Home / Family  / Τοξόπλασμα & εγκυμοσύνη: Μύθος ή πραγματικότητα;

Τοξόπλασμα & εγκυμοσύνη: Μύθος ή πραγματικότητα;

toxoplasma egkimosisi
Ο Δημήτριος Τσουκαλάς DVM του Ιατρείου Μικρών Ζώων καταρρίπτει τον μύθο που συνδέει το τοξόπλασμα με την εγκυμοσύνη.

 

Ένα από τα “προβλήματα”, που αντιμετωπίζουμε συχνά στο ιατρείο, είναι το τοξόπλασμα της γάτας. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι τόσο το παράσιτο, όσο ο μύθος που το περιβάλλει και αφορά στη σχέση γάτας, τοξοπλάσματος και εγκυμοσύνης της κηδεμόνα της. Δεν είναι λίγες οι φορές που γυναίκες, που έχουν γάτες, έρχονται έντρομες στο ιατρείο επειδή ο γυναικολόγος/μαιευτήρας τους είπε τη φράση “διώξτε τη γάτα”.

 

Τι ισχύει, όμως;

Ο άνθρωπος (κάθε άνθρωπος, όχι μόνο οι εγκυμονούσες) μολύνεται καταναλώνοντας ωμό ή μισοψημένο κρέας (κάτω από 66ºC) από μηρυκαστικά, χοίρο, κ.ά. ή τρώγοντας άπλυτα / ατελώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά μολυσμένα με τοξόπλασμα. Όπως λέμε και στο ιατρείο, πιο πιθανό είναι να μολυνθεί κάποιος από μια ατελώς πλυμένη σαλάτα παρά από τη γάτα του.

 

Γιατί γίνεται αυτό;

Η γάτα μολύνεται με τοξόπλασμα τρώγοντας ποντίκια, σαύρες, ωμό κρέας από μηρυκαστικά, χοίρο κ.ά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μια γάτα, που ζει σε ένα σπίτι, έχει διαφορετικές διατροφικές συνήθειες από το να τρώει όσα προαναφέραμε. Οπότε, το να έρθει σε επαφή με το παράσιτο είναι σχετικά απίθανο.

 

Ωστόσο, ακόμα και στο μικρό ενδεχόμενο, που μια γάτα έχει μολυνθεί με τοξόπλασμα, ισχύουν τα εξής:

Το τοξόπλασμα αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται μέσα στο έντερο της γάτας. Αποβάλλεται με τα κόπρανά της στο εξωτερικό περιβάλλον συνολικά 2-20 ημέρες στη διάρκεια της ζωής της. Αφού το παράσιτο μείνει 2-4 μέρες στο περιβάλλον, ωριμάζει και γίνεται μολυσματικό για τον άνθρωπο. Παράλληλα, το παράσιτο πολλαπλασιάζεται και μέσα στους ιστούς της γάτας, όπου επιβιώνει σε ολόκληρη της ζωή της και προκαλεί ανοσία στη γάτα, η οποία δεν μπορεί να ξαναμολυνθεί.

Για να το πούμε πιο απλά, σε μια γάτα που ζει μέχρι και 20 χρόνια (μακάρι και παραπάνω), οι “κρίσιμες” μέρες, όσον αφορά στη μόλυνση του ανθρώπου από το τοξόπλασμα, είναι 20. Είκοσι μέρες, δηλαδή, σε 20 χρόνια ζωής της γάτας! Κοινώς, για να μολυνθεί ένας άνθρωπος που έχει γάτα από τοξόπλασμα, θα πρέπει είτε να καταναλώσει τα κόπρανά της κατά τη διάρκεια των 20 ημερών, που αποβάλλεται το παράσιτο από τον οργανισμό της γάτας, είτε -όπως, με σχετικά κακό χιούμορ, λέμε στο ιατρείο- να καταναλώσει τη γάτα του μισοψημένη.

 

toxoplasma

 

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα με την εγκυμοσύνη και το τοξόπλασμα, τα πράγματα είναι απλά:

Η γάτα δεν αποτελεί κίνδυνο για καμία έγκυο γυναίκα!

Κι αυτό γιατί η καθημερινότητα της εγκύου είναι υπό κανονικές συνθήκες τέτοια, που ούτως ή άλλως είναι προστατευμένη όσο το δυνατόν περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες. Γενικοί κανόνες υγιεινής και καθαριότητας, που πρέπει να διέπουν την καθημερινότητα μιας εγκύου (όχι μόνο για το τοξόπλασμα) είναι:

  • Δεν πρέπει να τρώει μισοψημένο κρέας.
  • Πρέπει να σαπουνίζει και να ξεπλένει πολύ καλά φρούτα και λαχανικά.
  • Οφείλει να προσέχει πολύ, όταν διαχειρίζεται ωμό κρέας, καθαρίζοντας καλά την κουζίνα, τα μαχαίρια και τις επιφάνειες κοπής.
  • Επιβάλλεται το καλό πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό.
  • Πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να φοράει γάντια, όταν καθαρίζει την αμμοδόχο της γάτας της.
  • Τα γάντια είναι απαραίτητα και όταν ασχολείται με το χώμα στον κήπο και στις γλάστρες του σπιτιού της.

 

Και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν πρέπει να διώξει τη γάτα ή τις γάτες της από το σπίτι._

 

Τσουκαλάς Δημήτριος, DVM
Ιατρείο Μικρών Ζώων
Κ. Ρωσίδη 3, Θεσσαλονίκη
Τ. 2310 412412
www.thessvets.gr

[email protected]

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Διατηρεί ιατρείο μικρών ζώων στην περιοχή της Καλαμαριάς.