Home / Wellness  / Health  / Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Close The Care Gap

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Close The Care Gap

World Cancer Day
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με μήνυμα Close The Care Gap, καλεί όλο τον κόσμο σε ενεργή δράση, για να κλείσει το χάσμα φροντίδας του καρκίνου.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που πραγματοποιείται στις 4 Φεβρουαρίου κάθε χρόνου, είναι η παγκόσμια ενωτική πρωτοβουλία, της οποίας ηγείται η Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC). H Ένωση εστιάζει στην πρόληψη και τη δίκαιη πρόσβαση στη θεραπεία και φροντίδα του καρκίνου, που σώζει ζωές. Από το 2000, που θεσμοθετήθηκε, η World Cancer Day γιορτάζεται με εκατοντάδες δραστηριότητες και εκδηλώσεις ανά τον κόσμο. Κοινότητες, οργανισμοί και πολίτες συγκεντρώνονται στους δρόμους και το διαδίκτυο, για να υπενθυμίσουν ότι ΟΛΟΙ παίζουμε ρόλο στη μείωση του παγκόσμιου αντίκτυπου του καρκίνου.

Παρότι ζούμε σε μια εποχή επιστημονικής προόδου, το εισόδημα, η εκπαίδευση, η γεωγραφική θέση, αλλά και οι διακρίσεις, που σχετίζονται με παράγοντες όπως η εθνικότητα, το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ηλικία, η αναπηρία και ο τρόπος ζωής, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη φροντίδα. Έτσι, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με μήνυμα Close The Care Gap, καλεί όλο τον κόσμο σε ενεργή δράση, για να κλείσει το χάσμα φροντίδας του καρκίνου.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Anil d’Cruz, Πρόεδρο της UICC και Διευθυντή Ογκολογίας στο Apollo Hospitals στην Ινδία:

“Μέχρι το 2030, υπολογίζεται ότι το 75% όλων των πρόωρων θανάτων λόγω καρκίνου θα συμβεί σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αλλά και λόγω των ανισοτήτων μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών. Αυτοί οι παράγοντες δυνητικά μειώνουν την πιθανότητα ενός ατόμου να επιβιώσει από καρκίνο. Και μπορούν -και πρέπει- να αντιμετωπιστούν”.

 

together we can beat cancer

 

#CloseTheCareGap

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με μήνυμα #CloseTheCareGap, μεταδίδεται σήμερα ζωντανά, με εκδηλώσεις κάθε μισή ώρα, για 11 ώρες. Εμπειρογνώμονες από διαφορετικές περιοχές παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς να σχεδιάσουν πολιτικές ελέγχου του καρκίνου και να δεσμεύσουν τις κοινότητες για τη μείωση των ανισοτήτων στη φροντίδα του καρκίνου.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις ιστορίες ανθρώπων, που έχουν προσβληθεί από καρκίνο. Ανάμεσά τους η Λιβανέζα συγγραφέας Raquel Bahnam, η Ισπανίδα τενίστρια Carla Suarez και ο χρυσός Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής μαραθωνίου Paul Radcliffe. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν θεματικές όπως η σημασία της διατροφής κατά τη διάρκεια και μετά τον καρκίνο, σωματική δραστηριότητα και καρκίνος, κ.ά.

Μπορείτε να δείτε το Live στον ιστότοπο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, αλλά και στους εξής συνδέσμους:

uicc.org, UICC, worldcancerday, worldcancerday_official.

 

closethecaregap close the care gap

 

Πανδημία και καρκίνος

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η πανδημία οδήγησε διεθνώς σε μία υστέρηση, όσον αφορά στον αριθμό των πολιτών, που προσήλθαν για εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης. Μάλιστα, επιστημονικές μελέτες επισήμαναν πως αυτή η καθυστέρηση θα οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού διαγνώσεων πιο προχωρημένων καρκίνων, στο επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Στη χώρα μας οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί. Όπως τονίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, κάθε χρόνο, οι νέες περιπτώσεις καρκίνου ανέρχονται σε 68.000 και οι θάνατοι στους 33.000. Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για τη μείωσή τους; Η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων (πρωτογενής πρόληψη) και η έγκαιρη διάγνωση (δευτερογενής πρόληψη). Με αυτές μπορούν να μειωθούν κατά περίπου 30% οι νέες περιπτώσεις και να βελτιωθεί σημαντικά η θνησιμότητα. Παρότι οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές έχουν βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών, στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι ζητούμενο η βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας, για να μπορούν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Ο καρκίνος δεν είναι μόνο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα. Είναι ατομική, κοινωνική και κρατική ευθύνη.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin