Home / Cozyhome  / Architecture  / The cozy apartment by Skarlakidis Architecture Studio

The cozy apartment by Skarlakidis Architecture Studio

cozy vibe architecture apartement
Ένα διαμέρισμα στην ανατολική Θεσσαλονίκη, επανασχεδιάστηκε ριζικά και “αναγεννήθηκε” σε έναν σύγχρονο χώρο.

 

Το διαμέρισμα συνολικού εμβαδού 125 μ² επανασχεδιάστηκε από το Skarlakidis Architecture Studio, αποκτώντας μοναδικό αισθητικό χαρακτήρα, εκφράζοντας πάνω απ’ όλα την προσωπικότητα των διαμενόντων.

 

Ο επανασχεδιασμός του στηρίχτηκε στις καθαρές, minimal γραμμές, στα φυσικά υλικά και στην απουσία απουσία οποιασδήποτε επιτηδευμένης αρχιτεκτονικής φόρμας, “γεννώντας” μια σύνθεση απλή και οικεία, μορφοποιώντας ένα ζεστό, ουδέτερο και διακριτικό σκηνικό, ικανό να αφήσει ζωτικό χώρο στους ιδιοκτήτες να εκφραστούν και να ζήσουν εντός αυτού, σαν ένα σύγχρονο “δοχείο” ζωής.

 

Έχοντας αναλάβει το σχεδιασμό, την επίβλεψη και την ανακατασκευή, ο αρχιτέκτονας Στέφανος Σκαρλακίδης αποφάσισε τη δημιουργία μιας αλληλουχίας άνετων χώρων που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας, χωρίς να θυσιάζεται, όμως, η λειτουργικότητα στο βωμό της αισθητικής.

 

Στους κοινόχρηστους χώρους επιλέχθηκε η ροϊκή σύνδεσή τους, δημιουργώντας μια ενιαία σάλα, με την απουσία εσωτερικών τοίχων. Τα υλικά και οι υφές κινούνται σε ένα αυστηρά φυσικό λεξιλόγιο, αφού για την ενοποίηση των χώρων επιλέχθηκε ξύλινο δάπεδο τύπου laminate σε φυσική απόχρωση, καλύπτοντας το σύνολο των δαπέδων της κατοικίας με εξαίρεση τους χώρους των λουτρών.

 

Οι τοίχοι χρωματίστηκαν σε μια απαλή και θερμή απόχρωση του γκρι, ενώ σε αντίθεση με αυτό τον ουδέτερο χρωματισμό, που καλύπτει το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων της κατοικίας, έρχονται τα μεταλλικά στοιχεία σε μαύρη ματ απόχρωση, στους χώρους της κουζίνας, στο προφίλ του τζακιού και στα φωτιστικά. Η αντίθεση αυτή δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα διαλεκτική σχέση, που προσδίδει μια αίσθηση “ασκητικής” πολυτέλειας, η οποία εντείνεται ακόμα περισσότερο με τα μασίφ ξύλινα τραπέζια και ράφια, στοιχεία που μαρτυρούν την προσοχή που έχει δοθεί στην επιλογή των υλικών της κατοικίας. Για φωτιστικά στον χώρο του καθιστικού επιλέχθηκαν ράγες με σποτ, με γνώμονα να είναι σχεδόν ενσωματωμένα στην οροφή και να αποκαλύπτονται από τις κηλίδες φωτός που “γράφουν” πάνω στις επιφάνειες, με εξαίρεση τις μεγάλες κεραμικές καμπάνες που τοποθετήθηκαν πάνω από την τραπεζαρία.

 

cozy vibe architecture apartement

Ο χώρος του καθιστικού και της κουζίνας μοιράζονται την ίδια αισθητική, με τις ξύλινες επενδύσεις και τα υφάσματα να ακολουθούν μια κοινή, neutral λογική με επίκεντρο το ξύλο. Το ξύλινο δάπεδο και ο τοίχος από τούβλο, ενοποιούν τους δύο χώρους, κάνοντάς τους ιδιαιτέρως ζεστούς.

 

cozy vibe architecture apartement

Στο κέντρο του καθιστικού, δεσπόζει το μασίφ, ξύλινο coffee table, το οποίο κυκλώνεται από καναπέδες σε λευκό και σκούρο καφέ,

δημιουργώντας ένα αρμονικό χρωματικά σύνολο.

 

cozy vibe architecture apartement

Η επιτοίχια ξύλινη βιβλιοθήκη, η οποία σχηματίζει τη λέξη “love” αποτελεί μια ενδιαφέρουσα διακοσμητική αλλά και χρηστική επιλογή.

 

cozy vibe architecture apartement

Η ευρύχωρη και φωτεινή κουζίνα, χάρις στη ζεστασιά της γήινης παλέτας στα ντουλάπια, το δάπεδο και το πάσο,

ενδείκνυται για χαρούμενα οικογενειακά πρωινά.

 

cozy vibe architecture apartement

 

Mε έμπνευση από τη φύση δημιουργήθηκε και ο χώρος της τραπεζαρίας. Το ξύλινο τραπέζι και οι καρέκλες ακολουθούν τους κανόνες της minimal κομψότητας, ενώ ο μπουφές, σαν ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό από ξύλα διαφορετικών χρωμάτων και μοτίβων, “παίζει” με τα χρώματα και τις υφές. Οι μαύρες μεταλλικές καμπάνες πάνω από το τραπέζι, αποτελούν μια industrial πινελιά μέσα σ’ ένα σκηνικό αφιερωμένο στο ξύλο. Το ζεστό και διακριτικό σκηνικό της τραπεζαρίας ολοκληρώνεται με το επιδαπέδιο φωτιστικό και τα σκαμπό από φυσικό κορμό δέντρου.

 

cozy vibe architecture apartement

Η κρεβατοκάμαρα ακολουθεί το minimal στυλ, με καθαρές και λιτές γραμμές στα έπιπλα. Η κυριαρχία του γκρι δημιουργεί ένα περιβάλλον,

που ξεκουράζει το βλέμμα, για στιγμές ουσιαστικής ανάπαυσης.

 

cozy vibe architecture apartement

cozy vibe architecture apartement

Και στο παιδικό δωμάτιο επιλέχθηκε η παλέτα του γκρι, η οποία συνδυάστηκε με λευκά έπιπλα και ροζ λεπτομέρειες στα διακοσμητικά.

Το μοτίβο της ρίγας στην ταπετσαρία και τις κουρτίνες ολοκληρώνουν το girlie σκηνικό.

 

cozy vibe architecture apartement

 

Στο λουτρό, στους τοίχους και στο δάπεδο επιλέχθηκαν πλακίδια με στόχο τον συγκερασμό του φυσικού χρώματος του τσιμέντου και των φθαρμένων ξύλων σε λευκές και μαύρες αποχρώσεις. Ένα παιχνίδισμα που κατευθύνει το βλέμμα, τονίζοντας επιλεκτικά γεωμετρίες και σημεία. Σε αντίθεση με το παιχνίδισμα στην τονική κλίμακα από το λευκό στο μαύρο, για τους πάγκους έχει χρησιμοποιηθεί μασίφ ξύλο ιρόκο, δίνοντας μια πιο φυσική και οικεία αύρα στον χώρο.

 

Minimal & cozy!

 

 

 

Credits:

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Skarlakidis Architecture Studio

Μελέτη-επίβλεψη έργου: Στέφανος Σκαρλακίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Ειδικός Συνεργάτης: Πολυξένη Τσαλδάρη (Αρχιτέκτων Μηχανικός)

Δάπεδα-επιστρώσεις ( δάπεδο Pergo laminate): Imperial Floor Gallery AE

Επενδύσεις (τουβλάκι καθιστικό-κουζίνα), μπάνιο (πλακίδια): G. Zartaloudis

Ηλεκτρισμός-φωτισμός (Φωτιστικά καθιστικού-κουζίνας-τραπεζαρίας-λουτρού): Boss Foss Inspired Lights

Εσωτερικός εξολισμός (σκαμπό κουζίνας): Almeco

Τζάκι: ΦΥΛΛΑΣ Χυτήριο

Κουζίνα: Βασίλης Ψωμάς, Βασίλης Σερδάρης

 

Φωτογραφίες: studiovd.gr / Ν.Βαβδινούδης-Χ.Δημητρίου

 

 

www.skarlakidis-architecture.com

 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath