Home / Family  / Μύθοι και αλήθειες για την εγκυμοσύνη το καλοκαίρι

Μύθοι και αλήθειες για την εγκυμοσύνη το καλοκαίρι

Τι επιτρέπεται, τελικά και τι όχι, όταν μιλάμε για εγκυμοσύνη το καλοκαίρι; Μύθοι και αλήθειες, που πρέπει να γνωρίζεις.

Πολλά θα ακούσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και όχι πάντα τα σωστά. Βιώνεις μία από τις πιο ιδιαίτερες περιόδους στη ζωή σου, και σίγουρα έχεις αγωνία για όλα όσα αφορούν αυτούς τους 9 μήνες. Δυστυχώς, πολλές είναι οι φορές που συγγενείς και φίλοι, με καλή συνήθως προαίρεση, προσπαθούν να σου δώσουν συμβουλές. Μέσα σε αυτές υπάρχουν παγιωμένοι μύθοι, που έχουν επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια, γύρω από την εγκυμοσύνη. Ειδικά το καλοκαίρι, οι συμβουλές πολλαπλασιάζονται, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της ζέστης και της θάλασσας.

 

Πάμε να δούμε μαζί μύθους και αλήθειες, που θα σε κάνουν να χαλαρώσεις και να χαρείς, όχι μόνο την εγκυμοσύνη σου, αλλά και το καλοκαίρι σου!

 

#Μύθος: Το κολύμπι στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται!

Οι περισσότεροι θα σου πουν ότι καλό θα ήταν να κάνεις υπομονή αυτούς τους μήνες και να μην μπείς στη θάλασσα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μάλιστα, το κολύμπι στη θάλασσα αποτελεί μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης, με πλεονεκτήματα για την έγκυο και το έμβρυο.

 

Έχουν γίνει σχετικές έρευνες, που επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση του νερού στις εγκύους, σε ό,τι αφορά τα πρησμένα άκρα. Επιπλέον, το ήρεμο κολύμπι βοηθάει στη βελτίωση της αιμάτωσης της μήτρας, αλλά και στη μικρότερη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας της μέλλουσας μαμάς. Τέλος, έχει αποδειχτεί ότι η άσκηση στο νερό βοηθάει τη νευρολογική ανάπτυξη και τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου.

 

Ωστόσο, καλό θα ήταν να αποφύγεις το έντονο κολύμπι, που μπορεί να σου προκαλέσει κόπωση, αφού η παροχή οξυγόνου στο έμβρυο διαταράσσεται. Επίσης, τα πολύ κρύα νερά ενδέχεται να δημιουργήσουν συσπάσεις, οπότε καλύτερα να προτιμάς ώρες που το νερό είναι πιο ζεστό. Αφού βγεις από τη θάλασσα, ξεπλύσου καλά και φόρεσε στεγνό μαγιό, για αποφυγή μολύνσεων.

 

mythoi

 

#Αλήθεια: Προσοχή στην ηλιοθεραπεία και πάντα με αντηλιακό!

Η ηλιοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ενέχει σοβαρούς κινδύνους μετά το πρώτο τρίμηνο, αλλά εντός κάποιων συγκεκριμένων ορίων. Θα πρέπει να αποφύγεις την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, δηλαδή στη μέγιστη ακτινοβολία. Το δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  είναι πιο ευαίσθητο, αφού οι ορμόνες οδηγούν στην παραγωγή περισσότερης μελανίνης. Έτσι, είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν κηλίδες, πανάδες, ακόμη και ηλιακά εγκαύματα. Απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 30+, η τακτική ενυδάτωση με υγρά και η ένδυση με ελαφριά βαμβακερά ρούχα. 

 

#Aλήθεια: Η θάλασσα είναι καλύτερη επιλογή από την πισίνα.

Οι έγκυες που επιλέγουν πισίνα, πρέπει να είναι σίγουρες πως τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Στα θετικά του θαλασσινού νερού είναι οι επιπλέον ποσότητες ιωδίου. Το ιώδιο συμβάλλει ευεργετικά στη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Στην πισίνα πρέπει να υπάρχει διαύγεια νερού και καθόλου έντονες οσμές. Η ολισθηρότητα των χώρων της είναι ακόμα ένα μείον.

 

mythoi

 
#Μύθος: Απαγορεύονται τα ταξίδια με αεροπλάνο

Είχες σχεδιάσει εδώ και καιρό τις καλοκαιρινές σου διακοπές, και έμαθες ότι τελικά είσαι έγκυος. Μην πανικοβάλλεσαι! Η χρήση του αεροπλάνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει συσχετιστεί με επιπλοκές, και για τον λόγο αυτό μπορεί να γίνεται άφοβα. 

 

Υπάρχουν, όμως, κάποιες παράμετροι, στις οποίες καλό θα ήταν να δώσεις βάση. Οι πολύωρες πτήσεις είναι λογικό να προκαλέσουν δυσφορία. Επίλεξε θέση σε διάδρομο, ώστε να μπορείς να σηκώνεσαι συχνά. Έτσι, αποφεύγεις και την πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί συνιστούν ειδικές ελαστικές κάλτσες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

Καλό θα ήταν ο προορισμός που θα επιλέξεις να είναι σε μέρη, τα οποία διαθέτουν γιατρό και νοσοκομείο, ειδικά αν μιλάμε για προχωρημένη εγκυμοσύνη.

 

Ο γυναικολόγος σου είναι πάντα το καταλληλότερο πρόσωπο, για να λύσει οποιαδήποτε απορία και αμφιβολία σου. Καλό καλοκαίρι!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath