Home / Wellness  / Diet & Fitness  / “A” όπως… Αβοκάντο

“A” όπως… Αβοκάντο

Αβοκάντο
Αβοκάντο, το γνωστό και ως βουτυρόδεντρο. Λαχανικό ή φρούτο; Η σωστή απάντηση είναι φρούτο! Τελικά, μειώνει το κοιλιακό λίπος; Και πόσο αγαπάει την καρδιά μας;
 
 
Αυτό το μυστήριο φρούτο, με τη βελούδινη σάρκα και την ουδέτερη βουτυρώδη γεύση, έκανε θριαμβευτική εμφάνιση τα τελευταία χρόνια. Ήρθε για να “τρυπώσει” στις συνταγές μας, δίνοντας τους μια νέα διάσταση και πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Θα το προσθέσεις στις σαλάτες σου, στα σάντουιτς, θα φτιάξεις γουακαμόλε, θα το καταναλώσεις σκέτο με λεμόνι και λίγο αλατοπίπερο. Θα κάνει πιο νόστιμα τα smoothies σου και θα φτιάξεις μους σοκολάτας με αβοκάντο και πολλές ακόμα λιχουδιές!
 
 
Τι μας έδειξαν οι νεότερες έρευνες;
 
Αν και δεν έχει την αποδοχή όλων των ουρανίσκων, όλοι το γνωρίζουν για τις ευεργετικές του ιδιότητες, οι οποίες το έκαναν τόσο δημοφιλές. Πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί για να διαπιστωθούν οι επιδράσεις του στην υγεία. Μεταξύ άλλων, πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί για τη φημολογούμενη επίδραση του στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Μία πρόσφατη έρευνα (έρευνα HAT- Habitual Diet and Avocado Trial) δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2022, στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Σύμφωνα με την ίδια η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα για διάστημα 6 μηνών, δε βρέθηκε να μειώνει την περιφέρεια της μέσης ή το κοιλιακό λίπος.
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άντρες και γυναίκες, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με αυξημένη περιφέρεια μέσης και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα κατανάλωνε καθημερινά ένα αβοκάντο, επιπλέον της συνηθισμένης δίαιτάς τους. Η άλλη ομάδα κατανάλωνε έως δύο το μήνα.
 
 
Παρότι η καθημερινή κατανάλωση του αβοκάντο δεν επηρέασε το κοιλιακό λίπος, αξίζει να αναφερθούν κάποια άλλα πολύτιμα στοιχεία που προέκυψαν από την εν λόγω έρευνα:
  1. Η καθημερινή προσθήκη του αβοκάντο στο διαιτολόγιο, στη μελέτη αυτή, δεν αύξησε το βάρος των συμμετεχόντων
  2. Παρατηρήθηκε μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 2,9 mg/dL και μείωση της “κακής”  LDL χοληστερόλης κατά 2,5 mg/dL
  3. Βελτιώθηκε κατά 8 μονάδες (σε 100βαθμη κλίμακα) η ποιότητα της διατροφής

 

Τα παραπάνω αποτελέσματα συμφωνούν με την μακροχρόνια προοπτική μελέτη που παρακολούθησε για 30 χρόνια, περισσότερα από 110.000 άτομα, στα οποία διερευνήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης τουλάχιστον 2 μερίδων (= 1 αβοκάντο) την εβδομάδα. Όπως διαπιστώθηκε από την μελέτη αυτή, η κατανάλωση αβοκάντο συνέβαλε στο μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Και τα νέα γίνονται όλο και καλύτερα. Αν αντικαταστήσεις μισή μερίδα βουτύρου ή μαργαρίνης, τυριού, επεξεργασμένου κρέατος π.χ. μπέικον ή άλλου ζωικού λίπους με μισή μερίδα αβοκάντο, μειώνεις τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων έως και 22%!

 

“Αβοκάντο” το super food
Ας αφήσουμε να μιλήσουν οι αριθμοί :
  1. Υψηλή περιεκτικότητα σε “καλά” λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά
  2. 100γρ αβοκάντο αποδίδουν 7γρ φυτικών ινών, 20% της αναγκαίας πρόσληψης φυλλικού οξέος, 12% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης καλίου, 12% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Ε και 8% της βιταμίνης C
  3. 100 γρ αβοκάντο αποδίδουν 160 kcal (οπότε με προσοχή η ποσότητα)
  4. 1 μερίδα θεωρείται περίπου ½ αβοκάντο ή 70γρ
Μπορεί, λοιπόν, το εξωτικό αβοκάντο να μη σε βοηθάει στη μείωση του κοιλιακού λίπους, αλλά φαίνεται πως αγαπάει πολύ την καρδιά σου! Και μην ξεχνάς ότι ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών! Mε πολλαπλά οφέλη και θερμή υποστήριξη από τα επιστημονικά δεδομένα, οπότε νομίζω ότι δικαιωματικά του αξίζει μια θέση στο πιάτο σου.
Το άρθρο ““A” όπως… Αβοκάντο ” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε τη Restart Diet σε Instagram, Facebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.
 
Πηγές:
 
 

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος