Home / Lifestyle  / Σπύρος Μιχαλάκης: Aπό τα κβαντικά φαινόμενα στη Marvel!

Σπύρος Μιχαλάκης: Aπό τα κβαντικά φαινόμενα στη Marvel!

Ο Σπύρος Μιχαλάκης είναι “a beautiful mind” all the way, από το κβαντικό φαινόμενο Hall μέχρι τις παραγωγές της Marvel!

Πώς συνδέεται η κβαντική φυσική με το Hollywood; Πιθανότατα δεν ήξερες καν ότι μπορούν να συνδεθούν,.αλλά έφτασε η ώρα να μάθεις ότι, τελικά, η επιστήμη μπορεί να είναι όντως πολύ cool. Ο Σπύρος Μιχαλάκης το αποδεικνύει,.αφού μέσα από την επιστημονική του ιδιότητα, κατάφερε να παίξει καίριο ρόλο σε χολιγουντιανές παραγωγές!

 

Ο Έλληνας κβαντικός φυσικός σπούδασε στο ΜΙΤ πάνω στην Επιστήμη Υπολογιστών και στα Μαθηματικά, ενώ τo διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.(UC, Davis) ήταν πάνω στην κβαντομηχανική των υπολογιστών αλλά και στη μαθηματική φυσική. Είναι διευθυντής του Outreach για το Institute for Quantum Information and Matter.και διεξάγει έρευνα στο Καλλιτεχνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας-Caltech. 

 

Εύλογα θα σκεφτείς πώς σχετίζονται όλα αυτά με το Hollywood… Aς τα πάρουμε από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν όταν μιλώντας για τη ζωή και την επιστήμη στο UC Davis,.ο Σπύρος Μιχαλάκης ήρθε σε επαφή με έναν γνωστό τού Εντ Σόλομον, σεναριογράφου της ταινίας “Men in Black”,.ο οποίος τον γνώρισε σε διάφορους αστέρες, όπως η Σάρον Στόουν και ο Κιάνου Ριβς. Παράλληλα, μέσα από τoν Σον Κάρολ, καθηγητή στο Caltech, ήρθε σε επαφή με σημαντικούς ανθρώπους που γνώριζαν για τη συμβουλευτική πάνω σε θέματα επιστήμης στο Hollywood.

 

 

Kάπως έτσι, ο Σπύρος Μιχαλάκης απέκτησε και την ιδιότητα του επιστημονικού συμβούλου στη βιομηχανία του θεάματος,.με πολλούς σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως ο Τζέιμς Κάμερον, ή σεναριογράφοι όπως ο Πολ Ραντ, να απευθύνονται σε αυτόν όταν χρειάζονται βοήθεια για την αληθοφάνεια μιας ταινίας.

 

 

Και κάπως έτσι το όνομά του έφτασε στα Marvel Studios. Τον καλέσαν στα κινηματογραφικά πλατό Pinewood της Ατλάντα το 2014 ως σύμβουλο για τη νέα ταινία “Ant-Man”,.o Ανθρωπος-Μυρμήγκι (2015), με σκοπό να δημιουργήσουν ένα νέο μικροπεριβάλλον με άλλο όνομα ειδικά για την ταινία. Ο Μιχαλάκης τους μίλησε για το Quantum Realm (το κβαντικό βασίλειο),  ένα μικροσύμπαν,.όπως το Microverse, μόνο που σε αυτό έχεις κβαντομηχανικά φαινόμενα που εμφανίζονται για πρώτη φορά. Στο Quantum Realm αποκτάς και υπερδυνάμεις, όπως βλέπουμε στο “Ant-Man”. 

 

 
Όμως, πάνω απ’ όλα ο Σπύρος Μιχαλάκης είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας. Σε συνεργασία με τον ερευνητή της Microsoft Μάθιου Χέιστινγκς κατάφερε να λύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χιλιετίας, έναν γρίφο που σχετίζεται με το περίφημο κβαντικό φαινόμενο Hall, το πιο σημαντικό πρόβλημα φυσικής τον τελευταίο αιώνα, η ιστορία του οποίου ξεκινάει το 1879. Για τη συμβολή στην κατανόηση του φαινομένο Hall έχουν δοθεί επτά Noμπέλ μέχρι στιγμής σε επιστήμονες. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι εφαρμόσιμο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βασίζονται στην κβαντομηχανική  (quantum computers), οι οποίοι όταν δημιουργηθούν σε λίγα χρόνια, θα μπορούν να λύσουν προβλήματα άλυτα μέχρι τώρα, όπως τη θεραπεία του καρκίνου ή την εξάλειψη της πείνας. 
 
 

 

 

Το σίγουρο είναι ότι το όνομα του Σπύρου Μιχαλάκη θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των επιστημονικών εξελίξεων για πολύ καλούς λόγους!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath