Home / Family  / Υπαίθριο παιχνίδι: Πολύτιμο ακόμα και με κρύο!

Υπαίθριο παιχνίδι: Πολύτιμο ακόμα και με κρύο!

Το υπαίθριο παιχνίδι είναι σημαντικό για την υγεία, αλλά και τον συναισθηματικό κόσμο ενός παιδιού, ακόμη και τον χειμώνα.

 

Κι ενώ οι κρύες ημέρες του χειμώνα δε λένε να φύγουν, μικροί και μεγάλοι λαχταρούμε βόλτες στον ήλιο και περίπατους στη φύση με λιακάδα. Τι γίνεται, όμως, αυτές τις μέρες, που το κρύο είναι ακόμα τσουχτερό και η βροχή κάνει συχνές εμφανίσεις;

 

Ο μύθος

Οι περισσότεροι γονείς περιορίζουν τα παιδιά σε εσωτερικούς χώρους, από φόβο μήπως κρυώσουν και αρρωστήσουν. Αυτός, βέβαια, είναι και ο μεγαλύτερος μύθος, καθώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Οι ιοί δεν προκαλούνται από την έκθεση στο κρύο, αλλά η διασπορά τους αυξάνεται σε κλειστούς χώρους με ανεπαρκή εξαερισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει το διάλειμμα στα σχολεία. Οι αίθουσες αερίζονται, όσο τα παιδιά προαυλίζονται στον εξωτερικό χώρο. 

 

 
Η αλήθεια

Αντιθέτως, το  παιχνίδι στην ύπαιθρο δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να εισπνεύσουν καθαρό αέρα -όσο γίνεται εντός των πόλεων- λαμβάνοντας ακόμα και με περιορισμένο ήλιο την απαραίτητη βιταμίνη D. Ίσως, αναρωτιέστε τι ακριβώς μπορεί να απολαύσει ένα παιδί σε υπαίθριο χώρο με κακό καιρό. Κι όμως… Τα παιδιά λατρεύουν την εξερεύνηση κάθε εποχή!

Η φύση είναι σίγουρα πανέμορφη τους ανοιξιάτικους μήνες, άλλο τόσο όμορφη είναι, όμως, όταν βρέχει, χιονίζει και δεν είναι στην ανθοφορία της. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εναλλαγή των εποχών και τη φύση σε κάθε της εκδοχή. Να εξετάσουν το υγρό χώμα και τα φύλλα, την υγρασία και τη λάσπη. Και σε αυτήν την εξερεύνηση συμμετέχουν όλες τους οι αισθήσεις.

 

 

Τα οφέλη 

Το παιχνίδι στην ύπαιθρο ακόμα και τον χειμώνα βοηθάει στη βελτίωση της σωματική ανάπτυξης. Τα παιδιά, μέσα από το τρέξιμο και όλες τις κινήσεις που κάνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ασκούν όλες τις μυϊκές ομάδες. Ακόμη περισσότερο, όταν μιλάμε για φυσική άσκηση, όπως το ποδήλατο. Η ανάπτυξη των παιδιών δε σταματάει και δε γνωρίζει από βροχή ή χιόνια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμένουν δραστήρια όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Πολλά είναι, όμως, και τα συναισθηματικά οφέλη του παιχνιδιού στην ύπαιθρο. Τα παιδιά μαθαίνουν να εξετάζουν μόνα τους το περιβάλλον που δρουν, τους κινδύνους που ενέχει κάθε καιρική συνθήκη. Έτσι, μαθαίνουν να εκτιμούν τις ικανότητές τους και να έχουν αυτοπεποίθηση.

 

Τέλος, το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους φέρνει τα παιδιά σε επαφή με συνομιλήκους τους, ευνοώντας τη συνεργασία και την κοινωνική ανάπτυξη. Τα παιδιά συνεργάζονται και αναπτύσσουν τη φαντασία τους, αφού πρέπει να χρησιμοποιήσουν για το παιχνίδι τους αυτά που τους παρέχει η φύση.

 

Πόσες φορές δεν απορούμε με το πώς πάντα τα παιδιά εφευρίσκουν τρόπους να περνούν καλά με τα λίγα;

 

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρέχει ή θα κάνει κρύο, φορέστε τις γαλότσες σας και ζεστά μπουφάν και βγείτε έξω! Μια νέα περιπέτεια σας περιμένει. Απολαύστε τη μαζί με το παιδί σας!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath