περιπέτεια του Μόλσα είναι μια αντιπολεμική ιστορία. Οι ασπρόμαυρες σελίδες του βιβλίου «χρωματίζονται» από αισθήματα αγωνίας, συγκίνησης, αγάπης, φιλίας και εντέλει αισιοδοξίας. Το βιβλίο απέσπασε στη χώρα του το Βραβείο Εdebé Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας (2013) και στην Ιταλία το Κρατικό Βραβείο «Ένα βιβλίο για το Περιβάλλον» (2016), το Βραβείο Cento (2017) και το Βραβείο Strega (2017).

 

4. ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ, ΖΩΡΖ ΖΑΡΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

mhnymata

Ηλικία: 6 έως 9 ετών

 

Πώς θα μπορέσει ο γέρος σοφός να βοηθήσει την ειρήνη να απλωθεί στη Γη; Μήπως αν πειστούν όλα τα παιδιά της Γης, μια ορισμένη μέρα και ώρα, να ενώσουν τα χέρια τους, σχηματίζοντας μια τεράστια αλυσίδα, που θα αγκαλιάσει τον πλανήτη; Με νέα εικονογράφηση της Έφης Λαδά, ένα κλασικό βιβλίο για την ειρήνη, τον πόλεμο, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αλλά και για τη δύναμη καθενός από εμάς να αλλάξουμε τον κόσμο.

 

5. Ο ΕΧΘΡΟΣ, ΝΤΑΒΙΝΤΕ ΚΑΛΙ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

mhnymata

Ηλικία: 3-6 ετών

 

Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Βλέπουμε ένα τοπίο που θα μπορούσε να είναι έρημος. Μέσα στην έρημο, υπάρχουν δύο τρύπες. Μέσα στις τρύπες, υπάρχουν δύο στρατιώτες. Είναι εχθροί. Πώς αισθάνεται άραγε ο εχθρός για τον εχθρό του, όταν βρίσκεται σε ένα χαράκωμα και ο πόλεμος ανάμεσά τους; Ο εχθρός πεινάει; Κρυώνει άραγε και ο ίδιος; Η βροχή είναι για αυτόν το ίδιο ανυπόφορη και ανεπιθύμητη; Και το βράδυ, όταν κοιτάζει ψηλά τα αστέρια, αισθάνεται την ίδια επιθυμία για απόδραση;

 

5+1. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

 

mhnymata

Hλικίες: 3-6, 6-9

 

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο, με μαρτυρίες 12 παιδιών που αφηγούνται σε α’ πρόσωπο τις προσωπικές τους ιστορίες και τον ξεριζωμό τους από τις πατρίδες τους, αλλά και την αγωνία για ένα καλύτερο αύριο. Πέντε χώρες καταστρέφονται από τη λαίλαπα του πολέμου και μικρά παιδιά, χωρίς οικογένεια, με μοναδικές αποσκευές τα όνειρα και τις ελπίδες τους, αναγκάζονται να φύγουν ολομόναχα από τις πατρίδες τους για να σωθούν. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Κακουχίες, πείνα, δίψα, φόβος, αγωνία και κίνδυνοι παραμονεύουν. Συναισθήματα φόβου και αγωνίας καθρεφτίζονται στα μάτια τους και αποτυπώνουν ένα μήνυμα κραυγής: Όχι άλλο πόλεμο!

Βασικός εμπνευστής για τη δημιουργία αυτής της έκδοσης είναι ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της PRAXIS, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του για τα ασυνόδευτα παιδιά. Προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στις Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων παιδιών της PRAKSIS.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath