Home / Family  / Άνοιξη και αποπαρασίτωση

Άνοιξη και αποπαρασίτωση

apoparasitosi
O Δημήτριος Τσουκαλάς, DVM του Ιατρείου Μικρών Ζώων, εξηγεί γιατί είναι σημαντική η συνεχής αποπαρασίτωση, για την καλή υγεία των κατοικίδιων φίλων μας.

 

Μπορεί η λαϊκή σοφία να κάνει λόγο για “Μάρτη γδάρτη”, ωστόσο, κακά τα ψέμματα, με το που δείξει το ημερολόγιο την πρώτη μέρα του Μαρτίου, το μυαλό όλων πάει στο ξεκίνημα της άνοιξης. Και μπορεί η συγκυρία και οι συνθήκες της πανδημίας να έχουν αλλάξει πολλές συνήθειές μας, κάποιες όμως παραμένουν αναλλοίωτες, ανεξαρτήτως καραντίνας.

Μια από αυτές τις συνήθειες, όσον αφορά τα κατοικίδιά μας, είναι και η “μάχη” με τα εξωπαράσιτα. Ψύλλοι, τσιμπούρια, κουνούπια, σκνίπες αποτελούν μικροσκοπικούς, σχεδόν αόρατους, εχθρούς του κατοικίδιού μας αλλά και -άμεσα κι έμμεσα- δικούς μας. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι περισσότεροι κηδεμόνες κατοικίδιων βάζουν στο μηνιαίο τουλάχιστον πρόγραμμά τους την αποπαρασίτωση του σκύλου και της γάτας.

 

Είναι όμως κάτι τέτοιο αρκετό;

Δυστυχώς όχι. Η κλιματική αλλαγή και η μη ύπαρξη διακριτών μεταξύ τους εποχών έχει αλλάξει και το πώς και το πότε πρέπει να γίνεται η προληπτική αποπαρασίτωση των κατοικίδιων. Παλαιότερα, όταν υπήρχε “κανονικός” χειμώνας και άνοιξη, η έναρξη της περιόδου αποπαρασίτωσης ήταν Μάρτιο με Απρίλιο. Ο προγραμματισμός αυτός παρέμεινε υποσυνείδητα στο μυαλό των κηδεμόνων, οι εποχές ωστόσο άλλαξαν.

 

Πλέον, με τον χειμώνα στη χώρα μας να μην είναι γενικά ιδιαίτερα βαρύς, βρίσκουμε εξωπαράσιτα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ψύλλοι κυκλοφορούν ανεξαρτήτως εποχής κι αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόληψης κάποιους μήνες του χρόνου, μας φέρνει συχνά αντιμέτωπους στα ιατρεία με έντονες παρασιτώσεις σκύλων ή/και γατών σε εποχές που παλιότερα κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν αφύσικο. Γι’ αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας η πρόληψη έναντι των εξωπαρασίτων να γίνεται όλο τον χρόνο. Εξαίρεση ίσως μπορούν να αποτελέσουν κάποιοι μήνες που οι θερμοκρασίες είναι σταθερά χαμηλές (κάτω των 8 βαθμών Κελσίου).

 

Αόρατοι εχθροί

Αν και οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι εξωπαράσιτα εύκολα αντιληπτά “με το μάτι”, υπάρχουν και άλλα που δεν είναι αντιληπτά δια γυμνού οφθαλμού. Μάλιστα, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι τεράστια. Αναφερόμαστε φυσικά στη σκνίπα, η οποία είναι ο τρόπος μετάδοσης της λεισμάνιας στον σκύλο. Είναι, επομένως, κεφαλαιώδους σημασίας το να προφυλάσσουμε το ζώο μας σχετικά και συνεχώς.

 

Συμπερασματικά λοιπόν, η πρόληψη απέναντι στα εξωπαράσιτα είναι κάτι που αφενός έχει τεράστια σημασία κι επίδραση στην ευζωία του κατοικίδιού μας, αφετέρου πρέπει να γίνεται τακτικά, ιδανικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συμβουλευτείτε και συζητήστε σχετικά με τον κτηνίατρό σας. Είναι ο μόνος επιστημονικά αρμόδιος, που μπορεί να σας ενημερώσει και να σας κατευθύνει σχετικά.

 

Τσουκαλάς Δημήτριος, DVM
Ιατρείο Μικρών Ζώων
Κ. Ρωσίδη 3, Θεσσαλονίκη
231 041 2412
www.thessvets.gr

 

→ Διαβάστε επίσης για τον μύθο της “θαυματουργής” ατροπίνης

[email protected]

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Διατηρεί ιατρείο μικρών ζώων στην περιοχή της Καλαμαριάς.