Home / Cozyhome  / Architecture  / Weisses Kreuz: Chic Shock Baroque

Weisses Kreuz: Chic Shock Baroque

Το ξενοδοχείο Weisses Kreuz γράφει τη νέα σελίδα της μακρόχρονης ιστορίας του, χάρη στην υπέροχη αναμόρφωσή του, που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου noa*.

 

Το εμβληματικό σπίτι Weisses Kreuz (Λευκός Σταυρός) υψώθηκε το 1465 στη Herzog-Friedrich-Straße, στο ιστορικό κέντρο του Innsbruck. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου, που έχει υποστεί συνεχείς μεταμορφώσεις, αντανακλά τα στοιχεία πολλών εποχών. Η συγχώνευσή τους σε ένα ενιαίο σύνολο αποτέλεσε ιδιαίτερη πρόκληση για το αρχιτεκτονικό γραφείο noa*, που κλήθηκε να το αναμορφώσει.

 

Weisses Kreuz

 

Όχι μακριά από το περίφημο Goldenes Dachl (Golden Roof), αυτό το ξενοδοχείο ήταν πάντα δημοφιλής προορισμός για διάσημους ταξιδιώτες. Ανάμεσά τους, ο Wolfgang Amadeus Mozart, ο οποίος έμεινε εδώ το 1769.

 

Kreuz entry

 

Το κτίριο είναι στενό και η στοά στην μπροστινή όψη του δένει αρμονικά με τον αστικό ιστό. Κατά τη διάρκεια του επανασχεδιασμού, οι όροφοι επεκτάθηκαν με λεπτότητα και φινέτσα, τηρώντας τους κανόνες αναπαλαίωσης.

 

Time travelling

Από την είσοδό του στο Weisses Kreuz, ο επισκέπτης καλείται να… ταξιδέψει στον χρόνο! Στο ισόγειο, βαδίζει σε έναν μακρύ διάδρομο, ντυμένο περιμετρικά με τεράστιους καθρέφτες.

 

Weisses Kreuz

 

Αυτός τον οδηγεί στον ανελκυστήρα, που τον μεταφέρει κατευθείαν στο ολοκαίνουργιο πατάρι του έκτου ορόφου.

 

blau brigitte

To πατάρι, που πρόσθεσαν οι noa*, προσφέρει ένα μοναδικό πανόραμα προς τους ορεινούς όγκους του αυστριακού Τιρόλο.

 

Εκεί, αντικρίζει ένα ορειχάλκινο τραπέζι μήκους 13 μέτρων, με μπαρόκ διακόσμηση, το οποίο λειτουργεί ως ρεσεψιόν, μπουφές πρωινού, μπαρ και χώρος συνάντησης. Σε συνδυασμό με το δρύινο πάτωμα και σε αντίθεση με το ζεστό σκούρο μπλε του δωματίου, ο ορείχαλκος χαρίζει μια βασιλική νότα στον χώρο.

 

Blau Brigitte

 

Το μπλε περιλαμβάνεται και στην ονομασία του bar -“Blaue Brigitte”-, που πήρε το όνομα μιας εκ των δύο ιδιοκτητών του κτιρίου. Διάφοροι χώροι καθιστικού, με ασυνήθιστες πολυθρόνες και φωτισμό σε στυλ Gatsby, συνθέτουν μια εκλεκτική ατμόσφαιρα. Στοιχεία από μια μεγάλη γκάμα στυλιστικών περιόδων θολώνουν κάθε αίσθηση του χρόνου. Ο μινιμαλισμός και η λευκότητα δε χωρούν εδώ, καθώς και η παραμικρή λεπτομέρεια έχει αποτυπωθεί με χρώμα.

 

Blau Brigitte decoration

 

Colorful stay

Τα 48 νέα δωμάτια και οι σουίτες του Weisses Kreuz εκτείνονται στους παρακάτω ορόφους. Παρά την αρχιτεκτονική παρατυπία των υφιστάμενων επιπέδων, με τα γοτθικά ταβάνια, τις καμάρες και τα διαφορετικά ύψη, το noa* κατάφερε να φέρει κάποιο είδος ηρεμίας στην αναρχία.

 

Light Green

Light Green room.

 

Τα δωμάτια που βλέπουν στον δρόμο επιτρέπουν την επαφή με την παλιά πόλη του Innsbruck. Από την άλλη, εκείνα που βλέπουν στην εσωτερική αυλή, απολαμβάνουν ένα εσωτερικό αίθριο ή μπαλκόνι.

 

Dark green Super Patio

Dark Green Super Patio.

 

Για το κεντρικό τμήμα του κτιρίου χωρίς παράθυρα, οι noa* επινόησαν έναν ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο διάχυσης του φυσικού φωτός, δημιουργώντας μια εσωτερική αυλή μεταξύ του πρώτου και του έκτου ορόφου.

 

White Besen Kammer

White Besen Kammer.

 

Κάθε δωμάτιο βυθίζεται σε ένα μόνο χρώμα, το οποίο “μιλά” για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δόμησής του. Σε σύγκριση με τα γαλάζια δωμάτια, τα κόκκινα είναι πιο ευρύχωρα. Τα σκούρα μπλε έχουν μπαλκόνι, τα πράσινα δωμάτια έχουν βεράντα με θέα στην αυλή, ενώ όλα τα γκρι δωμάτια έχουν δύο μονά κρεβάτια. Η χρωματική ομοιομορφία είναι εμφανής σε κάθε στοιχείο της διακόσμησης, ενώ το μπαρόκ αποτυπώνεται σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

 

Lila

Lila room.

 

Το Weisses Kreuz κάνει μια νέα αρχή, με μια νέα ιδέα. Επιφυλάσσει εκπλήξεις και αποκαλύπτει τα καλά κρυμμένα μυστικά, που άφησε πίσω του ο χρόνος. Well done noa*!

 

noa*

www.noa.network

Altstadthotel Weisses Kreuz

www.weisseskreuz.at

 

Photo credits: ©Alex Filz

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin