Home / Good Life  / Art & Culture  / Η Τέχνη στέλνει μήνυμα κατά του πολέμου

Η Τέχνη στέλνει μήνυμα κατά του πολέμου

war zone
Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο στέλνουν ηχηρά μηνύματα κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και καταδικάζουν τον πόλεμο.

 

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο φαίνεται πως ενώνονται και εναντιώνονται στον πόλεμο που ξέσπασε κατά της Ουκρανίας, μετά τη ρωσική εισβολή στις 23 Φεβρουαρίου του 2022. Τα μηνύματά τους είναι ηχηρά και προέρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Από την Αμερική μέχρι και την ίδια τη Ρωσία, οι καλλιτέχνες ξεσπούν κατά του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Yelena Kovalskaya

Η Yelena Kovalskaya, Διευθύντρια του Κρατικού Θέατρου της Μόσχας -Vsevolod Meyerhold- υπέβαλε την παραίτησή της πριν από μερικές μέρες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Σε ανάρτησή της στο Facebook έγραψε:

“Φίλες και φίλοι, ως διαμαρτυρία κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παραιτούμαι από τη θέση της διευθύντριας του Κρατικού Θεάτρου. Είναι αδύνατον να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να πληρώνεσαι απ’ αυτόν. Ο πόλεμος είναι πολύ περισσότερο από ασέβεια για ένα άτομο και πολύ πιο φρικιαστικός. Όχι στον πόλεμο.”

 

kovalskaya

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το θέατρο Meyerhold απαγόρευσε στους ηθοποιούς να πάρουν θέση και να σχολιάσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η δημοσιοποίηση κάθε αρνητικού σχολίου θα θεωρηθεί “προδοσία”. Ωστόσο, η Διεθνής Ένωση της Θεατρικής Κριτικής εξέδωσε μήνυμα, στο οποίο καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία.

 

Valery Meladze

Ωστόσο, η Yelena δεν είναι η μόνη Ρωσίδα, που τάχθηκε ενάντια στον πόλεμο. Ο Ρώσος pop σταρ Valery Meladze μοιράστηκε με τους 500.000 ακόλουθούς του στο Instagram ένα βίντεο στο είπε δήλωσε το εξής:

“Σήμερα συνέβη κάτι που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί. Η ιστορία θα κρίνει τα πάντα μια μέρα. Τώρα θέλω να σας παρακαλέσω να σταματήσετε τη στρατιωτική δράση και να καθίσετε να διαπραγματευτείτε.”

 

 

Ivan Urgrant

O Ivan Urgrant, τηλεοπτικός παρουσιαστής και κωμικός, δημοσίευσε μια ολόμαυρη εικόνα στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram, σχολιάζοντας:

“Φόβος και πόνος. ΟΧΙ στον πόλεμο.”

 

 

Χenia Sobchak

H τηλεοπτική παρουσιάστρια Χenia Sobchak έγραψε σε ανάρτησή της στο Instagram:

“Είμαστε όλοι, πλέον, εγκλωβισμένοι σε αυτήν την κατάσταση. Δεν υπάρχει έξοδος. Εμείς, οι Ρώσοι, θα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της σημερινής ημέρας για πολλά χρόνια.”

 

 

David Lynch

Έξω από τα σύνορα της Ρωσίας, ο David Lynch πήρε επίσημα θέση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μέσα από το επίσημο κανάλι του στο YouTube. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε την καθημερινή του σειρά “Weather Report” στο YouTube για να μοιραστεί τις σκέψεις του, για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Αν μπορούσα να πω κάτι στον κ. Πούτιν, ως άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για το πώς συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας. Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις.”

 

 

Ο Lynch δεν είναι το μόνο μέλος της κινηματογραφικής κοινότητας, που μίλησε ανοιχτά ενάντια του Ρώσου προέδρου.

 

Μία πρόσφατη, ανοιχτή επιστολή Ουκρανών σκηνοθετών κάλεσε για ειρήνη. Την επιστολή υπέγραψαν οι Oleh Sentso, Valentyn Vasyanovych, Maryna Er Gorbach, Natalia Vorozhbyt, Iryna Tsilyk, Nariman Aliev και Anna Machukh.

“Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Αύριο ο πόλεμος μπορεί να είναι στην πόρτα σας. Έχουμε μιλήσει για τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία στις ταινίες μας τα τελευταία 8 χρόνια. Αυτό δεν είναι ταινία, αλλά η δική μας πραγματικότητα. Σήμερα, αυτή η πραγματικότητα έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Οι Ουκρανοί κινηματογραφιστές σάς καλούν να μην σιωπήσετε, αλλά να δράσετε και να βοηθήσετε την Ουκρανία να ανακτήσει την ειρήνη… Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε τώρα για την Ουκρανία είναι να διαβάσετε και να διαδώσετε επαληθευμένες πληροφορίες για τι συμβαίνει. H αλήθεια είναι το πρώτο θύμα οποιουδήποτε πολέμου.”

 

Η ομάδα προέτρεψε, επίσης, τους πολιτικούς να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

 

Sean Penn

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που ανέλαβαν δράση είναι και ο Sean Penn. O ηθοποιός και σκηνοθέτης έφτασε στην Ουκρανία πριν από μερικές μέρες, προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τη ρωσική εισβολή στη χώρα. Το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας αναφέρει για το ντοκιμαντέρ:

“Ήρθε για να πει στον κόσμο την αλήθεια για την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα μας.”

 

 

Μία ακόμα ανοιχτή επιστολή διασημοτήτων από όλο τον κόσμο με τίτλο “No War” ζητάει να σταματήσουν οι βιαιοπραγίες κατά της Ουκρανίας.

 

Περισσότεροι από 350 συγγραφείς και καλλιτέχνες από τη Γερμανία και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων πολλών διασημοτήτων, απευθύνουν έκκληση στους πολιτικούς να αντιταχθούν στην “επιθετικότητα του Πούτιν”.

 

Η πρωτοβουλία της επιστολής πάρθηκε από το ζεύγος καλλιτεχνών Pamela και Wolf Biermann, τον ηθοποιό Burghart Klaussner και τον πολιτιστικό διευθυντή και εμπνευστή του φεστιβάλ λογοτεχνίας Ulrich Schreiber.

 

Οι εξέχοντες υπογράφοντες είναι οι βραβευθέντες με Νoμπέλ λογοτεχνίας Herta Müller και Akinwande Oluwole Soyinka, οι συγγραφείς Ian McEwan και Liao Yiwu και ο Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei.

 

Ο Πούτιν, ο οποίος αποκάλεσε την κατάρρευση της ολοκληρωτικής Σοβιετικής Ένωσης “τραγωδία”, είναι γνωστός για τις προσπάθειες καταπολέμησης των δημοκρατικών κινημάτων στη Ρωσία και τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης των διεθνών αντιπάλων μέσω κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης.

 

Μία ημέρα πριν από τη δημοσίευση της ανοιχτής επιστολής, η ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετάδοση της Deutsche Welle, από τη ρωσική κρατική τηλεόραση RT DE. Ο γενικός διευθυντής της DW, Peter Limbourg, επέκρινε τα μέτρα.

 

“Διαμαρτυρόμαστε επίσημα για αυτήν την παράλογη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης και θα κινηθούμε νομικά κατά των ανακοινωθέντων μέτρων.”

 

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights