Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Στους μαγικούς κήπους της Another Forest

Στους μαγικούς κήπους της Another Forest

antonis troulos another forest
Ο ιδρυτής της Another Forest Landscaping, Αντώνης Τρούλλος, μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για τη διαμόρφωση ενός ονειρεμένου κήπου, που θα αντέξει στον χρόνο, θα εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη μας για outdoors living και θα μας φέρει σε ουσιαστική επαφή με τη φύση!

 

Ποια είναι η φιλοσοφία της Another Forest και ποιες υπηρεσίες παρέχετε;

Η κηποτεχνία ως κλάδος συνδυάζει ουσιαστικά μία επιστήμη και μία τέχνη. Έχει να κάνει με ένα προϊόν, τον κήπο, που μεταβάλλεται καθημερινά. Αυτό που προσπαθούμε στην Another Forest είναι να αγγίξουμε την τελειότητα σε ένα φυσικό προϊόν. Αυτό επιτυγχάνεται με το να προσέχουμε -συνεργεία και γεωπόνοι- την κάθε λεπτομέρεια στον κήπο, είτε αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του -όπως τα κλαδέματα, κουρέματα, τσαπίσματα, οι χαράξεις, ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου- είτε αφορά στις γεωπονικές γνώσεις, που αφορούν ασθένειες φυτών, λιπάνσεις κλπ.

 

arxitektoniki topiou

 

Η φιλοσοφία μας είναι να σεβόμαστε τον κάθε πελάτη ξεχωριστά, γιατί ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες, όπως και κάθε κήπος. Με βάση το τρίπτυχο υπηρεσίες-πελάτης-κήπος, προσπαθούμε να προσφέρουμε το πιο άρτιο αποτέλεσμα. Όσον αφορά στις υπηρεσίες μας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κήπο από το 0 στο 100 και μετέπειτα να τον συντηρήσουμε. Η αρχιτεκτονική τοπίου είναι το πρώτο στάδιο. Όταν κάποιος έχει ένα οικόπεδο, έρχεται ένας αρχιτέκτονας και κάνει το σχέδιο, με βάση το οικόπεδο, την τοποθεσία και τις ανάγκες του πελάτη. Μετέπειτα συνεχίζουμε με τις χωματουργικές εργασίες, την εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος, αρδευτικού, γκαζόν και φυτών και, φυσικά, με τη συντήρησή τους.

 

sintirisi another forest

 

Ποια στοιχεία πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη, πριν προχωρήσει στη διαμόρφωση του κήπου του;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτεί είναι η συντήρηση του κήπου μετά τη δημιουργία του. Όπως προείπα, ο κήπος είναι φυσικός οργανισμός και δεν μπορεί να σταθεί μόνος του. Άρα, η συντήρησή του είναι ένα μηνιαίο και βασικό έξοδο για ένα νοικοκυριό. Θα πρέπει, λοιπόν, να σκεφτεί τα έξοδα συντήρησης του κήπου (νερό, εποχιακά φυτά, λιπάσματα κλπ). Το δεύτερο είναι η λειτουργικότητα του κήπου. Ένας κήπος είναι λειτουργικός, όταν εξυπηρετεί τον πελάτη. Μπορεί κάποιος να θέλει έναν χώρο για barbeque ή έναν χώρο ψυχαγωγίας για τα παιδιά του ή έναν λαχανόκηπο. Άρα, πρέπει να εστιάσει στο ποιες ανάγκες θέλει να εξυπηρετεί ο χώρος του.

 

flowers

 

Ο βιοφιλικός σχεδιασμός απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Πώς μεταφράζεται στη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων;

Τα φυτά, τα δέντρα, τα λουλούδια μεταβάλλονται μέσα στον χρόνο και η “μόδα” είναι διαφορετική από δεκαετία σε δεκαετία. Η Ελλάδα είναι μεσογειακή χώρα, άρα έχει ξηρά καλοκαίρια και υγρούς χειμώνες. Επομένως, οι αρχιτέκτονες τοπίου και οι κηποτέχνες καλούμαστε να προσαρμοστούμε με βάση τον τόπο που θα φιλοξενήσει τον εκάστοτε κήπο.

 

beautiful garden

 

Στη χώρα μας, ο βιοφιλικός σχεδιασμός μεταφράζεται με τη μείωση της επιφάνειας του χλοοτάπητα και την αύξηση των αγρωστώδων φυτών. Ωστόσο, αυτό σχετίζεται πάντα και με τη λειτουργικότητα που προαναφέραμε. Δεν μπορείς να έχεις έναν κήπο μόνο με αγρωστώδη φυτά και να θέλεις να παίζεις μπάλα σε αυτόν. Επίσης, άλλες ανάγκες σε νερό έχει ο χλοοτάπητας, άλλες τα αγρωστώδη. Προσπαθούμε να κάνουμε έναν συνδυασμό τους, που παλαιότερα δε γινόταν, ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, στην Ελλάδα είμαστε πολύ πιο πίσω στον βιοφιλικό σχεδιασμό, σε σύγκριση με το εξωτερικό, και ειδικότερα στα φυτεμένα δώματα στον αστικό ιστό. Προσπαθούμε, όμως, χρόνο με τον χρόνο να τον εξελίξουμε.

 

plant a tree

 

Ποιες είναι οι δικές σας χρήσιμες συμβουλές για τη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων;

Το πιο βασικό συστατικό, για να πετύχει ένας κήπος, είναι το είδος του χώματος και το βάθος που έχουμε, ώστε να μπορεί το ριζικό σύστημα των φυτών να αναπτυχθεί και να μας χαρίσει τα ύψη των φυτών και την ευρωστία που θέλουμε.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Άλλο κλίμα έχει ο Χορτιάτης, άλλο η Κρήτη. Πρέπει να επιλέγουμε τα κατάλληλα φυτά, για να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα, που θα αντέξει στον χρόνο.

Επίσης, το πότισμα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στους ελληνικούς κήπους, καθώς -όπως προείπα- έχουμε ξηρά καλοκαίρια. Αλλά και η αρχιτεκτονική ή το ύφος του κήπου, που καθορίζει και τι φυτά θα επιλέξουμε. Για παράδειγμα, θα είναι tropical, με εποχιακά φυτά ή ένας συνδυασμός αυτών.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε τη συντήρηση. Πρέπει να ξέρουμε να συντηρούμε τον κήπο, να τον λιπαίνουμε, να συμβουλευόμαστε γεωπόνους, για να λύνουν προβλήματα που σχετίζονται με μυκητολογικές ασθένειες των φυτών. Όπως είπαμε, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί, οπότε θέλουν συντήρηση, για να έχουν τη λάμψη και την ανάπτυξη που επιθυμούμε.

 

κήπος λουλούδια διαμόρφωση κήπου

 

Το 2021 κατακτήσατε την τρίτη θέση στα Landscape Awards, με τον πράσινο λαβύρινθό σας στο Πάρκο Ανεμοδούρα. Πώς οραματίζεστε το μέλλον της Another Forest;

Είμαστε μία εταιρεία -και εγώ προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος- που θέλουμε να κοιτάμε την κάθε μέρα ξεχωριστά. Προφανώς και υπάρχουν μακροχρόνιοι στόχοι και θέλουμε να τους υλοποιήσουμε. Ωστόσο, θεωρώ ότι, αν δεν κάνεις σωστά τη δουλειά σου κάθε μέρα, δε θα φτάσεις ποτέ στον μακροπρόθεσμο στόχο σου.

 

parko anemodoura

Πάρκο Ανεμοδούρα

 

Άρα, ο στόχος μας είναι να τελειοποιούμε κάθε μέρα ό,τι μας δίνεται, είτε αφορά στη συντήρηση ενός κήπου, είτε στην κατασκευή του. Καθημερινά καταρτίζουμε το προσωπικό μας με καινούργιες τεχνογνωσίες και επαναλαμβάνουμε συνεχώς πώς πρέπει να δουλεύει ένα συνεργείο μέσα στον κήπο. Θέλω και στο μέλλον η Another Forest να συνεχίσει με συνέπεια και με ξεχωριστή ταυτότητα, πηγαίνοντας μπροστά βήμα-βήμα.

 

another forest logo

 

Δήλου 1 & Αλλατίνη, Θεσσαλονίκη

Τ. 231 031 5300

anotherforest.com

FB: @anotherforestskg

IG: another_forest

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin