Home / Wellness  / Mind  / Η νέα μελέτη του Dartmouth θα σου κάνει “κλικ”

Η νέα μελέτη του Dartmouth θα σου κάνει “κλικ”

click
Μια μελέτη του Dartmouth δείχνει ότι το “κλικ” ανάμεσα σε δύο ανθρώπους δεν είναι απλώς σχήμα λόγου. Το χρονικό διάστημα, που μεσολαβεί από τη στιγμή που ένα άτομο σταματά να μιλάει μέχρι τη στιγμή που ξεκινάει το άλλο, υποδηλώνει κατά πόσο υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους.

 

Όλοι νιώθουμε πως κάνουμε “κλικ” με κάποιoυς ανθρώπους, ενώ με άλλους όχι. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Σε αυτήν την ερώτηση έρχεται να απαντήσει η νέα έρευνα του Dartmouth. Η μελέτη είχε ως κύριο στόχο να διευρευνήσει ποια στοιχεία των συνομιλιών “μαρτυρούν” αυτό το “κλικ”. Σύμφωνα με τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια στις ψυχολογικές και εγκεφαλικές επιστήμες, Emma Templeton, τελικά η σύνδεση είναι θέμα… χρόνου.

 

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι όσο πιο γρήγορα ανταποκρίνονται οι άνθρωποι μεταξύ τους, τόσο πιο συνδεδεμένοι νιώθουν”.

 

dartmouth click

 

Η έρευνα διεξήχθη σε τρία στάδια.

Πρώτο στάδιο

Στο πρώτο στάδιο, η μελέτη εξέτασε τον χρόνο απόκρισης και την κοινωνική σύνδεση μεταξύ αγνώστων. Σε αυτό συμμετείχαν 66 άνθρωποι, σε δέκα συνομιλίες, ο καθένας με διαφορετικό συνομιλητή του ίδιου φύλου. Η επιλογή του θέματος συζήτησης ήταν ελεύθερη, αλλά η συνομιλία τους βιντεοσκοπήθηκε. Μετά το τέλος της, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το βίντεο και βαθμολόγησαν πόσο συνδεδεμένοι ένιωθαν με τους συνομιλητές τους, στιγμή προς στιγμή. Οι συνομιλίες με ταχύτερους χρόνους απόκρισης ήταν αυτές, που τελικά συσχετίστηκαν με συναισθήματα μεγαλύτερης κοινωνικής σύνδεσης.

Δεύτερο στάδιο

Προκειμένου να διαπιστωθεί αν το αποτέλεσμα ισχύει και για τις συνομιλίες μεταξύ στενών φίλων, οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τη διαδικασία. Αυτή τη φορά, όμως, οι συνομιλίες έγιναν ανάμεσα σε φίλους. Η βαθμολόγηση των συνομιλιών με στενούς φίλους ήταν πιο ευνοϊκή, συγκριτικά με εκείνες που έγιναν με αγνώστους. Ωστόσο, τα δεδομένα αναφορικά με τον χρόνο απόκρισης ήταν παρόμοια. Οι ταχύτεροι χρόνοι απόκρισης, ακόμα και στις συνομιλίες με φίλους, έδειξαν μεγαλύτερη κοινωνική σύνδεση.

Τρίτο στάδιο

Το τρίτο στάδιο της μελέτης εξέτασε αν ο χρόνος απόκρισης είναι εξίσου σημαντικός και για τους εξωτερικούς παρατηρητές. Προκειμένου να γίνει αυτό, εργαζόμενοι του Mechanical Turk της Amazon άκουσαν ηχητικά κλιπ των συνομιλιών. Όμως, σε αυτά τα κλιπ οι χρόνοι απόκρισης είχαν τροποποιηθεί. Άλλοι ήταν πιο γρήγοροι, άλλοι πιο αργοί και μερικοί είχαν την αρχική τους ταχύτητα.

Τα αποτελέσματα του τρίτου σταδίου ήταν σύμφωνα με αυτά των δύο προηγούμενων. Οι εξωτερικοί παρατηρητές πίστευαν ότι οι συνομιλητές ήταν πιο συνδεδεμένοι, όταν οι χρόνοι απόκρισής τους ήταν ταχύτεροι.

Σύμφωνα με την Thalia Wheatley, καθηγήτρια ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Dartmouth και κύρια ερευνήτρια του Dartmouth Social Systems Laboratory:

 

“Όταν δύο άνθρωποι συνομιλούν, μεσολαβεί ένα κενό περίπου 1/4 του δευτερολέπτου ανάμεσα στις απαντήσεις τους. Η μελέτη του Dartmouth είναι η πρώτη που εξετάζει πόσο σημαντικό είναι αυτό το κενό, προκειμένου να διαπιστωθεί η σύνδεσή τους. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι μπορούν σχεδόν να τελειώσουν ο ένας τις προτάσεις του άλλου, “κλείνουν” αυτό το κενό των 250 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Και, τότε, κάνουν ‘κλικ’.”

 

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights