Home / Lifestyle  / Cozy Views  / Πάρε με αγκαλιά και πάμε…

Πάρε με αγκαλιά και πάμε…

Γιατί πάντα η αγκαλιά θα είναι το “φάρμακό” μας στα δύσκολα; Δεν είναι τυχαίο που η επιστήμη έχει αφιερώσει εκατοντάδες έρευνες σε αυτή…

Αν υπάρχουν μετρήσεις σχετικά με τα θέματα στα οποία η επιστήμη αφιερώνει τις περισσότερες ώρες, μέρες και χρόνια για να τα μελετήσει σε βάθος,.η αγκαλιά είναι σίγουρα στις πρώτες θέσεις. Μια αναζήτηση στο Google μπορεί να σε πείσει.

 

Το γιατί θα στο απαντήσει μία άλλη ερώτηση. “Σκέφτηκες ποτέ πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αγκαλιές για πάντα;” Το “για πάντα” είναι απαραίτητο στο σημείο αυτό, καθώς ζήσαμε πολύ καλά το “για ένα χρονικό διάστημα”.την περίoδο του Covid. Τι ζητούσαμε τότε απεγνωσμένα; Αγκαλιά. Επαφή. Σμίξιμο.

 

Δεν χρειάζονται βαθιές επιστημονικές γνώσεις για να καταλάβεις τη σημασία μιας αγκαλιάς. Αρκεί η παρατήρηση. Κάπως έτσι, εξάλλου, ξεκινούν και όλες οι έρευνες. Έχεις παρατηρήσει πότε ζητάς μια αγκαλιά; Τι νιώθεις όταν αυτή τελικά συμβαίνει και πώς όταν δεν μπορείς να την έχεις;

 

 

Και επιστρέφοντας ξανά στις επιστημονικές αποδείξεις, να σε ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τη Virginia Satir, γνωστή οικογενειακή θεραπεύτρια,.“Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να μεγαλώσουμε”

 

Προχωρώντας σε νευροεπιστημονικά “λημέρια”, ας μιλήσουμε για την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, που μπορεί να μειωθεί χάρη σε μία αγκαλιά, αφού η χαλάρωση στο σώμα στέλνει μηνύματα ηρεμίας στον εγκέφαλο και,.κατά συνέπεια, οδηγεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συνεχίζουμε με την επιστήμη της παθολογίας, σύμφωνα με την οποία όταν αρρωστήσει κανείς έχει λιγότερα συμπτώματα, όταν δέχεται συχνές αγκαλιές,.ενώ το ανοσοποιητικό του είναι ισχυρότερο σε σύγκριση με κάποιον που δεν έχει αυτό το συναισθηματικό προνόμιο. Και δεν θα μπορούσε η Ψυχιατρική να είναι απούσα, όταν μιλάμε για στρεσαρισμένους ενήλικες με ψυχικές διαταραχές,.ελλείψει αγκαλιάς στα παιδικά τους χρόνια. 

 

Και όταν μιλάμε για αγκαλιές, αυτές δεν περιορίζονται στο ανθρώπινο είδος. Την περίοδο της κρίσης του Κορωνοϊού, η Ισλανδική Δασική Υπηρεσία παρότρυνε τους κατοίκους της χώρας να βγουν έξω στο δάσος για να αγκαλιάσουν.ένα δέντρο. Σε αυτές τις αγκαλιές κρύβονται οι θεραπευτικές ιδιότητες της φύσης. Φυσικά, οι αγκαλιές με τα ζώα έχουν ακριβώς την ίδια αξία, με τη ζωοθεραπεία να ενισχύει την ανάπτυξη και βελτίωση των κοινωνικών, επικοινωνιακών,. γνωστικών, ψυχοκοινωνικών, συναισθηματικών και σωματικών δεξιοτήτων των ανθρώπων. 

 

 

 

 

Κοινώς, η αγκαλιά είναι “φάρμακο” σε όλες τις μορφές της -πρόσφατα μελετήθηκαν επτά διαφορετικά είδη και οι επιδράσεις τους. Κι αν δεν θες να μάθεις γι’ αυτά, δεν είναι ανάγκη. Είναι ανάγκη, όμως, να κατανοήσεις πως χάρη στην επαφή έχουμε γίνει αυτό που είμαστε σήμερα και όσα θα συνεχίσουμε να γινόμαστε.

 

Tα σώματα φτιάχτηκαν για να μπλέκονται.

 

 

***Χθες, 21 Ιανουαρίου, ήταν η Παγκόσμια Μέρα Αγκαλιάς. 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath