Home / Lifestyle  / Ουκρανία: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Ουκρανία: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Oukrania voitheia
Δεν το χωρά ανθρώπινος νους πως εν έτει 2022 μιλάμε για πόλεμο. Κι, όμως, συμβαίνει στην Ουκρανία… Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε.

 

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Ανθρωπιστικοί οργανισμοί απ’ όλο τον κόσμο, σπεύδουν να υποστηρίξουν τον άμαχο πληθυσμό, κάνοντας έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων, τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τους τρόπους, με τους οποίους μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε.

 

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αναγνωρίζοντας την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση χρημάτων. Το ποσό, που θα συγκεντρωθεί, θα ενισχύσει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει ο Ουκρανικός Ερυθρός Σταυρός για να συνδράμει τους πληγέντες σε όλη την χώρα. Τις δωρεές μας μπορούμε να κάνουμε εδώ.

Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς διάρκειας, για να προσφερθούν στους πληγέντες. Τα σημεία συγκέντρωσης στην Αθήνα είναι τα Κεντρικά Γραφεία του ΕΕΣ (Λυκαβηττού 1, Κολωνάκι) και η Κεντρική Αποθήκη του ΕΕΣ (Άστρους 111-113, Κολωνός). Στις άλλες πόλεις, τα τρόφιμα θα παραλαμβάνονται στα Περιφερειακά Τμήματα του ΕΕΣ. Εδώ βρίσκεται η λίστα με τα στοιχεία επικοινωνίας.

 

 

Γιατροί του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν έκκληση για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να υποστηρίξουν τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας. Ζητούν οικονομική ενίσχυση για την αγορά αντιβιοτικών, εξειδικευμένου ιατροφαρμακευτικού υλικού και την κάλυψη των εξόδων αποστολής. Τη δωρεά μας μπορούμε να κάνουμε εδώ.

Ταυτόχρονα, συγκεντρώνουν τρόφιμα μακράς διάρκειας και ιατροφαρμακευτικού υλικού στα εξής σημεία:

  • Αθήνα: Σαπφούς 12, Mετρό Ομόνοια, Τ. 210 3213150. (Δευτέρα έως Παρασκευή, 17.00 – 20.00)
  • Θεσσαλονίκη: Πτολεμαίων 29Α, Εντός της στοάς, Τ. 2310 566641. (Δευτέρα έως Παρασκευή, 8.00 – 12.00)

 

 

Unicef

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία αποτελεί άμεση και αυξανόμενη απειλή για τις ζωές και την ευημερία των 7,5 εκατομμυρίων παιδιών της χώρας. Οι ανθρωπιστικές ανάγκες πολλαπλασιάζονται – και εξαπλώνονται κάθε ώρα. Παιδιά έχουν σκοτωθεί και έχουν τραυματιστεί. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται και τα μέλη της οικογένειας χωρίζονται από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μπορούμε να βοηθήσουμε το έργο της Unicef, κάνοντας τη δωρεά μας εδώ.

 

 

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται πυρετωδώς, για να ξεκινήσουν δράσεις για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. Αναπτύσσουν ομάδες στην Πολωνία, τη Μολδαβία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία και κλιμακώνουν τις δράσεις τους, όπου υπάρχει ανάγκη. Γι’ αυτό χρειάζονται την υποστήριξή μας. Μια δωρεά στο Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, επιτρέπει στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να ενεργούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα επείγοντα, ιδιαίτερα σε περίπτωση ενόπλων συγκρούσεων.

 

 

Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το OΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και 10 δήμους της Αττικής αναλαμβάνουν μία πρωτοβουλία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τον πληττόμενο Ουκρανικό λαό. Την Τρίτη 8 Μαρτίου, από τις 10.00 έως τις 18.00, διοργανώνεται δράση συγκέντρωσης τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης. Οι δήμοι που συμμετέχουν στη δράση είναι οι εξής: Αθηναίων, Αμαρουσίου, Γλυφάδας, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου – Χολαργού, Πειραιά και Φιλοθέης – Ψυχικού. Εδώ υπάρχουν οι λίστες με τα σημεία και τα είδη που συγκεντρώνονται.

 

 

Δήμος Θεσσαλονίκης

Και ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε δράση συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τον Ουκρανικό λαό, σε συνεργασία με το Ουκρανικό Προξενείο και τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου. Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου, καθ’ όλο το 24ωρο. Τα είδη που συλλέγονται είναι: ιατροφαρμακευτικό υλικό, ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες, παπλώματα και κλινοσκεπάσματα, είδη βρεφικής φροντίδας και βρεφικές τροφές, είδη ατομικής υγιεινής και τρόφιμα μακράς διάρκειας. Για πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή της ανθρωπιστικής βοήθειας μπορούμε να καλέσουμε στο 2313 317155.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin