Home / Wellness  / Mind  / Υπάρχει τρόπος να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητα;

Υπάρχει τρόπος να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητα;

δημιουργικότητα
Ως έννοια, η δημιουργικότητα είναι συνδεδεμένη με τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, όπως η μουσική, η συγγραφή και η ζωγραφική. Σίγουρα, οι καλλιτέχνες χρειάζονται υπερβολική δόση δημιουργικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τους, προκειμένου να υπηρετήσουν την τέχνη τους. Παρόλα αυτά, αυτό δε σημαίνει ότι η δημιουργικότητα δεν είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής των υπόλοιπων ανθρώπων. Τι γίνεται, όμως, όταν τη χάσουμε; Υπάρχει κάποιο “μυστικό” που θα μας βοηθήσει να βρούμε τη χαμένη δημιουργικότητά μας;

 

Αν και η έννοια της δημιουργικότητας είναι ένα πολυερευνημένο πεδίο για επιστήμονες και ψυχολόγους, παραμένει ακόμα ένα μεγάλο αίνιγμα. Ορισμένοι νευροεπιστήμονες έχουν εντοπίσει τη.δημιουργική σκέψη στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, χωρίς όμως να έχουν ανακαλύψει τον τρόπο λειτουργίας της. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες έρευνες που έχουν βρει μερικές ψυχολογικές διασυνδέσεις,.που μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε τη χαμένη μας δημιουργικότητα.

 

Δημιουργούμε μία ρουτίνα

Σύμφωνα με τον Jonathan Plucker, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα,: “Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η δημιουργικότητα μπορεί να γίνει συνήθεια”. Πιο συγκεκριμένα, η δημιουργία μίας ρουτίνας στην καθημερινότητα,.σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, μπορεί να ενθαρρύνει την αυτοπεποίθηση, μία ιδιότητα η οποία είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

 

Λέμε ναι σε κάθε ευκαιρία για περίπατο

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology,.ανακάλυψε ότι το περπάτημα μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα, όχι μόνο τη στιγμή της βόλτας, αλλά και αργότερα μέσα στην ημέρα. Ταυτόχρονα, η έρευνα έδειξε ότι δεν έχει σημασία το μέρος που θα επιλέξει κάποιος. Είτε επιλέξουμε ένα εμπορικό κέντρο, είτε το πάρκο δίπλα στο σπίτι μας, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια.

 

Συνεργαζόμαστε με δημιουργικούς ανθρώπους

Η συνεργασία με δημιουργικός ανθρώπους μάς εκθέτει σε νέες ιδέες, τις οποίες μπορεί να μην μπορούσαμε να τις σκεφτούμε σε διαφορετική περίπτωση. Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Organisation Behavior and Human Decision Processes, ανακάλυψε ότι η δημιουργικότητα είναι μεταδοτική. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν πώς οι δημιουργικοί προϊστάμενοι επηρεάζουν τους υφισταμένους υπαλλήλους. Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι όταν οι προϊστάμενοι πίστευαν στη δημιουργικότητά τους και όταν υπάρχει καλή σχέση μεταξύ αυτών και των εργαζομένων τους, έχει θετική επίδραση στη δημιουργικότητα των εργαζομένων.

 

 
Λέμε όχι στην τελειότητα

Η συνεχόμενη αναζήτηση για την τελειότητα μπορεί να καταπνίξει τη δημιουργικότητα. Όταν θέτουμε μη ρεαλιστικούς στόχους, προσπαθώντας να επιτύχουμε το “άψογο” αποτέλεσμα, εστιάζουμε στο να αποφύγουμε τυχόν λάθη, αντί να εξερευνούμε νέες ιδέες και ευκαιρίες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychology εξέτασε τις επιπτώσεις της επίτευξης της τελειότητας σε διάφορες στιγμές δημιουργικότητας των συμμετεχόντων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η τελειομανία εμποδίζει τη δημιουργική διαδικασία, κάνοντας τις σκέψεις μας “άκαμπτες”.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada