Home / Wellness  / Mind  / Τι αντίκτυπο έχει ο πρωινός καφές στην ψυχολογία μας;

Τι αντίκτυπο έχει ο πρωινός καφές στην ψυχολογία μας;

πρωινός καφές
Πολλοί από εμάς λατρεύουμε να ξεκινάμε την ημέρα μας με μία κούπα καφέ. Μπορεί, όμως, ο πρωινός καφές να έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία μας;

 

Για πολλούς από εμάς, ο πρωινός καφές αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας. Είτε κρύο, είτε ζεστό το συγκεκριμένο ρόφημα μάς βοηθάει να ξυπνήσουμε το πρωί, για να ανταποκριθούμε πλήρως στις απαιτήσεις της υπόλοιπης ημέρας. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες ήρθαν για να αποκαλύψουν τις επιδράσεις που ενδέχεται να έχει ο καφές στην ψυχολογία μας.

 

πρωινός καφές

 
Τα θετικά του πρωϊνού καφέ

Ο καφές περιέχει ένα βασικό συστατικό, χάρη στο οποίο τον αποκαλούμε θαυματουργό. Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, που αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει την εστίαση του εγκεφάλου. Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε φοιτητές πανεπιστημίου, διαπίστωσε ότι η καφεΐνη οδήγησε σε μία εκπληκτική βελτίωση στα τεστ μνήμης, που έγιναν νωρίς το πρωί. Ωστόσο, όταν ζητήθηκε η εκπόνηση μίας διαφορετικής άσκησης, δεν παρατηρήθηκαν τα ίδια αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό απέδειξε ότι η καφεΐνη έχει άμεση επίδραση στη μνήμη, αλλά αδυνατεί να δημιουργήσει μία γενική διέγερση. Σε μία άλλη έρευνα, αποδείχθηκε ότι ο πρωινός καφές βελτίωνε την ικανότητα των ανθρώπων να ανιχνεύουν κινούμενους στόχους,.βελτιστοποιώντας την ικανότητα εγρήγορσής τους.

 

Μπορεί ο καφές να μας φέρει πιο κοντά;

Έρευνα των Αμερικανών ψυχολόγων Lawrence Williams και John Bargh αποκάλυψε ότι μία ζεστή κούπα καφέ μπορεί να μας φέρει πιο κοντά με τους συνανθρώπους μας. Το επιχείρημα των ψυχολόγων ήταν ότι η ζεστασιά, που προσφέρει ένα ζεστό ρόφημα, συγχέεται με τη ζεστασιά της οικογενειακής φροντίδας. Με το πείραμά τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η θερμότητα μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές σχέσεις, επιβεβαιώνοντας ότι μία ζεστή κούπα καφέ μπορεί να μας φέρει πιο κοντά.

 

coffee

 
Ποια είναι, όμως, τα άγνωστα μειονεκτήματα του πρωϊνού καφέ;

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε φέτος, αποδείχθηκε ότι ο πρωινός καφές μπορεί να οδηγήσει σε παρορμητικές αγορές. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν μόνο έναν εσπρέσο πριν πάνε.σε ένα κατάστημα ξόδεψαν 50% περισσότερα χρήματα, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν πιει κάποιο ρόφημα χωρίς καφεΐνη. Επίσης, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωσαν καφέ είχαν περισσότερες πιθανότητες να “ενδώσουν” σε λιπαρά. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Οι συμμετέχοντες της έρευνας αποκάλυψαν ότι αισθάνονται πιο ενθουσιασμένοι (εξαιτίας της εγρήγορσης που δημιουργεί η καφεΐνη) και όταν είναι ενθουσιασμένοι,.τείνουν να είναι πιο παρορμητικοί.

 

πρωινός καφές

 

Παράλληλα, πολλοί από μάς χρησιμοποιούν τον πρωϊνό καφέ ως υποκατάστατο του ύπνου. Πράγματι, η καφεΐνη μπορεί να προσφέρει αυτό το αίσθημα της εγρήγορσης που χρειαζόμαστε το πρωί για να ξυπνήσουμε. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition υποδηλώνει ότι η καφεΐνη, πράγματι, επαναφέρει την προσοχή σε κανονικά επίπεδα σε ανθρώπους που έχουν στερηθεί ύπνο. Ωστόσο, δεν έχει σχεδόν κανένα αντίκτυπο στους υπόλοιπους τομείς της καθημερινότητας, όπως η εργασία. 

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada