Home / Good Life  / Cave Τourism: Kινδυνεύουν τα σπήλαια από τον τουρισμό;

Cave Τourism: Kινδυνεύουν τα σπήλαια από τον τουρισμό;

Το Cave Tourism, δηλαδή ο τουρισμός που αφορά την επίσκεψη σπηλαίων φαίνεται ότι απειλεί σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητά τους.

Tα τελευταία χρόνια η τάση του Cave Tourism φαίνεται να παρατηρείται ολοένα και περισσότερο,.με αποτέλεσμα να οδηγεί σε έναν μαζικό υπερτουρισμό, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς απειλεί τη βιωσιμότητα των φυσικών σπηλαίων.

 

Ο υπερτουρισμός είναι έτσι κι αλλιώς ένα από τα φλέγοντα ζητήματα, πόσω μάλλον όταν μιλάμε.για τόπους και αξιοθέατα φυσικού κάλλους και ιδιαίτερων συνθηκών.

 

Αναμφίβολα το να επισκέπτεσαι ένα σπήλαιο είναι μια άκρως γοητευτική εμπειρία, όμως, όταν μιλάμε για ετήσιο μέσο όρο επισκεπτών που ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια επισκεπτών διεθνώς,.φέρνοντας τα σπήλαια στην πρώτη θέση των τουριστικών αξιοθέατων γεωφυσικού χαρακτήρα,.τότε καταλαβαίνεις ότι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου υπερτουρισμού δεν είναι διόλου αμελητέα.

 

 

Από τι κινδυνεύουν τα σπήλαια και πώς θα σωθούν;

Ο υπερτουρισμός ενέχει μια τεράστια επιβάρυνση, συχνά με ανεπανόρθωτο κόστος τόσο για το οικοσύστημα που ζει στο σκοτάδι εντός του σπηλαίου,.όσο και για την τουριστική απόδοση του σπηλαίου τελικά, με αποτέλεσμα την οικονομική ζημία.

 

Μετά από πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, σε πολλά σπήλαια διαφορετικών χωρών, βρέθηκε σημαντική επιβάρυνση της μικροχλωρίδας και της πανίδας,.λόγω της συνεχούς ροής ανθρώπων μέσα στα σπήλαια, με αποτέλεσμα την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του σπηλαίου.

 

Έτσι, αρκετές είναι οι χώρες που αποφάσισαν ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για τη διατήρηση των σπηλαίων, μέσα από την ορθότερη τουριστική αξιοποίησή τους. Ανάμεσα στις τακτικές αυτές είναι ο περιορισμός ηλεκτρικού φωτισμού και οι ευέλικτες ξεναγήσεις.

 

Στα σπήλαια που ήδη έχουν υοθετήσει μια νέα λογική ανήκει αυτό στο Ingleborough της Αγγλίας,.που αποφάσισε να περιορίσει τον φωτισμό με στόχο την προστασία μυκήτων και βακτηρίων, και την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με λαμπτήρες LED,.αλλά και το σπήλαιο του Νέου Άθω στη Γεωργία, το οποίο ξεναγεί τους επισκέπτες του μέσα σε ένα τρενάκι.

 

 

Τα σπήλαια της Ελλάδας

Εσύ γνωρίζεις ότι η Ελλαδα είναι μία χώρα στην οποία συναντά κανείς πολλά σπήλαια; Αν δεν το γνωρίζεις, ήρθε η ώρα να μάθεις τα σημαντικότερα από αυτά:

 

Το Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

Bρίσκεται στην Καστοριά και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σπήλαια των Βαλκανίων,.εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα συστήματα ανακύκλωσης του αέρα και διατήρησης της ισορροπίας του κλίματος. Είναι το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα με λίμνες γλυκού νερού, λόγω της εγγύτητας με τη λίμνη της Καστοριάς.

 

 

Σπήλαιο Περάματος στα Ιωάννινα

Μόλις 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, στο ομώνυμο προάστιο Πέραμα επάνω στο λόφο Γορίτσα βρίσκεται αυτό το εντυπωσιακό σπήλαιο. Είναι το πιο μεγάλο σε έκταση σπήλαιο στην Ελλάδα με 4,8 στρέμματα και το έκτο σε μήκος διαδρόμων με 1.700 μέτρα.

 

 Το Σπήλαιο των Λιμνών

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου Αχαΐας, μόλις 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία. Αυτό το σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης,.με αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο! 

 

Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη

Βρίσκεται στον νομό Δράμας στον Δήμο Προσοτσάνης, σε μια τοποθεσία κατάφυτη από πλατάνια. Είναι ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που διασχίζεται από ποτάμι, το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος σπήλαιο της χώρας,.μετά το σπήλαιο Δυρού, με μήκος 13 χλμ. και υψομετρική διαφορά 400 μέτρα.

 

 

Σπήλαιο της Αλιστράτης

Στην Προσοτσάνη βρίσκεται και αυτό το σπήλαιο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες,.αλλά και σπάνιους εκκεντρίτες, σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας!

 

Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά

Πρόκειται για ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο σε απόσταση 2 χλμ. βορειοδυτικά της Σάμης. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής. Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος 160 μ. και βάθος 10 μ. έως 40 μ. Σταλακτίτες ηλικίας 20.000 χρόνων με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου.

 

 

Το Σπήλαιο Κάψια στην Αρκαδία

Βρίσκεται κάτω από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου, 1500 μέτρα απ’ το χωριό Κάψια,.μόλις 15 χλμ. απ’ την Τρίπολη με παγκόσμιο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον. Στο εσωτερικό του σπηλαίου υπάρχουν μικρά και μεγάλα δωμάτια,. πολυδαίδαλοι διάδρομοι και μοναδικά συμπλέγματα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που ξεπερνούν κατά πολύ το ένα μέτρο.

 

Ας ελπίσουμε ότι θα παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη βιωσιμότητα των σπηλαίων, τα οποία αποτελούν τόπους αξεπέραστου φυσικού κάλλους και πρέπει να επιβιώσουν και για τις επόμενες γενιές.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath