Home / Family  / Διροφιλαρίωση: Πώς να προστατεύσετε τον σκύλο σας

Διροφιλαρίωση: Πώς να προστατεύσετε τον σκύλο σας

διροφιλαρίωση
Τι είναι η διροφιλαρίωση, ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον σκύλο σας από την ενδημική νόσο;

 

Η διροφιλαρίωση – γνωστή και ως σκουλήκι της καρδιάς – πλήττει κυρίως τους σκύλους και θεωρείται ενδημική νόσος στην Ελλάδα. Μεταδίδεται με τα τσιμπήματα των κουνουπιών και παρουσιάζει έξαρση μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου, όταν τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια. Η νόσος συνίσταται στην παρουσία σκουληκιών, τα οποία εγκαθίστανται μέσα στην καρδιά και τους πνεύμονες του σκύλου και μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και θάνατο.

 

Πώς μεταδίδεται η διροφιλαρίωση;

Όταν ένας σκύλος έχει μολυνθεί, οι ενήλικες διροφιλάριες ελευθερώνουν προνύμφες (μικροφιλάριες) απευθείας μέσα στην αιματική ροή του σκύλου. Όταν το κουνούπι τσιμπά έναν μολυσμένο σκύλο, μαζί με το αίμα απομυζά και αυτές τις μικροφιλάριες. Οι μικροφιλάριες εξελίσσονται σε μολυσματικά στάδια μέσα στον οργανισμό του κουνουπιού και, όταν αυτό αναζητά πάλι τροφή, βρίσκονται ακόμη μέσα στο στόμα του. Το κουνούπι μεταδίδει τις νύμφες της διροφιλάριας, καθώς τσιμπά ένα υγιές ζώο. Οι μικροφιλάριες αρχίζουν μια πορεία προς τον τελικό τους προορισμό, από όπου οι ενήλικες πλέον διροφιλάριες ξεκινούν έναν νέο κύκλο.

 

σκουλήκι της καρδιάς σε σκύλους

 

Τα συμπτώματα

Στο αρχικό στάδιο της διροφιλαρίωσης ενδέχεται να μην εμφανίζονται συμπτώματα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο τακτικά, ώστε να ελέγχετε την υγεία του σκύλου σας. Η παρουσία μικροφιλαριών στο αίμα μπορεί να διαπιστωθεί με μια απλή μικροσκοπική εξέταση αίματος. Ωστόσο, συνιστάται ο ορολογικός έλεγχος,.προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί η παρουσία ενήλικων σκουληκιών.

Η προσβολή από το σκουλήκι της καρδιάς είναι πολύ επικίνδυνη και, αν δεν προληφθεί εγκαίρως, μπορεί να αποβεί μοιραία. Τα ενήλικα σκουλήκια μπορεί να φτάσουν σε σημαντικό μήκος (έως άνω των 30 εκατοστών!),.σε βαθμό που να εμποδίζουν τη φυσιολογική εξέλιξη των καρδιακών λειτουργιών ενώ, συγχρόνως, είναι τοξικά για το ήπαρ και τους νεφρούς.

Στο πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, τα εμφανέστερα συμπτώματα είναι η κόπωση, ο βήχας και η απώλεια βάρους, τα οποία επιδεινώνονται με την άσκηση.

διροφιλαρίωση των σκύλων

 

Πώς προλαμβάνεται η διροφιλαρίωση;

Για τους σκύλους που είναι αρνητικοί στον ορολογικό έλεγχο, υπάρχουν δύο τύποι προληπτικής αγωγής:

Μηνιαία δια στόματος αγωγή. Ως στοματική αγωγή, διατίθενται δισκία που αναστέλλουν την ανάπτυξη των προνυμφικών σταδίων. Χορηγούνται μία φορά το μήνα, ξεκινώντας έναν μήνα πριν από την εμφάνιση των πρώτων κουνουπιών (Μάρτιος – Απρίλιος). Η χορήγηση συνεχίζεται έως και έναν μήνα μετά το τέλος της εποχής των κουνουπιών. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μηνιαίο δισκίο.

Ετήσια ένεση. Με μία μόνο ένεση, μία φορά τον χρόνο και από ηλικία 12 εβδομάδων, η διροφιλαρίωση των σκύλων μπορεί να προληφθεί άνετα και αποτελεσματικά. Η ένεση χορηγείται απευθείας από τον κτηνίατρο.

 

Συμπερασματικά, μην παραλείπετε τον τακτικό έλεγχο του σκύλου σας για τυχόν διροφιλαρίωση και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin