Home / Wellness  / Health  / Κακοσμία στόματος: Αίτια και πρόληψη

Κακοσμία στόματος: Αίτια και πρόληψη

κακοσμία
Η Χειρουργός Οδοντίατρος Γιώτα Γιασσίν αναλύει τα αίτια της κακοσμίας στόματος και δίνει χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψή της.

 

Με τον όρο κακοσμία στόματος, ή χαλίτωση, αναφερόμαστε στη δυσάρεστη οσμή που εμφανίζεται κατά την αναπνοή. Οι δύσοσμες ουσίες μπορεί να έχουν ενδοστοματική ή εξωστοματική προέλευση.

 

αίτια κακοσμίας

 

Κατηγορίες κακοσμίας

 

1. Μη παθολογική κακοσμία

Είναι μια κακοσμία παροδική, που δε συνδέεται με προβλήματα στη στοματική κοιλότητα ή στον οργανισμό. Σχετίζεται με την κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και τροφών, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα καυτερά και διάφορα μπαχαρικά, με το κάπνισμα, με ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες (ωορρηξία, έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), με κετονικές δίαιτες ή με λιμνάζον σάλιο στη στοματική κοιλότητα κατά τον βραδινό ύπνο (πρωινή κακοσμία).

 

2. Παθολογική κακοσμία

Με προέλευση από τη στοματική κοιλότητα:

Αποτελεί το 90% των περιπτώσεων κακοσμίας και οφείλεται σε κακή στοματική υγιεινή, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, ενδοστοματικά έλκη, περιστεφανίτιδα (φλεγμονή του ούλου πάνω από φρονιμίτη), εξαγωγή δοντιού, βαθιά χαλάσματα δοντιών, κακότεχνες προσθετικές εργασίες, ξηροστομία ή τεχνητές οδοντοστοιχίες.

 

Με προέλευση από το αίμα:

Ορισμένες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, και η λήψη κάποιων φαρμάκων προκαλούν την εμφάνιση δύσοσμων ουσιών στο αίμα, οι οποίες απελευθερώνονται με την εκπνοή από τη στοματική κοιλότητα.

 

Με προέλευση από το αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα:

Η κακοσμία μπορεί να σχετίζεται και με ασθένειες, όπως χρόνια ιγμορίτιδα, ατροφική ρινίτιδα, χρόνια αμυγδαλίτιδα, χρόνια βρογχίτιδα, φαρυγγίτιδα, πνευμονία, κυστική ίνωση, φυματίωση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έλκος στομάχου, οισοφαρυγγικά εκκολπώματα, φλεγμονές ή κακοήθειες στο αναπνευστικό ή γαστρεντερικό σύστημα.

 

3. Ψευδοκακοσμία

Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κλινική απόδειξη κακοσμίας. Οι ασθενείς πιστεύουν ότι η αναπνοή τους μυρίζει και έχουν εμμονές με τη στοματική τους υγιεινή, τη μάσηση μαστίχας ή χρήση στοματικών διαλυμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κακοσμία που νομίζουν ότι έχουν.

 

κακοσμία στόματος

 

Διάγνωση

Μόλις η κακοσμία γίνει αντιληπτή, χρειάζεται διερεύνηση. Αυτή γίνεται αρχικά από τον οδοντίατρο, που θα επιβεβαιώσει ή θα αποκλείσει ότι είναι ενδοστοματικής προέλευσης. Εφόσον αποκλειστεί ότι προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα, η διερεύνηση θα πρέπει να συνεχιστεί από ωτορινολαρυγγολόγο, γαστρεντερολόγο και πνευμονολόγο, ώστε να εξεταστούν το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα, αλλά και η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

 

Πρόληψη

Η πρόληψη της κακοσμίας ενδοστοματικής προέλευσης μπορεί να επιτευχθεί με:

  • Συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο.
  • Καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και χρήση οδοντικού νήματος και μεσοδόντιων βουρτσών.
  • Κατανάλωση άφθονων υγρών για πρόληψη ξηροστομίας.

 

Χρήσιμη συμβουλή!

Μην προσπαθείτε να καμουφλάρετε την κακοσμία σας, χρησιμοποιώντας στοματικά διαλύματα, μαστίχες, καραμέλες κλπ. Ζητήστε τη βοήθεια του ειδικού, για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας.

 

Γιώτα Γιασσίν

 

γιώτα γιασσίν

 

Χειρουργός Οδοντίατρος, Περιοδοντολόγος, Εμφυτευματολόγος, DDS, MSc

info@giassindent.gr | www.giassindent.gr | Τ.: 23920 45260

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?