Home / Wellness  / Health  / Ψυχική υγεία: Ποιο λαχανικό την προστατεύει;

Ψυχική υγεία: Ποιο λαχανικό την προστατεύει;

Είναι τελικά η ψυχική μας υγεία απόρροια όσων τρώμε; Έρευνες αποκαλύπτουν πως αυτό το αγαπημένο λαχανικό βοηθάει στην προστασία της.

 

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, αλλά και με παγκόσμια γεγονότα να πλήττουν καθημερινά την ψυχική μας υγεία, αναζητούμε ό,τι μπορεί να τη θωρακίσει. Είναι γεγονός πως αυτά που καταναλώνουμε, δεν επηρεάζουν μόνο τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και την ψυχική. Υπάρχουν, όμως, τροφές που μπορούν να την προστατεύσουν;

 

Φαίνεται πως όντως ισχύει! Ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά αποδείχθηκε ότι έχει τεράστια αποτελεσματικότητα στην ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας. Ο λόγος για τα μανιτάρια, τα οποία, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, είναι μια τροφή “θαύμα”!

 

Όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου, αλλά αποδείχθηκε ότι ωφελούν και την ψυχική υγεία ενός ατόμου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διατροφικά δεδομένα, αλλά και στοιχεία της ψυχικής κατάστασης 24.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ -μεταξύ 2005 και 2016. Τελικά, διαπίστωσαν ότι όσοι από αυτούς έτρωγαν μανιτάρια, είχαν λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης.

 
 
 
Γιατί τα μανιτάρια έχουν αντικαταθλιπτική δράση;

Τα μανιτάρια περιέχουν εργοθειονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τη βλάβη των κυττάρων και των ιστών στο σώμα. Σύμφωνα με μελέτες, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτροπή ψυχικών ασθενειών (σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και κατάθλιψη).

 

Το αμινοξύ εργοθειονίνη είναι αντιφλεγμονώδες και δεν μπορεί να το συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες. Κατά συνέπεια, μειώνει και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

 

Τα λευκά μανιτάρια περιέχουν κάλιο, το οποίο θεωρείται ότι μειώνει το άγχος. Η ποικιλία Hericium erinaceus μπορεί να διεγείρει την έκφραση νευροτροφικών παραγόντων, με αποτέλεσμα την πρόληψη νευροψυχιατρικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη.

 

Λεπτομέρειες της έρευνας

Με επικεφαλής τον Dr. Joshua Muscat, ερευνητή και καθηγητή επιστημών δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια δευτερεύουσα έρευνα. Προσπάθησε να διαπιστώσει αν ο κίνδυνος κατάθλιψης μπορεί να μειωθεί, μέσω της αντικατάστασης μιας μερίδας κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με μια μερίδα μανιτάρια καθημερινά. Ωστόσο, τα ευρήματα δεν έδειξαν ότι κάτι τέτοιο σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης.

 

Τα δεδομένα, όμως, δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένα είδη μανιταριών. Έτσι, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για τον προσδιορισμό τους.

 

Τα νέα δεδομένα ενδέχεται να είναι εντυπωσιακά. Έως τότε, ας βάλουμε τα μανιτάρια στην καθημερινή μας διατροφή!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath