Home / Cozyhome  / Architecture  / Διαμονή πέντε αστέρων σε… μοναστήρι!

Διαμονή πέντε αστέρων σε… μοναστήρι!

monastiri
Θα επιλέγατε ποτέ να κλείσετε τη διαμονή σας σε κάποιο… μοναστήρι; Αν η απάντησή σας είναι αρνητική, δείτε το Monastero Arx Vivendi με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου noa* και είμαστε σίγουροι πως θα αλλάξετε γνώμη!

 

Το μοναστήρι Serve di Maria Addolorata χτίστηκε τον 17ο αιώνα στο κέντρο του Arco, στο βόρειο άκρο της λίμνης Garda. Αυτός ο μνημειώδης χώρος απέκτησε νέα ζωή χάρις στο αρχιτεκτονικό γραφείο noa*, που τον μετέτρεψε σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο! Σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τρέντο, το noa* ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης το 2020, για να παρουσιάσει τον περασμένο Μάιο το Monastero Arx Vivendi. Ένα μοναδικό ξενοδοχείο, που ενσωματώνει ευρηματικά στην ταυτότητά του τη μοναστική αρχιτεκτονική και χαρίζει μια μοναδική εμπειρία διαμονής! Αξίζει να σημειωθεί πως το μισό κτίριο της Μονής, που φιλοξενεί εκκλησία και μοναστήρι, όπου συνεχίζουν να ζουν μοναχές, έχει μείνει ανέγγιχτο.

 

monastero arx vivendi aerial

 

(Ανα)γέννηση

Όπως τονίζει ο Francesco Padovan, ο αρχιτέκτονας του noa* που ανέπτυξε το έργο, το ξενοδοχείο είναι “ένα καταφύγιο που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, με επίκεντρο την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του τόπου. Γι’ αυτό, κάθε επιλογή κατασκευής, κάθε υλικό και λεπτομέρεια έχουν μελετηθεί, για να αντλήσουν το μεγαλείο του προϋπάρχοντος πλαισίου, να το εξυψώσουν και να του δώσουν νέα ζωή”.

Τα 38 δωμάτια και οι 2 σουίτες του Monastero Arx Vivendi προσφέρουν φιλοξενία σε πλήρη αρμονία με την τοποθεσία. Σχεδιαστικά, διατηρήθηκε η αρχική χάραξη των εσωτερικών διαδρομών, η οποία επεκτάθηκε στους νέους όγκους, με ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή υλικών και χρωμάτων. Επιπρόσθετα, το περιβάλλον αγροτικό τοπίο ενέπνευσε την αρχιτεκτονική των ελαφρών γυάλινων κατασκευών, που στεγάζουν την περιοχή ευεξίας, η οποία αναπτύχθηκε στον 500 τ.μ. κήπο της Μονής.

 

monastery suite monastery suite

 

Παλιοί χώροι, νέες λειτουργίες

Εξωτερικά, το μοναστήρι περικλείεται απόλυτα από ένα τείχος ύψους 7 μέτρων, του οποίου η αρχική εμφάνιση έχει διατηρηθεί. Εσωτερικά, οι χώροι του αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα.

Στο ισόγειο, κατά μήκος του κεντρικού άξονα, αναπτύχθηκαν η ρεσεψιόν, η αίθουσα πρωινού και η αίθουσα ανάγνωσης/σαλόνι. Όλες διακοσμήθηκαν με πανέμορφες, θολωτές οροφές, περιτριγυρισμένες από έναν μακρύ συνεχή διάδρομο. Στο επίπεδο αυτό βρίσκονται, επίσης, το μπαρ και η κουζίνα, αλλά και μια σουίτα με ιδιωτικό κήπο.

 

reception monastero

Η ρεσεψιόν ξεχωρίζει για το μεγάλο πέτρινο γραφείο της, καλυμμένο με γρανίτη και φωτισμένο από μια σύνθεση μινιμαλιστικών κρεμαστών λαμπτήρων. Γύρω της, τοποθετήθηκαν διακριτικά καρέκλες από σφυρήλατο σίδερο.

 

Το σκηνικό αλλάζει στον πρώτο όροφο. Εδώ, ο μεγαλοπρεπής κεντρικός διάδρομος επενδύθηκε με εντυπωσιακές δοκούς μήκους σχεδόν 50 μέτρων. Τα άλλοτε μοναστικά κελιά ενώθηκαν ανά δύο, για να δημιουργήσουν μεγαλύτερα δωμάτια (22 έως 30 τ.μ.). Οι παλιές πόρτες τους, από ανοιχτόχρωμο ξύλο, έμειναν ανέγγιχτες στην εξωτερική πλευρά, για να διατηρήσουν το εντυπωσιακό θέαμα των εισόδων κατά μήκος του μακρύ διαδρόμου. Στο επίπεδο αυτό εντοπίζεται και η δεύτερη σουίτα του ξενοδοχείου.

 

diadromos monastero

Στον πρώτο όροφο, ο μεγαλοπρεπής κεντρικός διάδρομος έχει αφεθεί σκόπιμα χωρίς επίπλωση.

 

Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο δεύτερος όροφος. Μια μεγάλη σοφίτα, με εντυπωσιακά δοκάρια στην οροφή της, φιλοξενεί δύο σειρές δωματίων, που ανοίγουν σε έναν μακρύ, κεντρικό διάδρομο.

 

diadromos b orofos

Στο ψηλότερο σημείο της οροφής του δεύτερου ορόφου, ένας φεγγίτης διαχέει φως στον διάδρομο και τα δωμάτια.

 

Η εσωτερική διακόσμηση

“Ο σχεδιασμός καθοδηγήθηκε από τον απόλυτο σεβασμό μας για την υπάρχουσα αρχιτεκτονική. Προσαρμόστηκε στους λιτούς μοναστικούς χώρους με εξατομικευμένες λύσεις, χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση, τη λειτουργικότητα και τη σύγχρονη αισθητική”, εξηγεί ο Interior Designer του noa*, Niccolò Panzani.

Οι αυθεντικές οροφές και οι διακοσμήσεις στους κοινόχρηστους χώρους του ισογείου διατηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν. Στη χρωματική παλέτα κυριάρχησαν το λευκό, το γκρι και το μαύρο, τα ιστορικά χρώματα του μοναστηριού.

 

dining room monastero

Στη μεγάλη αίθουσα πρωινού δεσπόζει ένα μακρύ κεντρικό τραπέζι, που θυμίζει την αρχαία τραπεζαρία. Mικρότερα τραπέζια τοποθετήθηκαν κατά μήκος των τοίχων.

 

Τα τσιμεντένια δάπεδα χτίστηκαν πάνω από τα αρχικά. Εξαίρεση αποτέλεσε το δάπεδο του διαδρόμου, που οδηγεί από την κύρια είσοδο στον εσωτερικό κήπο. Αυτό διατήρησε την αρχική του κάλυψη, μετά από προσεκτική αποκατάσταση.

 

room monastery

Τα έπιπλα, σε μαύρο χρώμα, ξεχωρίζουν στο γκρι των δωματίων και είναι όλα σχεδιασμένα κατά παραγγελία.

bathroom monastery

Στα δωμάτια του πρώτου ορόφου τα μπάνια ντύθηκαν με πλακάκια με φυσική εμφάνιση.

 

“Η προσοχή μας στη λεπτομέρεια και τα προσαρμοσμένα σχέδια μάς επιτρέπουν να δημιουργούμε μοναδικά, αποκλειστικά έργα για τους πελάτες μας, που δεν επαναλαμβάνονται ποτέ”, υπογραμμίζει ο Niccolò Panzani. “Αλλά εδώ, η εξαιρετική τοποθεσία βοήθησε επίσης να διαμορφωθούν οι επιλογές μας και να αποκατασταθεί αυτή η αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας που το μοναστήρι διατήρησε για αιώνες”.

 

monastero arx vivendi room

Τα δωμάτια στη σοφίτα έχουν μερικές πιο σύγχρονες πινελιές -πιο απαλά χρώματα, κρεβάτια με επένδυση για ακουστική άνεση και κεραμικά φωτιστικά.

 

Το υδάτινο στοιχείο

Στον κήπο της μονής αναπτύχθηκε το σπα, που αποτελείται από επτά ελαφρούς γυάλινους και μεταλλικούς όγκους, τοποθετημένους κατά μήκος μιας πέτρινης δομής. Ο πρώτος χώρος ευεξίας περιλαμβάνει ξαπλώστρες και χώρο περιποίησης. Ο δεύτερος βλέπει σε μια πισίνα φυσικού νερού. Ακολουθεί ένας τρίτος χώρος, με δύο σάουνες και ένα χαμάμ.

 

spa monastero

 

spa monastero arx vivendi

Στο σπα όλα έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης.

 

www.noa.network
www.monastero-arxvivendi.com
Φωτογραφίες: ©AlexFilz || Courtesy of noa*
Drone photos: ©Andrea Dal Negro || Courtesy of noa*

 

→ Δείτε ακόμα πώς οι noa* μεταμόρφωσαν έναν αχυρώνα σε ονειρεμένο ξενοδοχείο!

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin