Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Τα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά βοηθούν στο χαμηλό ζάχαρο;

Τα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά βοηθούν στο χαμηλό ζάχαρο;

Πρόσφατη μελέτη τονίζει τη σημασία που έχουν τα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά στη μείωση του ζαχάρου.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nutrients”, ερευνητές από την Ισπανία μελέτησαν πώς τα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά στη μεσογειακή διατροφή επιδρούν  στα γλυκαιμικά προφίλ ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2).

 

Διαπίστωσαν ότι το μαύρο κύμινο, η κανέλα, το τζίντζερ, η κουρκουμίνη και το σαφράν μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι το μαύρο κύμινο και το τζίντζερ βελτίωσαν σημαντικά τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) σε ασθενείς με ΣΔ2, ενώ η κανέλα και το τζίντζερ μείωσαν σημαντικά τη συγκέντρωση ινσουλίνης.

 

Ο  Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει 460 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ προκαλεί θάνατο σε 6,7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Διάφοροι παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, του μεταβολισμού και του περιβάλλοντος, επηρεάζουν την ασθένεια. Ενώ οι μη τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως η εθνικότητα και το οικογενειακό ιστορικό παίζουν ρόλο, η αντιμετώπιση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου όπως η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η παχυσαρκία και η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να αποτρέψει τον ΣΔ2.

 

 

Η διατροφική καθοδήγηση είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής και της ποιότητας ζωής των ασθενών.  Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά το μεταβολικό σύνδρομο.και τον Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως αποδεικνύεται από τα βελτιωμένα γλυκαιμικά προφίλ της έρευνας.

 

Η διατροφή περιλαμβάνει διάφορα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, όπως μαύρο κύμινο, γαρύφαλλο, μαϊντανό,. σαφράν, θυμάρι, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, δεντρολίβανο, κουρκουμά, βασιλικό, ρίγανη και κανέλα,. γνωστά για πιθανά οφέλη στην υγεία, όπως αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης.

 

 

H έρευνα

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη στόχευσαν στο να εξετάσουν την επίδραση όλων αυτών των. αρωματικών μπαχαρικών και βοτάνων στα γλυκαιμικά προφίλ ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

 

Τα πρωτεύοντα αποτελέσματα περιελάμβαναν μεταβολές της γλυκόζης,.της ινσουλίνης και της HbA1c, ενώ τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιελάμβαναν διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος και στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Η στατιστική ανάλυση περιελάμβανε τον προσδιορισμό των αλλαγών στη μέση τιμή.και την τυπική απόκλιση και τη χρήση των δοκιμών Cochrane Q και Higgins I2

 

 

Τα αποτελέσματα

Το συμπλήρωμα/ενίσχυση κανέλας, κουρκουμίνης, τζίντζερ και μάυρου κύμινου μείωσαν σημαντικά τη γλυκόζη σε έξι. από τις έντεκα μελέτες, ενώ η χρήση συμπληρωμάτων σαφράν είχε ως αποτέλεσμα επίσης τη σημαντική μείωση της γλυκόζης, ένα αποτέλεσμα πιο έντονο, όταν συνδυάζεται με σωματική δραστηριότητα. Συνολικά, το μαύρο κύμινο έδειξε την πιο ουσιαστική μείωση της γλυκόζης, ακολουθούμενο από την κανέλα και το τζίντζερ.

 

Επιπλέον, μόνο το τζίντζερ και το μαύρο κύμινο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην HbA1c, ενώ η κανέλα και το τζίντζερ μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης. Μεταξύ των αναλυθέντων αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών, το τζίντζερ ξεχώρισε ως ο μοναδικός παράγοντας.που συνέβαλε σε σημαντικές μειώσεις και στα τρία εξετασθέντα αποτελέσματα: HbA1c, γλυκόζη και επίπεδο ινσουλίνης.

 

*Έρευνα: Effect of Aromatic Herbs and Spices Present in the Mediterranean Diet on the Glycemic Profile in Type 2. Diabetes Subjects: A Systematic Review and Meta-Analysis. Garza MC et al., “Nutrients”.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath