Home / Family  / Η συγγραφέας Παρασκευή Λουκά μιλά για το νέο της βιβλίο “Φτου κι απ’ την αρχή”

Η συγγραφέας Παρασκευή Λουκά μιλά για το νέο της βιβλίο “Φτου κι απ’ την αρχή”

Παρασεκυή Λουκά Φτου κι απ' την αρχή
Η συγγραφέας Παρασκευή Λουκά μιλά για το νέο της παιδικό βιβλίο “Φτου κι απ’ την αρχή” και για τους τρόπους που ένα παιδί μπορεί να ξεπεράσει τον φόβο του καινούργιου.

 

Πολλές φορές οι συνθήκες της ζωής μας αλλάζουν ριζικά. Οι μεγάλες αλλαγές κάποιες φορές έρχονται λυτρωτικά. Κάποιες άλλες, όμως, κουβαλούν μαζί τους φόβο για τη νέα πραγματικότητα που ανοίγεται μπροστά μας. Ειδικά για τα παιδιά, οι αλλαγές αυτές είναι συχνά επίπονες και οι γονείς αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να τις αντιμετωπίσουν. Αυτή τη μεγάλη συζήτηση ανοίγει η συγγραφέας Παρασκευή Λουκά, μέσα από το καινούργιο της παιδικό βιβλίο “Φτου κι απ’ την αρχή”.

 

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε το νέο σας βιβλίο “Φτου κι απ’ την αρχή”;

Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από μια πραγματική αντίδραση ενός αγοριού. Σε μια από τις παρουσιάσεις για το πρώτο μου βιβλίο, παρατηρούσα ένα αγόρι που καθόταν στενοχωρημένο. Μόλις τελείωσε η παρουσίαση, τον πλησίασα και τον ρώτησα γιατί είναι στενοχωρημένος. Μου απάντησε πως δεν έχει φίλους στο καινούργιο σχολείο του για να πάει να παίξει ποδόσφαιρο. Φεύγοντας είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να γράψω μια ιστορία για παιδιά 4-9 ετών, που να μιλάει για το θέμα του φόβου για το καινούργιο και να θέσω τις βάσεις μιας συζήτησης.

 

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στα παιδιά μέσα από το βιβλίο σας;

Μαζί με την απόλαυση της ιστορίας που θέλω να νιώσει ο αναγνώστης, θέλω να πάει ένα βήμα παραπέρα. Να ξορκίσουμε τους φόβους μέσα από την σκέψη. Η πίστη στον εαυτό μας! Να ανοίξει μια νέα πόρτα στα παιδιά, για να μάθουν να χρησιμοποιούν το μυαλό τους. Η αρχή για να αντιμετωπίσεις τον φόβο είναι η αποδοχή. Μετά ο δρόμος είναι μόνο η προσωπική εξέλιξη.

 

Πώς μπορεί το παραμύθι να βοηθήσει ένα παιδί να αντιμετωπίσει έναν φόβο του ή μία δύσκολη για το ίδιο κατάσταση;

Το παιδικό βιβλίο έχει από μόνο του μια γοητεία. Είναι ένα βασικό εργαλείο μάθησης που συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη και στη συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού. Μέσα από την αφήγηση της ιστορίας, το παιδί ταυτίζεται με τον ήρωα, γιατί τα πράγματα παίρνουν μια μαγική διάσταση. Ο φόβος είναι κάτι συνηθισμένο στην παιδική ηλικία και μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι χρήσιμο. Κάθε βιβλίο είναι ένα εργαλείο, για να καταλάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς.

 

Οι γονείς, τι μπορούν να μάθουν από αυτό;

Ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα είναι να μάθουμε να διαχωρίζουμε τον φόβο από την παιδική φοβία. Να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε μαθήματα ζωής. Να μετατρέψουμε μια δύσκολη κατάσταση σε εμπειρία ζωής.

 

 

Φτου κι απ' την αρχή παιδικό βιβλίο

 

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Προέκυψε αυθόρμητα. Έγινε τη στιγμή που άφησα τις εικόνες και τους ήρωες που είχα κατά καιρούς στο μυαλό να μου συστηθούν μέσα από τις ιστορίες τους. Χρειαζόμαστε κάτι να μας σπρώξει, για να τολμήσουμε τα πιο μεγάλα μας όνειρα. Τα παιδικά βιβλία είναι τελικά ο προορισμός μου! Είναι ο τρόπος μου να εκφράσω όλα όσα θα ήθελα να είναι αλλιώς. Η εσωτερική μου ανάγκη να επικοινωνήσω με τα παιδιά. Μου αρέσει πολύ να ζω στον κόσμο τους, όπου όλα είναι πιθανά μέσα από τη φαντασία τους. Το παιδικό βιβλίο είμαι εγώ!

 

Από πού αντλείτε έμπνευση για τις ιστορίες σας;

Από τα πάντα και από παντού, από κάτι που είδα, που άκουσα, που διάβασα. Αλλά τις περισσότερες φορές από τα ίδια τα παιδιά, που είναι η καλύτερη έμπνευση.

 

Ποια θεωρείτε τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα παραμύθι για να μιλήσει στις καρδιές των παιδιών;

Όταν το παιδί κρατάει στα χέρια του το βιβλίο, είναι πολύ σημαντικό να νιώσει ότι εκεί μέσα το περιμένει ένας θησαυρός. Ένα από τα απαραίτητα στοιχεία είναι η εικονογράφηση. Επίσης, αυτό που θα κάνει ένα βιβλίο να μιλήσει στις καρδιές των παιδιών είναι να καταφέρει να συνδυάσει αρμονικά την πραγματικότητα με τη φαντασία. Να κάνει τα παιδιά να πιστέψουν σε κάτι που δεν έχουν δει ή δεν έχουν αγγίξει ποτέ. Να τα προετοιμάζει να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις.

 

Κατά τη γνώμη σας, πώς πρέπει να επιλέγουν οι γονείς βιβλία για τα παιδιά τους;

Από κάποια ηλικία και μετά τα παιδιά θα πρέπει να επιλέγουν μόνα τους τα βιβλία. Έχουν το χάρισμα να ονειρεύονται και σε αυτό θα πρέπει να προσφέρουν και οι γονείς. Θα πρέπει να επιτρέπουν στο παιδί να εκφράσει αν του αρέσει ή όχι ένα βιβλίο. Να έχουν στο νου τους το συγκεκριμένο παιδί, τις προτιμήσεις του, τα ενδιαφέροντά του, την ηλικία του.

 

Σήμερα, που η τεχνολογία έχει εισβάλλει στην καθημερινότητα των παιδιών, πώς μπορούμε να τα φέρουμε πιο κοντά στο βιβλίο;

Μέσα από το παράδειγμα. Τα παιδιά έχουν την τάση να μας μιμούνται.

 

Ποιο είναι το ωραιότερο πράγμα στη ζωή ενός συγγραφέα και ποια η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει;

Η ιδέα για το πώς οι αναγνώστες θα αντιδράσουν σε κάθε βιβλίο μου είναι αρκετά αγχωτική. Έχω βρει τους ρυθμούς μου και τον τρόπο να αποφεύγω ό,τι θα μπορούσε να με αγχώσει και να με αποσυντονίσει. Για εμένα το ομορφότερο πράγμα στη συγγραφή είναι το διάστημα που δημιουργούνται οι ήρωες.

 

Τελικά, τα παιδιά είναι πιο δύσκολο αναγνωστικό κοινό σε σύγκριση με τους ενήλικες;

Τα παιδιά έχουν μια μοναδική, έντονη αίσθηση κριτικής. Τα χαρακτηρίζει μια φυσική περιέργεια. Είναι αυθόρμητα. Αν κάτι είναι πολύ εύκολο και προβλέψιμο, θα βαρεθούν.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έχω τα επόμενα δύο βιβλία μου έτοιμα στο μυαλό μου.

 

Το βιβλίο “Φτου κι απ’ την αρχή” της Παρασκευής Λουκά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin