Home / Wellness  / Health  / Τα καρότα και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Τα καρότα και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Γιατί τα καρότα είναι ωφέλιμα για την υγεία.

Πλούσια σε φυτικές ίνες, με λίγες θερμίδες και εκπληκτικά οφέλη, τα καρότα είναι ο σύμμαχός σας ενάντια σε πολλές παθήσεις. Όλοι γνωρίζουμε την φράση, «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ιδού οι λόγοι που η έκφραση μπορεί να μετασχηματιστεί σε «ένα καρότο την ημέρα, τον ιατρό τον κάνει πέρα».

 

Αναστέλλουν τη γήρανση.

Τα υψηλά επίπεδα του καρότου σε β- καροτένιο, συμβάλλουν σημαντικά στην επιβράδυνση της γήρανσης των κυττάρων. Τα συστατικά του καρότου είναι αντιοξειδωτικά και καταστέλλουν τα σημάδια του χρόνου.

 

Βελτιώνουν την όραση.

H βιταμίνη Α, που περιέχουν τα καρότα βοηθά στην πρόληψη της απώλειας όρασης. Επιπλέον, το β-καροτένιο που περιέχουν, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη. Επιστημονικές μελέτες διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών με β-καροτίνη έχουν 40% χαμηλότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.  

 

Προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου.

Η συχνή κατανάλωση καρότου έχει συνδεθεί επιστημονικά με 20% μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Ακόμη, μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωσή τους, συνδέεται με 50% μείωση στη συχνότητα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του οισοφάγου.

 

Βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών.

Οι βιταμίνες Α και Κ που περιέχουν τα καρότα, συμβάλλουν στην υγεία των οστών. Ακόμη, η βιταμίνη D και το ασβέστιο βελτιώνουν την οστική δύναμη και πυκνότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να μην νοσήσετε από την οστεοπόρωση είναι μέσω της διατροφής. Η οστεοπόρωση είναι μια σοβαρή νόσος που εκδηλώνεται στο 50% των γυναικών, μετά την ηλικία των 50 ετών.

 

Απομακρύνουν τις τοξίνες.

Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά την διαδικασία της πέψης. Η βιταμίνη Α στην συνέχεια δρα αντιοξειδωτικά, καθώς βοηθά το ήπαρ να αποβάλει τις τοξίνες από τον οργανισμό. Οι τοξίνες πρέπει να απομακρύνονται από το σώμα, για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Τα καρότα βοηθούν στην αποτοξίνωση και στον καθαρισμό του παχέος εντέρου.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!