Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Σαρακοστή: O δεκάλογος μιας ισορροπημένης νηστείας

Σαρακοστή: O δεκάλογος μιας ισορροπημένης νηστείας

H Σαρακοστή μόλις ξεκίνησε, με τη νηστεία να έχει τους δικούς της διατροφικούς κανόνες. Τι πρέπει, όμως, να γνωρίζεις;

Η Σαρακοστή έχει ήδη ξεκινήσει και είναι πολλοί εκείνοι που κρατούν τη νηστεία των σαράντα συνολικά ημερών πριν το Πάσχα. Αν έχεις πάρει κι εσύ την απόφαση να νηστέψεις, πρέπει να γνωρίζεις κάποια βασικά βασικά στοιχεία, που καθιστούν εφικτή μια ισορροπημένη νηστεία.

 

Φυσικά, η νηστεία της Σαρακοστής χαρακτηρίζεται από την αποχή κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα παράγωγά τους. Υπάρχουν, όμως, πολλές άλλες επιλογές, όπως  τα λαχανικά, τα θαλασσινά και τα αμυλούχα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά).

 

Το ζήτημα πάντα σε μία νηστεία είναι να καλύπτουμε σωστά τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας, χωρίς αυτός να στερείται ωφέλιμων ουσιών για τη σωστή λειτουργία του και, φυσικά, χωρίς να πεινάμε.

 

 

Πάμε να δούμε τον δεκάλογο μιας ισορροπημένης νηστείας, που δεν θα μας εξαντλήσει και θα διατηρήσει τη σωστή και επαρκή λειτουργία του οργανισμού.

1. Η έλλειψη ζωικής πρωτεΐνης συχνά μπορεί να φέρει ατονία. Φρόντισε να λαμβάνεις τα σωστά ισοδύναμα πρωτεΐνης,. όπως είναι η σόγια και τα προϊόντα της (tofu, tempeh), που αποτελούν καλό υποκατάστατο του κρέατος.

 

2.Τα όσπρια είναι πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της νηστείας. Θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, αφού  είναι πλούσια όχι μόνο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Φακές με ρύζι και ρεβίθια με ψωμί είναι συνδυασμοί που ενισχύουν τη θερμιδική τους αξία.  

 

Σαρακοστή

 

3. Η απουσία των γαλακτοκομικών είναι λογικό να συνεπάγεται την απουσία ασβεστίου. Καλό θα ήταν να επιλέγεις άλλες πηγές ασβεστίου, όπως γάλα σόγιας,.εμπλουτισμένο γάλα καρύδας και αμυγδάλου, ρεβίθια, φασόλια, σουσάμι, ταχίνι κ.ά.

 

4. Προσοχή στις πολλές θερμίδες! Τα νηστίσιμα εδέσματα όπως είναι ο χαλβάς, το ταχίνι, το φυστικοβούτυρο, οι ξηροί καρποί, οι ελιές,.η ταραμοσαλάτα κ.ά έχουν αρκετές θερμίδες και γι’ αυτό χρειάζεται η κατανάλωση τους να γίνεται με μέτρο.

 

5. Όταν λείπει από τη διατροφή μας το κόκκινο κρέας ανησυχούμε για την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό μας. Υπάρχουν, όμως, φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, όπως τα όσπρια, το σπανάκι,.το μπρόκολο και τα δημητριακά, που καλό θα ήταν να συνδυάζονται με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C,.όπως το λεμόνι, η ντομάτα, η πιπεριά κ.ά για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

 

Σαρακοστή

 

6. Σε ό,τι αφορά τα γλυκά στη νηστεία, έχουμε την λανθασμένη εντύπωση.ότι δεν έχουν θερμίδες, καθώς δεν περιέχουν γάλα, κρέμα γάλακτος, σαντιγί, αυγά ή λάδι, αλλά στην πραγματικότητα περιέχουν πολύ αλεύρι, σιμιγδάλι, βούτυρο και φυσικά… ζάχαρη! Γι’ αυτό όλα με μέτρο!

 

7. Επειδή δεν έχουμε πάρα πολλές επιλογές σε φαγητό, ξεκινάμε να παραλείπουμε γεύματα, με αποτέλεσμα λόγω πείνας να υπέρ-καταναλώνουμε.-κυρίως το βράδυ- τροφές με πολλές θερμίδες για να χορτάσουμε. Φρόντισε να τρως κάποιο σνακ ανά 3-4 ώρες, πάντα ισορροπημένο στα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός.

 

8. Από τις πιο αγαπημένες τροφές της νηστείας είναι τα μαλάκια και τα όστρακα. Tα θαλασσινά παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία του οργανισμού, ενώ περιέχουν βιταμίνη Β12. Αν και πολύ σημαντικά για τη διατροφή μας, κάποια από αυτά  έχουν ψήλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη όπως τα καβούρια, ο αστακός και οι μικρές γαρίδες,.σε αντίθεση με τα μύδια, τις μεγάλες γαρίδες και το καλαμάρι, που έχουν μικρότερη.

 

Σαρακοστή

 

9. Κατά τη διάρκεια της νηστείας συνηθιζουμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες κυρίως σε άμυλο, όπως μακαρόνια, ψωμί, μπισκότα, πίτες… Μην ξεχνάς ότι όλα αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και φυσικά είναι καθαροί υδατάνθρακες. Φρόντισε να μην ξεχνάς τους συνδυασμούς τροφών και την εναλλαγή τους μέσα στη μέρα.

 

10. Τα ωφέλη της νηστείας στον οργανισμό είναι πολλά, όπως η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα,.συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου. Παράλληλα, η μείωση της κατανάλωσης των κορεσμένων λιπαρών που. συναντούμε σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα, κάτι που οδηγεί συχνά σε καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που μας χαρίζει η Σαρακοστή.

 

Καλή Σαρακοστή!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath