Home / Cozyhome  / Architecture  / Ronald Lu & Partners: Όταν η Αρχιτεκτονική σέβεται το περιβάλλον

Ronald Lu & Partners: Όταν η Αρχιτεκτονική σέβεται το περιβάλλον

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, oι Ronald Lu & Partners εστιάζουν στον σεβασμό της Αρχιτεκτονικής προς την πλανήτη.

 

Στις 22 Απριλίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης και, για μία ακόμη φορά, ήταν μια καλή αφορμή να αναλογιστούμε τη σχέση μας με τον πλανήτη.

 

Στον τομέα της Αρχιτεκτονικής έχουν ήδη μπει νέες βάσεις, για μια σχεδιαστική προσέγγιση φιλική προς το περιβάλλον. Το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Ronald Lu & Partners (RLP) είναι διάσημο για τη μοναδική αντίληψή του γύρω από την αρχιτεκτονική του μέλλοντος. Μοιράζεται μαζί μας 5 τρόπους, με τους οποίους οι αρχιτέκτονες μπορούν να σχεδιάσουν, με γνώμονα το δικό μας καλό αλλά και του πλανήτη.

 

Γιατί η Αρχιτεκτονική οφείλει να βρίσκει τρόπους και πρακτικές, ώστε να βελτιώνεται η σχέση μας με τη Γη, που δυστυχώς έχουμε τόσο πολύ επιβαρύνει.

 

1. Βιοφιλικός σχεδιασμός

Ο βιοφιλικός σχεδιασμός είναι μία από τις βασικές φιλοσοφίες των RLP, συνδέοντας τα κτίρια με το φυσικό περιβάλλον, με άμεσους αλλά και έμμεσους τρόπους. Ιδανική προσέγγιση για πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, ο βιοφιλικός σχεδιασμός έχει πολλά πλεονεκτήματα. Από τη μείωση της υπερχείλισης των όμβριων υδάτων, μέχρι τη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών. Το νέο concept των RLP για χώρους εργασίας ονομάζεται Treehouse. Πρόκειται για ένα ολοκηρωμένο οικολογικό σύστημα, με στόχο την επαναφορά της ιερής σχέσης ανθρώπου και περιβάλλοντος. 

Το Treehouse εστιάζει σε χώρους εργασίας με έντονα στοιχεία βιοφιλικού χαρακτήρα, όπως εσωτερικούς τοίχους κατακόρυφης φύτευσης, έντονα υγρά στοιχεία και επιλογές επίπλωσης με αναφορές στο περιβάλλον. Το φυσικό φως και ο αέρας εισέρχονται σε κάθε χώρο, δημιουργώντας ένα μοναδικό eco-friendly περιβάλλον εργασίας.

 

Treehouse Urban Woodland and Urban Green Canopy by Ronald Lu & Partners

The Treehouse Skygarden by Ronald Lu & Partners

 

2. Αστική βιοποικιλότητα

Ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας, τα αστικά κέντρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη μεγάλη σημασία της βιοποικιλότητας και της σύνδεσης των κατοίκων με τη φύση. Το Victoria Dockside στο Hong Kong είναι η σχεδιαστική εξέλιξη του πρώην New World Centre. Επανασχεδιάστηκε ως ένας “ενεργός λόφος” με πράσινες ταράτσες και μεγάλες εκτάσεις πρασίνου. Το 30% μιας συνολικής έκτασης 11.500 τ.μ καλύπτεται από πράσινο, δημιουργώντας έναν φυσικό εξαερισμό κατά μήκος των γύρω δρόμων.

 

Victoria Dockside by Ronald & Lu & Partners

Pinghu Hub by Ronald Lu & Partners

 

3. Μηδενικές εκπομπές άνθρακα 

Για να περιορίσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να μειώσουμε τα υπολλείμματα άνθρακα από την καθημερινότητά μας και την ατμόσφαιρα. Ο στόχος για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050 έχει ήδη συμφωνηθεί από 130 χώρες. Το πρωτοποριακό Zero Carbon Park (ZCP) των RLP είναι το πρώτο κτίριο στο Hong Kong με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, κάτι πολύ δυσκολο να επιτευχθεί σε μία χώρα με ζεστό και υγρό κλίμα.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό κέντρο ανοιχτό στο κοινό, μία αστική κοινότητα πολλαπλών σκοπών, που θέτει τις βάσεις σαν παράδειγμα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Μία ζωντανή πλατφόρμα βιωσιμότητας.

 

Zero Carbon Park by Ronald Lu & Partners

 

4. Σχεδιασμός για πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Υπολογίζεται ότι, μέχρι το 2050, δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν επηρεαστεί από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στον πλανήτη. Κάτι τέτοιο θα έχει εκτεταμένες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Υψηλές θερμοκρασίες σημαίνει μεγαλύτερη χρήση ενέργειας με στόχο τη μείωσή τους. Οι συνθήκες καύσωνα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην αντοχή του τσιμέντου και άλλων υλικών. Οι αρχιτέκτονες οφείλουν να αναζητήσουν νέους τρόπους σχεδιασμού και λύσεις, που βασίζονται στη φύση, όπως ο φυσικός εξαερισμός (τέντες, υπόστεγα, αεριζόμενα μονοπάτια κ.ά) και η παρουσία του πράσινου στοιχείου (κατακόρυφοι κήποι, πράσινες ταράτσες κ.ά).

 

Chiwan development by Ronald Lu & Partners

 

5. Βιώσιμη διαχείριση του υγρού στοιχείου

Οι λεγόμενες πόλεις-“σφουγγάρια” μιμούνται τις φυσικές διεργασίες του χώματος, δημιουργώντας νέες στρατηγικές διαχείρισης νερού. Οι τεχνικές βασίζονται στην απορρόφηση των όμβριων υδάτων, τα οποία στη συνέχεια φιλτράρονται, για πολλαπλές χρήσεις, όπως η παραγωγή ενέργειας.

 

www.rlphk.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath