Home / Good Life  / Διαδρομές πλάι στις λίμνες της Ελλάδας

Διαδρομές πλάι στις λίμνες της Ελλάδας

limnes Ellada
Πέντε μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες περιμένουν να ζήσεις την Άνοιξη πλάι σε πέντε υπέροχες λίμνες της Ελλάδας!

 

Έχουν κάτι το μυστηριακό οι λίμνες… Είναι αυτή η απόλυτη ηρεμία της επιφάνειάς τους και το σκούρο των νερών τους, που ηλεκτρίζουν τη φαντασία… Την προκαλούν να κάνει σενάρια για το τι συμβαίνει στον βυθό τους. Κι η Ελλάδα είναι ευλογημένη να αγκαλιάζει μπόλικες από δαύτες τις πλανεύτρες! Άλλες πλασμένες απ’ τη φύση, κάποιες με την “καθοδήγηση” ανθρώπινου χεριού, όλες έχουν πολλές ιστορίες να αφηγηθούν. Και με τον Μάρτιο να μας επιφυλάσσει δύο τριήμερα, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε ποια θα μας παρασύρει!

 

Λίμνη Ορεστιάδα

Η Ορεστιάδα -γνωστή και ως λίμνη της Καστοριάς- είναι μία από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδας και συγκαταλέγεται στις προστατευόμενες τοποθεσίες του Δικτύου Natura 2000. Στη λίμνη χτυπά η καρδιά της πόλης!

 

orestiada lake

 

Η γυρολιμνιά -όπως λένε οι ντόπιοι τη βόλτα γύρω από την Ορεστιάδα- είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσει κάθε επισκέπτης της Καστοριάς. Η άγρια, φυσική ομορφιάς της δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Μια στάση στην περιοχή Δισπηλιό, όπου έχουν ανακαλυφθεί τα υπολείμματα ενός προϊστορικού παραλίμνιου οικισμού από τη νεολιθική εποχή, επιβάλλεται.

 

Λίμνη Κερκίνη

Λίγο έξω από τις Σέρρες, η Κερκίνη κόβει την ανάσα με την ειδυλλιακή ομορφιά της. Η λίμνη -τεχνητή- “γεννήθηκε” το 1932, με τη δημιουργία του φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα.

 

kerkini lake

 

Αποτελεί εθνικό πάρκο, προστατεύεται από τη σύμβαση Ramsar για τους υδροβιότοπούς της και ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. Είναι το σπίτι πολλών θηλαστικών, αμφίβιων, ερπετών και πτηνών, αλλά είναι κυρίως γνωστή ως ο τόπος, όπου ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών της χώρας μας.

 

Λίμνη Παμβώτιδα

Στα Ιωάννινα βρίσκεται μία από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας και, μάλιστα, διαθέτει νησί, που κατοικείται. Δικαίως φέρει το όνομα Παμβώτιδα (Παμβώτις: αυτή που τρέφει τους πάντες). Συνδεδεμένη με τους θρύλους της Κυρα Φροσύνης και του Ντουραχάν, η λίμνη είναι μια από τις αρχαιότερες παγκοσμίως!

 

limni pamvotida

 

Παρά τα 7 εκατομμύρια χρόνια της, παραμένει όμορφη και φιλόξενη! Εννιά είδη αμφιβίων, πάνω από 170 είδη πουλιών, 20 είδη θηλαστικών, 24 είδη ψαριών και 24 είδη ερπετών βρίσκουν καταφύγιο στις όχθες και τα νερά της. Τα χέλια και οι καραβίδες της είναι ξακουστοί μεζέδες -μαζί με τα βατραχοπόδαρα- που σερβίρονται στα ταβερνάκια του νησιού των Ιωαννίνων.

 

Λίμνες Πρέσπες

Στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας βρίσκονται οι Πρέσπες, μια τεράστια έκταση 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Νομού Φλώρινας. Η Μεγάλη Πρέσπα, η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, είναι γνωστή και ως τριεθνές, αφού το 22% ανήκει στην Ελλάδα, το 60% στα Σκόπια και το 18% στην Αλβανία.

 

prespes

 

Ωστόσο, η τουριστική ατραξιόν της περιοχής βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα. Βαδίζοντας πάνω σε μια πεζογέφυρα 650 μέτρων, θαυμάζοντας το μεγαλείο της φύσης γύρω σου, φτάνεις στο μικροσκοπικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου -το δεύτερο κατοικημένο νησάκι σε λίμνη στην Ελλάδα, μετά το Νησί των Ιωαννίνων.

 

Λίμνη Πλαστήρα

Τελευταία στάση ο θεσσαλικός κάμπος και η λίμνη Πλαστήρα. Η παραμυθένια ομορφιά της σε κάνει να ξεχνάς πως πρόκειται για λίμνη τεχνητή. Δημιουργήθηκε το 1959, έπειτα από προτροπή του Νικόλαου Πλαστήρα, γι’ αυτό πήρε και το όνομά του -παρότι η επίσημη ονομασία της είναι λίμνη Ταυρωπού. Σκίουροι, αρκούδες, ζαρκάδια, πάπιες, δρυοκολάπτες και νεροκότσυφες είναι μερικοί από τους τυχερούς “κατοίκους” της.

 

limni plastira

 

Γύρω της οι παραδοσιακοί οικισμοί Νεοχώρι, Φυλαχτή και Καλύβια Πεζούλας προσφέρουν γραφικά και φιλόξενα καταλύματα για τους επισκέπτες. Είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της ποδηλασίας, της πεζοπορίας, της ιππασίας, αλλά και της κολύμβησης, καθώς διοργανώνεται κάθε χρόνο ο Κολυμβητικός Διάπλους της, μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, από την πλαζ Πεζούλας ως την πλαζ Λαμπερού.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin