Home / Wellness  / Mind  / Πώς το μανικιούρ γίνεται “σύμμαχος” της ψυχικής μας υγείας;

Πώς το μανικιούρ γίνεται “σύμμαχος” της ψυχικής μας υγείας;

manicure
Κι όμως, το μανικιούρ είναι μία ρουτίνα αυτοφροντίδας, που λειτουργεί ως ένας ακόμα “σύμμαχος” της ψυχικής μας υγείας. 

 

Δεν είναι νέο ότι η αυτοφροντίδα, σε οποιαδήποτε μορφή της, είναι το Α και το Ω για την ψυχική υγεία μας. Η περιποίηση που οφείλουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας, από μέσα προς τα έξω, μπορεί να μας φέρει ακόμα πιο κοντά στην ευτυχία και, κατά επέκταση στην αυτοαγάπη. Το skin care, το body care, το hair care, αλλά και κάθε “τελετουργικό” που εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχει τις βάσεις του στο wellness. Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psycology, απέδειξε ότι το.μανικιούρ αποτελεί ένα ακόμα δείγμα αυτοφροντίδας, αφού τονώνει τα θετικά συναισθήματα, ενώ τείνει να απομακρύνει το άγχος, έστω και στιγμιαία, από τις.γυναίκες που το εντάσσουν στη ρουτίνα τους.

 

Το κίνητρο πίσω από τη συγκεκριμένη μελέτη προήλθε από την αυξανόμενη.δημοτικότητα της περιποίησης των νυχιών. Οι ψυχολόγοι ήθελαν να καταλάβουν πώς αυτή η ρουτίνα περιποίησης επηρεάζει τα συναισθήματα των γυναικών. Έτσι, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διαδικτυακή έρευνα στην οποία συμμετείχαν Ιαπωνέζες από διάφορες ηλικιακές ομάδες και περιοχές. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 500 Ιαπωνέζες, από 20 μέχρι 40 ετών. Για τη διεξαγωγή της έρευνας, ζητήθηκε από τις συμμετέχουσες να αξιολογήσουν τον βαθμό στον οποίο βίωσαν διάφορα συναισθήματα και συμπεριφορές, κατά τη διάρκεια μιας τυπικής συνεδρίας μανικιούρ.

 

μανικιούρ

 

Όπως και προηγούμενες έρευνες που μελετούσαν τα πλεονεκτήματα του μακιγιάζ, έτσι και η συγκεκριμένη ανακάλυψε ότι η φροντίδα των.άκρων έχει θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις στα άτομα που επιλέγουν να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι βίωσαν αυξημένα θετικά συναισθήματα, χαλάρωση και ζωντάνια κατά τη διάρκεια των μανικιούρ τους.

 

Μανικιούρ στο σπίτι ή σε μία nail artist;

 

Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που έλαβαν υπηρεσίες περιποίησης νυχιών από μία nail artist ανέφεραν.πιο σημαντικά θετικά συναισθήματα και μεγαλύτερη χαλάρωση σε σύγκριση με εκείνες.που έκαναν μόνες τους το μανικιούρ στο σπίτι τους, αφού έχουν την ευχέρεια.να μοιράζονται τις προσωπικές τους σκέψεις χαλαρώνοντας σε ένα οικείο περιβάλλον. Τα ευρήματα αυτά έρχονται να υπογραμμίσουν τα πιθανά.οφέλη από την επίσκεψη σε ένα κομμωτήριο ή ένα nail salon για την περιποίηση των άκρων,.καθώς η συγκεκριμένη εμπειρία φαίνεται να έχει πιο ουσιαστικό αντίκτυπο στη διάθεση και τη χαλάρωσή μας.

 

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada