Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Polisgram Architects: Όταν οι αρχιτεκτονικές ιδέες τέμνονται με την πραγματικότητα

Polisgram Architects: Όταν οι αρχιτεκτονικές ιδέες τέμνονται με την πραγματικότητα

Όταν η Λουίζα Βαρελίδη και η Στέλλα Παπάζογλου σπούδαζαν στην αρχιτεκτονική σχολή Bartlett του πανεπιστημίου UCL στο Λονδίνο, κατάλαβαν σχεδόν από την αρχή ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα συνεργάζονταν επαγγελματικά. Και δε διαψεύστηκαν. Το 2016 δημιούργησαν το αρχιτεκτονικό γραφείο “Polisgram Architects” και έκτοτε σχεδιάζουν έργα με προσοχή στην τοπική κουλτούρα και παράδοση αλλά και την  τοπική τεχνογνωσία, εστιάζοντας κυρίως στο κομμάτι των κατοικιών και των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων.

 

 

Πώς δύο κορίτσια από διαφορετικές πόλεις βρέθηκαν και δημιούργησαν το αρχιτεκτονικό γραφείο “Polisgram”; Ποια είναι τα κοινά στοιχεία που διέπουν την αισθητική σας και ποια εκείνα στα οποία διαφέρετε, αλλά τελικά “παντρεύονται” αρμονικά, οδηγώντας σε ενδιαφέροντα έργα;

Γνωριστήκαμε στο Master Αστικού Σχεδιασμού που κάναμε μαζί στην αρχιτεκτονική σχολή Bartlett του πανεπιστημίου UCL, στο Λονδίνο. Πολύ σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε πολλά κοινά σημεία και έτσι αποφασίσαμε να δουλέψουμε μαζί τη διπλωματική μας εργασία. Η συνεργασία μας πήγε πολύ καλά και ταυτόχρονα γίναμε πολύ καλές φίλες. Μετά το μεταπτυχιακό ακολουθήσαμε διαφορετικές πορείες, έχοντας, όμως, πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι κάποτε θα θέλαμε να δουλέψουμε ξανά μαζί. Έτσι, αρχικά, παράλληλα με τις άλλες δουλειές μας παίρναμε μέρος σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και κάναμε μικρά αρχιτεκτονικά projects. Μέχρι που το 2016 αποφασίσαμε πως ήρθε η στιγμή να γίνει αυτό η κύριά μας ασχολία και να ξεκινήσουμε το αρχιτεκτονικό γραφείο “Polisgram Architects”. Η απόσταση δε μας δημιούργησε ποτέ πρόβλημα καθώς έχουμε πολύ καλή επικοινωνία και αρέσει και στις δυο μας η διαδικασία του ταξιδιού και της εναλλαγής τόπου για τις δουλειές μας. Συνολικά, θα λέγαμε πως έχουμε αρκετά κοινή γραμμή σκέψης και αισθητικής και οι διαφορές μας είναι τέτοιες που οδηγούν σε έναν δημιουργικό διάλογο.

 

 

Καλύπτετε ένα μεγάλο φάσμα έργων, από product και interior design, μέχρι σύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα και αστικό σχεδιασμό. Ποια είναι η σχεδιαστική σας φιλοσοφία, η οποία θα λέγατε ότι χαρακτηρίζει όλους τους παραπάνω τομείς ανεξαιρέτως;

Η κύρια κλίμακα στην οποία δουλεύουμε αυτή την περίοδο είναι αυτή της κατοικίας και της μικρής ξενοδοχειακής μονάδας, συνδυάζοντάς τα με ειδικές κατασκευές, για να καλύψουμε τις ανάγκες αυτών των projects. Είναι βασική μας επιθυμία, κάθε προϊόν της αρχιτεκτονικής μας σκέψης να συμμετέχει σε όλα τα μικρά καθημερινά πράγματα, που επηρεάζουν την ανθρώπινη ζωή και για αυτό τον λόγο πιστεύουμε πως οι ιδέες δεν θα πρέπει να διαχωρίζονται από την πραγματικότητα, αντιθέτως θα πρέπει να βρίσκεται πάντα το σημείο που αυτά τα δύο τέμνονται. Αυτό για μας είναι η πραγματική επιτυχία.

 

Academic Lab Room

 

Antamoma suites

 

 

 

Μέσα στο brand name σας κρύβεται η λέξη “πόλις”. Ποια η άποψή σας για το σύγχρονο, ελληνικό αστικό τοπίο και ποιες αλλαγές θεωρείτε αναγκαίες για μία βελτιωμένη ποιότητα διαβίωσης μέσα σε αυτό;

Το ελληνικό αστικό τοπίο, δεν είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού και συνειδητών αποφάσεων, αντιθέτως, διέπεται από μία τυχαιότητα και έλλειψη κανόνων, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραδείγματα άρτιας αρχιτεκτονικής, τα οποία κυρίως ανήκουν στην δεκαετία ’60-’70, όπου έλαβε χώρα μία πολύ σημαντική και αξιόλογη διαδικασία εκμοντερνισμού. Από εκεί και πέρα υπήρξαν διάφορες φάσεις για τις ελληνικές πόλεις αλλά θα λέγαμε πως το αστικό τοπίο ήταν κάτι που δεν απασχόλησε ιδιαίτερα, ούτε τους φορείς, ίσως ούτε και τους ίδιους τους αρχιτέκτονες. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα, δηλαδή μία αναρχία και παραμέληση στο μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού αστικού τοπίου. Κατά τη γνώμη μας, αυτό που προέχει για τις ελληνικές πόλεις είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η επιτυχής συντήρηση των υφιστάμενων δημόσιων χώρων που βρίσκονται σε κατάσταση υποβάθμισης, η συσχέτιση της πόλης με το ιδιαίτερα σημαντικό και μεγάλο αρχαιολογικό της απόθεμα, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών.

 

 

Μέσα από τα έργα σας διαφαίνεται μια έντονη αγάπη προς τα φυσικά υλικά και τους neutral χρωματισμούς. Ποια άλλα στοιχεία αποτελούν το προσωπικό σας “στίγμα”, που κάνει τα έργα σας αναγνωρίσιμα;

Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, η τοπική κουλτούρα και παράδοση καθώς και η τοπική τεχνογνωσία. Προσπαθούμε σε κάθε μας έργο να “δανειστούμε” στοιχεία από το γύρω περιβάλλον και να αξιοποιήσουμε τις ιδιαίτερες γνώσεις των τεχνιτών με τους οποίους συνεργαζόμαστε, συνδυάζοντάς τα με τη δική μας αισθητική αλλά και την λειτουργικότητα, που θέλουμε να παράγουμε στον κάθε χώρο. Επίσης, στις περιπτώσεις ανακαινίσεων προσπαθούμε πάντα να κάνουμε επανάχρηση κάποιων στοιχειών του υφιστάμενου χώρου, εφόσον έχουν κάποια χαρακτηριστική ταυτότητα.

 

Keli Summer House

 

Keli Summer House

 

Antamoma suites

 

Έχετε αναλάβει την αναδιαμόρφωση αρκετών εξοχικών κατοικιών σε ελληνικά νησιά, όπως η Κύθνος. Ποια θεωρείτε απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός παραθεριστικό project, ώστε να προσφέρει στους ιδιοκτήτες και θαμώνες του την ιδανική για εσάς φιλοξενία και τι απαιτήσεις-προκλήσεις έχει ένα τέτοιου είδους έργο από πλευράς σχεδιαστικής προσέγγισης;

Η παραθεριστική κατοικία – ιδιαίτερα σε ένα νησί – πρέπει να χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, η σχέση του “μέσα” με το “έξω” να είναι άμεση και αυτονόητη. Η ξεκούραση και η χαλάρωση είναι οι βασικές ποιότητες, που οι άνθρωποι επιζητούν από μία καλοκαιρινή κατοικία, που πολύ συχνά αποτελεί την “απόδραση του Σαββατοκύριακου”. Για αυτόν τον λόγο, οι χώροι πρέπει να είναι σχεδιασμένοι έξυπνα και λειτουργικά, έτσι ώστε να παρέχουν λύσεις και ευελιξία στον χρήστη. Η παραθεριστική κατοικία κατά τη γνώμη μαςν θα πρέπει να διέπεται από λιτότηταν καθώς η έμφαση δίνεται στην απόλαυση της φύσης και του τοπίου. Χώροι άνετοι και φιλόξενοι χωρίς να είναι πολύ μεγάλοι, με ικανούς αποθηκευτικούς χώρους και με υλικά φυσικά και ανθεκτικά. Χώροι που να προσφέρουν άνεση απαιτώντας από τον χρήστη την ελάχιστη ενασχόληση.

 

Antamoma suites

 

Galata House

 

Galata House

 

Λίγα λόγια για το ξεχωριστό project ““plant, grow and drink” “, το οποίο βρέθηκε στις πρώτες θέσεις του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού “Parks on Wheels” . Πώς ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία της βιωσιμότητας και τι επιδιώκετε μέσα από τον σχεδιασμό του;

Είναι ένα project που αγαπάμε πολύ και υπέροχο το ότι το είδαμε να υλοποιείται και να “τριγυρνάει” σε αστικούς χώρους του Λονδίνου. Η κατασκευή του έγινε πλήρως από επαναχρησιμοποιημένα υλικά και ο τρόπος λειτουργίας του απαιτεί ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο το project αυτό απαντά στα ζητήματα της βιωσιμότητας και αναβάθμισης του αστικού δημόσιου χώρου, τα οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμα.

 

 

 

Είναι κάποια έργα εν εξελίξει που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; Πώς οραματίζεστε το μέλλον των Polisgram;

Έχουμε κάποια ολοκληρωμένα έργα, που σύντομα θα δείτε στη σελίδα μας και κάποια άλλα υπό κατασκευή. Για μας όλα είναι μοναδικά. Είμαστε πολύ αισιόδοξες για το μέλλον, πιστεύουμε ότι κάθε νέα δουλειά μας εξελίσσει και μας κάνει καλύτερες, για αυτό και πιστεύουμε ότι σύντομα θα δείτε και άλλα όμορφα πράγματα από τους Polisgram!

 

Egnatia Apartment

 

Martinakia

 

 

 

Φωτογραφίες: Ιωάννα Φωτιάδου

 

 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Polisgram Architects, ιδρύθηκε το 2016 από την Λουίζα Βαρελίδη και την Στέλλα Παπάζογλου. Εδρεύει τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη και έχει επίσης έντονη δραστηριότητα στα νησιά των Κυκλάδων. Έχουν ένα ευρύ φάσμα σχεδιασμού και κατασκευής διατηρώντας άρρηκτη την σχέση ανάμεσα στα δύο. Πιστεύουν στην αυθεντικότητα της αρχιτεκτονικής, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από μοναδικούς τρόπους παραγωγής της. Κάθε έργο έχει σαν στόχο την δημιουργία μιας ιδιαίτερης αισθητικής μέσα από την σύζευξη της τοπικής τεχνογνωσίας με σύγχρονα υλικά και τεχνολογίες.

 

www.polisgram.gr

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath