Home / Family  / Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: 7 βιβλία για παιδιά

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: 7 βιβλία για παιδιά

Σήμερα, 21η Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, αλλά και η καλύτερη αφορμή για να γνωρίσουν τα παιδιά τον μαγικό της κόσμο.

 

Κάθε 21η Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μάς υπενθυμίζει την τεράστια σημασία της ποιητικής ανάγνωσης και έκφρασης στη ζωή μας. Μέσα από τις λέξεις πλάθονται ολόκληρα σύμπαντα, με τον καθένα μας να βρίσκει μέσα σε αυτά κομμάτια του εαυτού του.

 

Όταν η ποίηση μπαίνει στη ζωή των παιδιών από μικρή ηλικία, είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούν να λάβουν, για τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης λογοτεχνικής σχέσης με το αντικείμενο. Δυστυχώς, δεν είναι πολλά τα βιβλία ποίηση,ς που απευθύνονται σε μικρές ηλικίες. Αναζητήσαμε κάποια από αυτά και σας τα προτείνουμε.

 

Ας βάλουμε την ποίηση στη ζωή ενός παιδιού και ας τη δούμε να “ανθίζει” μέσα του!

 

1. “Ανθολογία από παιδιά για ποιητές” (Συνομιλίες στο επέκεινα), Συγγραφέας: Συλλογικό, Καθοδήγηση: Μανιάτης Νικόλαος, Εκδόσεις Μικρογραφίες

Μπορεί ένας δάσκαλος να εμπνεύσει τους μαθητές του, έτσι ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την ποίηση και τους μεγάλους Έλληνες ποιητές; Τριάντα ένας μαθητές της έκτης δημοτικού “συνομιλούν” σε πεζή και ποιητική μορφή με τον Όμηρο, τον Ελύτη, τον Καβάφη, τον Ρίτσο, τον Παλαμά, τον Βρεττάκο, τον Εμπειρίκο και τον Πολέμη, σχολιάζοντας και αναλύοντας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο μερικά από τα πιο σπουδαία έργα τους. Ένα Ανθολόγιο – “εγχειρίδιο”, που μυεί τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους, αναγνώστες στον θαυμαστό κόσμο της ποίησης.

 

Απο 12 ετών

 

2. “Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα” (Μια ανθολογία ποίησης για παιδιά), Ανθολόγος: Μαριγώ Aλεξοπούλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα είναι μια καλαίσθητη εικονογραφημένη έκδοση, με την υπογραφή της Σάντρας Ελευθερίου. Η ιδέα της εκπαιδευτικού Μαριγώς Αλεξοπούλου ήταν να συλλέξει και να κατατάξει γνωστά -κυρίως- ποιήματα με βάση τη διαδοχή των τεσσάρων εποχών.

 

pagkosmia hmera poihshs

 

3. “Τα ‘π’, τα ‘φ’ τα πώς και τα γιατί”, Μαριάννα Αβούρη, Εκδόσεις Βακχικόν

Τι σημαίνει φαντασία; Γιατί έχει σημασία; Πόσα ξέρουν επιτέλους τα παιδιά! Η Μαριάννα Αβούρη σε αυτή, την πρώτη της αγάπη, επιστρέφει με τη συλλογή  “Τα ‘π’, τα ‘φ’, τα πώς και τα γιατί”, συνθέτοντας εικόνες με λέξεις και αισθήματα, για τα παιδιά και για όσους παραμένουν παιδιά σε πείσμα του χρόνου.

 

pagkosmia hmera poihshs

 

4. “20 παιδικά ποιήματα”, Καρκανίδου Κορίννα, Ιδιωτική Έκδοση

Η Κορίννα Καρκανίδου, ψυχολόγος, διπλωματούχος Πανεπιστημίου Σορβόννης, maitrise Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής, δημιούργησε ένα μοναδικό βιβλίο. Στις σελίδες του ζωντανεύουν 20 παιδικά ποιήματα, άλλα μικρά κι άλλα μεγάλα σαν μικρές ιστοριούλες, με νοήματα για να προβληματίζουν τα παιδιά -πλην του χιούμορ που μπορεί να εμπεριέχουν. Τα σχέδια του βιβλίου είναι από μικρά παιδιά.

 

pagkosmia hmera poihshs

Από 6 ετών

 

5. “Μπουκέτα Ανθισμένα” (Χαϊκού και άλλα τρίστιχα για παιδιά), Γιώτα Κοτσαύτη, Εκδόσεις Βεργίνα

Μία συλλογή με ποιηματάκια χαϊκού για παιδιά, με θέμα τις εποχές, που τιμήθηκε με έπαινο στον 59ο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ένα μπουκέτο μυροβόλα πολύτιμα μικρά ανθάκια, γεμάτα εικόνες, ευαισθησία, νοήματα. Η υπαινικτικότητα, η συμπύκνωση, η φιλοσοφική διάθεση, στολίδια ακριβά, των μικρών ευσύνοπτων στίχων που σε οδηγούν σε περαιτέρω σκέψεις χωρίς παρόλα αυτά να χάνουν την παιδικότητά τους. Μπράβο στη δημιουργό. Μια πολύχρωμη παλέτα γεμάτη δροσερά χρώματα, ζωγραφίζουν το πέρασμα του χρόνου και μιλούν σιγανά στην καρδιά των μικρών αναγνωστών. Ο ρυθμός και το προσεγμένο λεξιλόγιο νομίζεις πως καλούν όσους τα διαβάζουν σε τραγούδι και χορό.

 

 

6. “Όσα φέρνει η ώρα στης ποίησης τη χώρα”, Θεοφάνης Θεοφάνους, Άνεμος Εκδοτική

Αν είσαι παιδί, αυτή η ποιητική συλλογή θα σε οδηγήσει σε έναν ολότελα φανταστικό κόσμο. Θα σε κάνει να γελάσεις, να ονειρευτείς, να ταξιδέψεις, να ζήσεις μια μεγάλη περιπέτεια. Mπορείς ακόμα να δώσεις χρώμα στα σκίτσα και, γιατί όχι, να γράψεις το δικό σου ποίημα! Αν είσαι γονιός, το παρόν βιβλίο θα σε φέρει πιο κοντά σε μια αγαπημένη συνήθεια. Μια γλυκιά καληνύχτα, από αυτές που γαληνεύουν μικρούς και μεγάλους, κλείνουν τα βλέφαρα μαγικά, δημιουργούν ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς. Αν είσαι εκπαιδευτικός, έχεις στα χέρια σου ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς. Κάθε τίτλος αποτελεί μια αφορμή για συζήτηση και δραστηριότητες. Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται η ενότητα “Μια ιδέα για σχολική γιορτή”, ένα χαρούμενο πανηγύρι της σχολικής τάξης.

 

6 – 9 ετών

 

6+1. “Τα Πρώτα Παιδιά”, Ηλέκτρα Τσαγκαράκη, Εκδόσεις Μικρογραφίες

“Τα Πρώτα Παιδιά” σπαρταρούν για να γεννηθούν, αλλά και για να δουν τον κόσμο. Έχουν την περιέργεια ενός μικρού παιδιού, για να δουν αν η φαντασία τους θα εκπληρωθεί και το πώς θα εκφραστεί το πλήθος για εκείνα. Ο έξω κόσμος και η αρχαιότητα, η φύση και τα συναισθήματα, ο έρωτας και η καθημερινή ζωή συμπλέκονται και δημιουργούν το δικό τους ποιητικό πρόσωπο.

Οι Εκδόσεις Μικρογραφίες συνεχίζουν να επενδύουν στην ποίηση, εκδίδοντας μια ακόμη ποιητική συλλογή, της δεκαπεντάχρονης Ηλέκτρας Τσαγκαράκη, προσπαθώντας να εμπλουτίσουν την παιδική –και όχι μόνο– βιβλιοθήκη με κάτι που ως τώρα φάνταζε ξένο και δυσανάγνωστο.

 

Ηλικίες 14+

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath