Home / Good Life  / Πασάς στα Ιωάννινα!

Πασάς στα Ιωάννινα!

ioannina
Τα Ιωάννινα, μια από τις πιο όμορφες και φιλόξενες πόλεις της Ελλάδας, προκαλούν τον επισκέπτη τους να ανακαλύψει ιστορίες, μύθους και παραδόσεις, πλάι στη λίμνη.

 

Τα Ιωάννινα, χτισμένα γύρω από την υπέροχη λίμνη Παμβώτιδα, είναι μια πόλη με πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Οι διαδρομές στην παλιά πόλη, που κλείνεται από τα τείχη της Καστροπολιτείας, μοιάζουν με ταξίδι στον χρόνο και τις παραδόσεις του πανέμορφου αυτού τόπου. Στο επιβλητικό κάστρο, που χτίστηκε το 528 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, έζησε τον μεγάλο του έρωτα με την Κυρά Φροσύνη ο Αλή Πασάς. Στη βορειοδυτική ακρόπολή του δεσπόζει το Ασλάν Τζαμί και στη νοτιοανατολική το περίφημο Ιτς Καλέ.

 

 

aslan tzami ioannina

Θέα προς το Ασλάν Τζαμί, μέσα από τη λίμνη Παμβώτιδα.

its kale

Το Ιτς Καλέ και ο τάφος του Αλή Πασά.

 

Πλάι στη λίμνη

Η καρδιά της πόλης “χτυπά” πλάι στην Παμβώτιδα. Η κίνηση στην καταπράσινη Διονυσίου Φιλοσόφου μοιάζει να μη σταματά ποτέ! Τα πολύχρωμα cafe και τα χαριτωμένα εστιατόρια παρατάσσονται σε σειρά, διεκδικώντας μια θέα στη λίμνη. Σημείο συνάντησης των Ιωαννιτών και των επισκεπτών της πόλης, η ακρολιμνιά σφύζει από ζωή και αποτελεί σημείο εκκίνησης για τα καραβάκια, που ξεκινούν το σύντομο -δεκάλεπτο- ταξίδι τους για το νησάκι της λίμνης.

 

limni pamvotida

 

karavakia ioannina

Τα καραβάκια δε σταματούν να μεταφέρουν επισκέπτες στο νησάκι των Ιωαννίνων.

 

Η Νήσος των Ιωαννίνων

Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη της χώρας μας. Εδώ θα δείτε την τελευταία κατοικία του Αλή Πασά, αλλά και έξι μοναστήρια! Στα πλακόστρωτα σοκάκια του μικρού οικισμού του ξεδιπλώνονται χαμηλά σπιτάκια, λουσμένα στον ασβέστη. Τα γραφικά ταβερνάκια του προσφέρουν ξακουστούς μεζέδες της λίμνης, όπως τα βατραχοπόδαρα, η καπνιστή πέστροφα και το χέλι στη σχάρα.

 

nisaki ioannina

 

Τέχνη από ασήμι

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας, που λειτουργεί δίπλα στο Ιτς Καλέ, υμνεί τους ξακουστούς τεχνίτες της πόλης. Από τα περίφημα τζοβαΐρια και τα λεπτοδουλεμένα κοσμήματα, μέχρι τις βαρύτιμες πόρπες και τα διακοσμητικά αντικείμενα από ασήμι, τα χειροτεχνήματα, που φιλοξενούνται εδώ, εντυπωσιάζουν με την κομψότητα και τις λεπτομέρειές τους κάθε επισκέπτη.

 

mouseio argirotexnias ioannina mouseio argirotexnias

 

Σπήλαιο Περάματος

Το Σπήλαιο Περάματος απέχει μόλις 5 χλμ. από το κέντρο των Ιωαννίνων. Αυτό το εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, ηλικίας 1.500.000 χρόνων περίπου, καλύπτει έκταση 14.800 τ.μ. Ωστόσο, η τουριστική διαδρομή του έχει μήκος μόλις 1.100 μέτρων. Οι διαδοχικές αίθουσες και οι διάδρομοι με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες και εντυπωσιακές κολώνες σε συμπλέγματα είναι ικανές να εντυπωσιάσουν κάθε επισκέπτη! Αν επιλέξετε να το επισκεφτείτε, ένα ζεστό πανωφόρι θα σας φανεί χρήσιμο, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κυμαίνεται σταθερά στους 18οC.

 

spilaio peramatos spilaio peramatos ioannina

 

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Δώδεκα χιλιόμετρα έξω από τα Ιωάννινα, στον δρόμο προς Άρτα, βρίσκεται το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη. Γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, το μουσείο είναι έργο ζωής του σπουδαίου και πολυβραβευμένου Γιαννιώτη καλλιτέχνη. Το κτίριο έχει μορφή Ηπειρωτικής αστικής φρουριακής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Όλα τα εκθέματά του έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Παύλο Βρέλλη και αφηγούνται ιστορίες από την προεπανάσταση, την επανάσταση και τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

 

mouseio vrelli ioannina

 

Γιαννιώτικες γεύσεις

Η τοπική κουζίνα της Ηπείρου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Γιαννιώτικες πίτες με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση. Λαχταριστά κοντοσούβλια. Παραδοσιακά σιροπιαστά. Εκλεκτά τυριά και χειροποίητα ζυμαρικά. Και, φυσικά, τσίπουρο Ιωαννίνων! Οι γευστικές επιλογές είναι πραγματικά ατελείωτες και πεντανόστιμες!

Ωστόσο, οι γαστρονομικές επιλογές που θα βρείτε στα Ιωάννινα δεν ακολουθούν αποκλειστικά παραδοσιακά μονοπάτια. Αρκετά εστιατόρια της πόλης προσεγγίζουν τη γευστική παράδοση με πιο σύγχρονη ματιά, προσφέροντας πιάτα αξιώσεων, που αξίζει να δοκιμάσετε! Συνιστούμε ανεπιφύλακτα μία επίσκεψη στα εστιατόρια της Φρόντζου Πολιτεία, τα οποία θα σας σερβίρουν δημιουργικά παραδοσιακά πιάτα και την καλύτερη, πανοραμική θέα των Ιωαννίνων!

 

pita ioanninon

Δοκιμάστε παραδοσιακές γιαννιώτικες πίτες στα εστιατόρια της Φρόντζου Πολιτεία!

 

Στο κέντρο της πόλης, το χαριτωμένο boutique restaurant Το μαγαζάκι που λέγαμε” ανεβάζει την ελληνική κουζίνα σε άλλο επίπεδο. Τα πιάτα της Μαρίας Κλήμη, όπως τα μοσχαρίσια μάγουλα με μηλέικο μπελτέ, πορτοκάλι και πλιγούρι, μόνο με αμβροσία μπορούν να συγκριθούν!

 

to magazaki pou legame

Η παράδοση συναντά τη δημιουργικότητα στο boutique restaurant “Το μαγαζάκι που λέγαμε”.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin