Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Γιατί αξίζει να δοκιμάσετε την Ατλαντική διατροφή;

Γιατί αξίζει να δοκιμάσετε την Ατλαντική διατροφή;

Ατλαντική
Πλέον, όλοι μιλούν για την διατροφή του Ατλαντικού, ξαδέλφη της Μεσογειακής. Ποια είναι τα οφέλη της και γιατί αξίζει να τη δοκιμάσουμε;

 

Η Ατλαντική διατροφή υπόσχεται να βελτιώσει τη συνολική υγεία του οργανισμού, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης. 

 

Τι περιλαμβάνει η Ατλαντική διατροφή;

 

Η διατροφή του Ατλαντικού περιλαμβάνει φρέσκα ψάρια, κόκκινο και χοιρινό κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα,.όσπρια, φρέσκα λαχανικά, πατάτες, ψωμί ολικής άλεσης και μικρή κατανάλωση κρασιού. Δεν απέχει πολύ από τη βραβευμένη μεσογειακή διατροφή, αφού και οι δύο χαρακτηρίζονται από την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών και προϊόντων ολικής αλέσεως. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές. Η διατροφή του Ατλαντικού περιέχει περισσότερα γαλακτοκομικά και αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως ψωμί και πατάτες. Παράλληλα, δίνει έμφαση στην κατανάλωση τοπικών και ελάχιστα επεξεργασμένων προϊόντων, ενώ βασίζεται σε απλές μεθόδους μαγειρέματος, όπως για παράδειγμα το ψήσιμο σε σχάρα. Παρά τις διαφορές τους, και οι δύο κουζίνες επικεντρώνονται στο σπιτικό φαγητό,.καθώς και στην κοινωνικοποίηση που προκύπτει μέσα από αυτό με την αλληλεπίδραση μεταξύ αγαπημένων προσώπων.

 

 
Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό;

 

Σύμφωνα με έρευνες, η διατροφή του Ατλαντικού μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδίας και να αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνου ή καρδιακών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό.JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο είδος διατροφής συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολικού συνδρόμου- σύνδρομο που προκαλεί παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση,.υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλά τριγλυκερίδια και χοληστερόλη. Σε άλλη έρευνα, Ισπανοί μελετητές ανακάλυψαν ότι η Ατλαντική διατροφή βελτιώνει την περίμετρο της μέσης,.καθώς και τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

 

Ωστόσο, όπως και σε κάθε διατροφή, έτσι και στην Ατλαντική, δεν είναι όλες οι τροφές ασφαλείς. Μπορεί η κατανάλωση ψαριών, οσπρίων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης να έχουν συσχετιστεί με τη βελτίωση της συνολικής υγείας του οργανισμού, ωστόσο η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών παθήσεων, αλλά και το καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada