Home / Family  / Οι αναμνήσεις μας στο Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας

Οι αναμνήσεις μας στο Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας

Οι ομορφότερες αναμνήσεις μας “ξυπνούν” στο Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας του Βόλου, μέσα από το πλούσιο αρχειακό υλικό του.

Ποιες είναι οι δικές σου αναμνήσεις από την παιδική και εφηβική σου ηλικία; Τώρα μπορείς να “ταξιδέψεις” πίσω στα πιο. όμορφα χρόνια με μια επίσκεψη στο Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας στον Βόλο.

 

Το Μουσείο δρύθηκε από τη Σύγκλητο του ΠΘ, oμόφωνα μετά από πρόταση της Kαθηγήτριας και τότε Προέδρου του Π.Τ.Π.Ε., Τ.Τσιλιμένη,.και λειτουργεί στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Έχει ως αποστολή τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή του έργου και του αρχειακού υλικού. συγγραφέων και εικονογράφων της ελληνικής παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Μέσα από την αποστολή του αυτή πιστοποιείται η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας,. πραγματοποιείται η γνωριμία με τους δημιουργούς και το έργο τους,.ενώ ενισχύεται η έρευνα και η δράση για το λογοτεχνικό βιβλίο και τη λογοτεχνία.

 

 

Συγκεκριμένα, στους στόχους της λειτουργίας του Μουσείου Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας είναι η συγκέντρωση σχετικού αρχειακού υλικού,.η καταγραφή αρχειακού υλικού (περιοδικά, βιβλία, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, προσωπικά αρχεία δημιουργών, αλληλογραφία δημιουργών, αφισών, πρώτες εκδόσεις βιβλίων, CD, video κ.ά.),.η ταξινόμηση και καταλογογράφηση του αρχειακού υλικού δημιουργών (συγγραφέων, εικονογράφων, εκδοτών κ.ά.), η προβολή και έκθεση προσωπικών αντικειμένων των δημιουργών.

 

 

Επιπλέον, το Μουσείο στοχεύει στην ανάπτυξη συλλογών και εκθεμάτων, αλλά και στην Παραγωγή οπτικοακουστικών έργων για την προβολή του υλικού, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το παιδικό βιβλίο και τη σημασία του,.στην προαγωγή της αισθητικής και καλλιτεχνικής καλλιέργειας του κοινού. Εξίσου σημαντική είναι η αρωγή της επιστημονικής έρευνας για την παιδική και εφηβική λογοτεχνία, η διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων προς ανάδειξη της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και, φυσικά, η επαφή,.ανταλλαγή ιδεών και οι συνεργασίες με μουσεία, εκπαιδευτικούς και διεθνείς οργανισμούς και φορείς.

 

 

Το Μουσείο Παιδικής κι Εφηβικής Λογοτεχνίας φιλοξενεί δωρεές λογοτεχνικών έργων και αρχειακού υλικού ενός σημαντικού αριθμού συγγραφέων και εικονογράφων.

 

Τα Εγκαίνια του Μουσείου Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ) θα πραγματοποιηθούν την  Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 στις 12:00 το μεσημέρι,.όπου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, με την Διευθύντρια του Μουσείου,.καθηγήτρια Τασούλα Τσιλιμένη και την Πρόεδρο του ΠΤΠΕ, καθηγήτρια Αικατερίνη Μιχαλοπούλου, θα εγκαινιάσουν τη λειτουργία του.

 

Μπορείς να παρακολουθήσεις την τελετή εγκαινίων σε live streaming εδώ

 

mouseiopl.uth.gr

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath