Home / Wellness  / Health  / Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου με δράσεις ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου με δράσεις ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα

εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, που γιορτάζεται στις 15 Φεβρουαρίου, δεκάδες σύλλογοι και τοπικοί φορείς ανά την Ελλάδα διοργανώνουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και τιμώντας τους μικρούς ήρωες, που διεκδικούν να ζήσουν.

 

H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO). Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας δεν είναι κάτι που μπορούν να προβλέψουν ο γονέας ή ο παιδίατρος. Δεν έχει γονιδιακή αιτιολογία, δεν προκαλείται από κάτι που συνέβη στην ανατροφή του παιδιού, δεν μεταδίδεται και δεν υπάρχει τρόπος να εντοπίσουμε κάποια προδιάθεση σε προγεννητικό επίπεδο. Ωστόσο, συστήνεται να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή σε πυρετούς που επιμένουν, χωρίς να υπάρχουν άλλα συμπτώματα, στη γενική κακουχία και ανορεξία παιδιών που δεν έχουν ίωση, καθώς και στην εμφάνιση συμπτωμάτων που είναι καινούργια και επίμονα.

 

Με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), κάθε χρόνο 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ στην Ελλάδα κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο περίπου 300 παιδιά, κυρίως από λευχαιμία.

 

Ο καρκίνος στα παιδιά είναι πολύ σπάνιος και με ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις. Αν, όμως, η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση, τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά. Οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές, αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής, το 70% των παιδιών που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι 8 στα 10 παιδιά με λευχαιμία αναρρώνουν πλήρως.

 

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, λοιπόν, δεκάδες σύλλογοι ανά την Ελλάδα στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά του παιδικού καρκίνου, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Πιο συγκεκριμένα:

 

Αγρίνιο

Το παράρτημα της “Φλόγας” Αγρινίου πραγματοποιεί ενημερωτική εκδήλωση για τις ανάγκες των παιδιών και τις οικογένειές τους, που θα λάβει χώρα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στις 18.30.

 

εκδήλωση κατά του παιδικού καρκίνου Αγρίνιο

 

Στην εκδήλωση τα παιδιά της 4ης τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου θα παρουσιάσουν δραματοποιημένο το παραμύθι της Κωνσταντίνας Αναγνωστοπούλου «Τα όνειρα που εξαφανίστηκαν». Την εκδήλωση θα συμπληρώσει η ομάδα Χορωδία και Έκφρασης «Ήβη» του Δήμου Αγρινίου, όπου συνομιλεί με τους Ευσταθία Γρέντζελου, Αγγελική Δαλιάνη και Γιώργο Αθανασόπουλο.

 

Θεσσαλονίκη

Η Νεολαία της δημοτικής παράταξης Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λάμψη πραγματοποιούν εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πινακοθήκη της Θέρμης (Καραολή – Δημητρίου & Καπετάν Χάψα) στις 15 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00.

 

θεσσαλονίκη κατά του παιδικού καρκίνου

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής των παιδιών της “Λάμψης”, ενώ ειδικοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του συλλόγου θα μιλήσουν για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Η έκθεση ζωγραφικής θα λειτουργεί από τις 15 έως τις 23 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, ο Σύλλογος “Λάμψη” μάς καλεί να στηρίξουμε τα παιδιά που παλεύουν με νεοπλασματικές ασθένειες, καλώντας από σταθερό ή κινητό ή στέλνοντας μήνυμα στο 19833.

 

Καλαμάτα

Με κεντρικό μήνυμα «Γίνε ο ήρωας ενός παιδιού!», γίνε δότης μυελού των οστών,.ο Δήμος Καλαμάτας, η Α.Μ.Κ.Ε «Κάθε βιβλίο ένα Ταξίδι – Βιβλιοταξιδεύουμε», η «Φάος» ΚοινΣεπ,.η Α.Μ.Κ.Ε «Νήσος Αγάπης», το «Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος»,.ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτα «Ο Ποσειδών», το «Χάρισε Ζωή»,.το ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας.και η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία διοργανώνουν εθελοντική δράση για τα παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες, υποστηρίζοντας τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών «Φλόγα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, από τις 10.00 έως τις 14.00, μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

 

 

Κρήτη

Στην Κρήτη, ο Σύλλογος “Ορίζοντας” διοργανώνει τις ακόλουθες δράσεις:

  • Συμβολικός Αγώνας Δρόμου – Δυναμικού Περπατήματος αποστάσεων 2,5, 5 και 10 χλμ.,.για μικρούς και μεγάλους, με μήνυμα “Γίνε Δότης Μυελού των Οστών!”. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και αποκλειστικά αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα. Κάθε συμμετέχοντας μπορεί να επιλέξει τα χιλιόμετρα που επιθυμεί και.να τα “τρέξει” ή να τα “περπατήσει” σε όποια περιοχή διαλέξει.και όσες φορές επιθυμεί από τις 15 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2024. Για τη δήλωση συμμετοχών οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής.
  • Δημιουργικό Εργαστήρι με τους μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου Χανιών,.όπου οι εθελόντριες του “Ορίζοντα” μαζί με μαθητές της Α’ και Γ’ Τάξης.θα ετοιμάσουν κάρτες και ζωγραφιές για τα παιδιά που.πάσχουν από καρκίνο, στέλνοντάς τους ευχές για γρήγορη ανάρρωση και μηνύματα δύναμης και ελπίδας. Μέσα από ένα δημιουργικό εργαστήριο, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον εθελοντισμό, το έργο του «Ορίζοντα» και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.
  • Ενημέρωση και Καταγραφή Υποψήφιων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης – Δ/νση Δημόσιας Υγείας. Εκπαιδευμένοι εθελοντές του «Ορίζοντα» θα ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τη σπουδαιότητα της δωρεάς μυελού των οστών και θα καταγράφουν νέους υποψήφιους δότες, στο 2ο Κ.Υ. Χανίων, 1ο & 2ο ΤΟΜΥ (Καποδιστρίου και Δραγούμη, 09.00-14.00) και στα γραφεία του Συλλόγου “Ορίζοντα” (Μανουσογιαννάκηδων 17, 08.30-14.30 και 18.00-20.00).

 

 

Ξάνθη

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ξάνθης “ΠαραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί.παρουσιάζει μια ξεχωριστή εκδήλωση με θέμα “Αγάπη και ευαισθητοποίηση,.ΤΟ ΔΩΡΟ μας κατά του παιδικού καρκίνου”, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 18.00,.στην αίθουσα εκδηλώσεων του Z PALACE.

 

 

Σκοπός της, πέρα από την επιστημονική ενημέρωση,.είναι να προβληθεί η σημασία της σωστής διαχείρισης και προσέγγισης των παιδιών,.που βιώνουν τη δοκιμασία του καρκίνου, τόσο από τους γονείς, όσο και από το ευρύτερο περιβάλλον τους. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί και θα διανεμηθεί ένα όμορφο παραμύθι,.που έγραψε η Μαρίζα Κελεσίδου και εικονογράφησε η Μάρθα Αποστολίδου,.με θέμα τον παιδικό καρκίνο. Η εκδήλωση θα κλείσει χαρούμενα με την παιδική χορωδία της Μουσικής σχολής “Εν ρυθμώ”.

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι η Δρ. Ευγενία Παπακωνσταντίνου,.Διευθύντρια του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Θεσσαλονίκης,.ο Δρ. Bάιος Νταφούλης, Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής της Παιδοψυ-χιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Γ.Ν. Θεσσαλονίκης.και η συγγραφέας Μαρίζα Κελεσίδου.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin